REVIEWAurender

Techniek

Zullen we voor de verandering eens beginnen met enkele technische zaken op te noemen die de S10 niet aan boord heeft? Goed dan: de S10 heeft geen ventilatoren en zoals eerder reeds aangehaald moet hij het ook zonder DAC-sectie stellen. Dat eerste is natuurlijk een positieve zaak. Het draagt namelijk bij aan de werkingsstilte van de S10. Daar heb je alleen maar echt plezier van als ook de harde schijf in het apparaat niet teveel herrie maakt, maar toch. We kunnen alvast verklappen dat dat zeker niet het geval is: de S10 is fluisterstil.

Gezien de Aurender geen DAC heeft, zouden we het apparaat misschien nog het best kunnen omschrijven als een 'streaming loopwerk met opslag'. Het feit dat S10 het zonder ingebouwde digitaal/analoog conversie moet stellen vinden we bepaald geen drama – er zijn genoeg externe DAC's te vinden, in alle mogelijke prijs- en prestatie niveau's –, maar het is wel een gegeven om mee te nemen als we het over de prijs/prestatieverhouding van het toestel hebben.

Techniek: wat is er wel?
Wat de S10 wél heeft is opslaggeheugen. Een harde schijf van 2 TB namelijk, én een 64 Gb grote SSD. Het idee is dat je de harde schijf gebruikt om je muziek op te bewaren – 4.000 albums in lossless 44.1 kHz/16 bit formaat – en dat de SSD dienst doet als buffer. Aurender geeft aan dat er manier minder vibraties ontstaan, doordat een SSD geen bewegende onderdelen bevat. En er derhalve ook meteen afstand gedaan wordt van elektromagnetische interferentie.

Het is niet helemaal helder op basis van welke parameters de Aurender bepaalde muziek wel of niet kopieert naar de SSD. Want je wil natuurlijk bij het selecteren van een album niet verplicht worden om te wachten tot het zaakje van de harde schijf naar de SSD gekopieerd is. Maar geen nood, van wachttijden heeft de S10, net als de overige apparaten uit de test overigens, geen last.

De Aurender beschikt daarnaast over een geavanceerde OCXO-klok. Die afkorting staat voor 'Oven-Controlled Crystal Oscillators'. Eén en ander zou moeten resulteren in een optimale jitterwaarde. Bovendien beschikt het apparaat ook over een geavanceerde voedingssectie.

Aan de slag
Nadat we de 'Aurender' app op onze iPad geparkeerd hebben en de S10 hebben aangesloten op een bekabeld netwerk, is het een kwestie van seconden vooraleer de twee elkaar gevonden hebben. Dan moeten we eenmalig nog een code op de iPad invoeren - die op het display van de S10 verschijnt - en klaar. Ja, zo eenvoudig is het dus echt.

En ja, op dat vlak is de S10 veel beter dan het merendeel van de concurrentie. Dat is allemaal wel heel leuk en aardig, maar uiteindelijk is de dagelijkse user ervaring natuurlijk veel belangrijker. Want dat installeren doe je in principe maar één keer.

Bediening
Waar we niet zo gelukkig mee zijn, is dat de Aurender je geen enkele keuze laat: het is Apple, of het is niets. En zelfs als je netjes binnen het Apple iOS keurslijf blijft, is het niet eender met welk apparaat je dat doet. Het moet en zal een full size iPad zijn. Nu is zo'n iPad best wel een fraai en prettig stukje technologie, maar dat neemt niet weg dat Aurender toch ook wel een Android versie had mogen voorzien, naar ons idee.

Maar eigenlijk komt het ons wel goed uit dat Aurender hier een steek laat vallen, want zo hebben we toch nog iets gevonden met betrekking tot de bedieningservaring waar we kritiek op kunnen geven. Want de user interface die je via de app voorgeschoteld krijgt is werkelijk absoluut top.

MERK





EDITORS' CHOICE