Omdat schijven nu eenmaal altijd lawaai maken en zeker als er meerdere schijven in een klein kastje zijn opgenomen dan is ook nog een koelventilator nodig en ook die is nog eens bron van lawaai. De plaatsing van een NAS is dus een belangrijk punt. De meeste leveranciers van NAS apparatuur voor thuisgebruik hebben het over plaatsing in de meterkast. Nu is de meterkast vaak ver van de luisterruimte verwijderd en is het trekken van kabels meestal wel mogelijk van de meterkast naar de muziekstreamer, dus geen groot probleem. De leveranciers gaan meestal uit van de Amerikaanse situatie waar de meterkast er anders uitziet dan de gemiddelde Nederlandse of Belgische. De Benelux meterkast is koud, toch wat vochtig en de deur gaat zelden open. Dit is eigenlijk niet de gewenste plek voor een NAS. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Een ander nadelig iets is het gevolg van dat wat we juist willen. We willen de toch wat lawaaierige schijven uit de buurt hebben en uit het zicht. Wat gebeurt er nu als een van de schijven het begeeft? Niets dus. De NAS draait gewoon door en de muziek speelt ook gewoon door. Enkel op het NAS kastje staat wel een lampje te knipperen! Dat zien we dus niet en als er nog een tweede schijf kapot gaat is er een echt probleem.
Gelukkig gaan moderne schijven niet snel kapot als er aan een paar voorwaarden wordt voldaan. Zorg voor een stabiele plaatsing in een ruimte die niet te vochtig is en niet te warm. Dat is alles. Iedere NAS heeft een vorm van een foutenlog waar meldingen in komen over aangetroffen fouten en dergelijke. Controleer dit log met enige regelmaat. Voordat een schijf echt stuk gaat zullen er vaak eerst meldingen komen over slechte plekken die zijn geconstateerd op de schijf. Slechte plekken zijn geen probleem omdat de schijf daar zelf een oplossing voor heeft in de vorm van speciaal voor dit soort gevallen gereserveerde ruimte die in plaats van de slechte plek wordt gebruikt. Maar als de meldingen oplopen is het tijd voor actie. Wacht niet te lang met het vervangen van een schijf. De kosten wegen niet op tegen het opnieuw rippen van alle cd’s of het opnieuw downloaden van muziek.
Een maatregel die Sooloos, toch een van de meest succesvolle maar niet goedkope aanbieder van streaming oplossingen, zijn klanten aanraadt is de volgende. De Sooloos NAS bestaat uit een platte kast met twee harde schijven van elk 1TB aan boord. Deze zijn heel eenvoudig te verwijderen of te wisselen. Wel eerst de NAS uitzetten en dan kan de schijf er zo uitgehaald worden. Door nu een schijf die gevuld is te verwijderen en deze op een veilige plek op te bergen en een identieke maar lege schijf in de NAS te steken zal de ingebouwde software via mirroring de lege schijf bijwerken. De veiliggestelde schijf kan naar een kluisje bij de bank bijvoorbeeld. Op de Sooloos NAS kunnen een kleine 2500 cd’s in FLAC formaat een plekje vinden en het zou toch heel zonde zijn als ze verloren gaan. Vandaar het back-up advies. Deze methode kan uiteraard met iedere NAS worden gevolgd. Een Western Digital 1TB heeft nu een dagprijs van 70 euro en een Hitachi zoals Sooloos die gebruikt is voor rond de 90 euro te koop.
Kan een willekeurige NAS aan elke muziekstreamer worden gekoppeld? Helaas, was dat maar waar. Sommige fabrikanten hebben zich nogal ingegraven in hun eigen protocollen en dan werken niet alle NAS aanbieders ermee samen. Logitech’s Squeezebox bijvoorbeeld gaat er van uit dat op de NAS hun Squeezebox Server software moet draaien anders werkt het niet. Op iedere NAS is natuurlijk die software te installeren, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot en enige computerkennis is wel vereist om het tot een goed einde te brengen. Sonos is veel meer marktconform en stelt als enige eis dat de NAS het CIFS / SMB protocol gebruikt om bestanden aan te bieden. Aan de andere kant moet de NAS voor het gebruik in combinatie met Sonos juist een vast IP adres krijgen en mag DHCP niet worden gebruikt. Naim is weer heel flexibel en kan met zowel DHCP gegenereerde IP adressen omgaan als met statische en het protocol dat wordt gebruikt wordt dynamisch gekozen doordat Naim Embedded Windows XP in zijn streamer gebruikt.
Met al deze zaken moet je wel rekening houden voordat je een NAS aanschaft en je eerst verdiepen in de diverse fora op internet die betrekking hebben op jouw streamer. Is deze horde eenmaal genomen en ook een beveiligingsplan bedacht dan kan het nieuwe luisteren met een NAS erbij beginnen.