De meeste NAS systemen kennen ook nog een verdere mate van redundantie, het extra beschikbaar hebben van gegevens. Dit gebeurt door het instellen van RAID parameters. RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks ofwel een meervoudig uitgevoerde verzameling van onafhankelijke schijven. Het al genoemde mirroring is ook een vorm van RAID en wel het zogenaamde niveau 1. RAID kent meerdere niveaus waarbij voor audio gebruik het genoemde niveau 1 en niveau 3 of niveau 5 ingezet kunnen worden. RAID 3 heeft tenminste 3 identieke schijven nodig. Twee schijven worden logisch aan elkaar gekoppeld dus zeg twee schijven van 500GB maken samen een schijf van 1TB. De derde schijf bevat pariteits gegevens van de twee andere schijven. Als nu een van de aan elkaar gekoppelde schijven het begeeft, dan kan na het vervangen van de schijf op basis van de pariteitsgegevens op de derde schijf toch alles weer worden hersteld.
Het kost wel ruimte deze vorm van RAID want de derde 500GB schijf is niet te gebruiken voor muziekopslag. Bij RAID 5 zijn de gegevens – in ons geval de muziek – over tenminste 3 schijven verdeeld terwijl reconstructie gegevens eveneens op alle schijven is verdeeld. Bij een RAID 5 opzet kan 1 schijf stuk gaan zonder verdere gevolgen. Als de schijf wordt vervangen zal het mechanisme ervoor zorgen dat alle gegevens weer netjes worden verdeeld over alle schijven. Ook deze manier van werken kost wat extra ruimte. In alle gevallen moet een defecte schijf snel worden vervangen. Maak bij aanschaf van een NAS van te voren een plan hoe de NAS wordt ingericht. Hoeveel schijfruimte heb ik nodig voor muziekopslag en hoe ga ik de beveiliging inrichten en hoeveel kost dat aan schijfruimte. Met de huidige prijzen van schijven is een veilige oplossing niet al te duur.
Nu gaan we NAS aansluiten. Zoals de naam al aangeeft moet de NAS aan het (thuis)netwerk komen te hangen. De meeste thuisnetwerken zijn voorzien van een router die de koppeling verzorgt naar internet. In die router zit dan ook meestal een DHCP faciliteit. Een DHCP is een stukje software dat netwerk adressen kan uitgeven. Ieder aangesloten apparaat in een netwerk moet een eigen uniek adres hebben, een zogenaamd IP adres (internet protocol adres).
Om nu allerlei problemen te voorkomen met het handmatig uitgeven van adressen is DHCP een ideale oplossing. In een normaal thuisnetwerk zal een DHCP router computers en andere zaken die aangesloten zijn en een adres nodig hebben dit geven. Standaard krijgt het eerste netwerk apparaat het adres 10.0.0.1 en zo gaat het verder naar 10.0.0.2 voor het volgende apparaat. Als de NAS zo is ingesteld dat het DHCP adressen ontvangt is aansluiten en werken een kwestie van een minuut. Afhankelijk van de software van de gebruikte muziek streamer kan er snel een verbinding worden gemaakt met de NAS. Als alle apparatuur is ingesteld om DHCP adressen te krijgen zijn er geen problemen te verwachten. Controleer dus voor het aansluiten of de streamer al DHCP enabled is.