Toen pak 'm beet dertig jaar geleden de eerste cd-spelers in de winkels stonden, waren het de dan al lang gevestigde merken die met deze apparaten kwamen aanzetten.
Op het moment dat streaming audio de Spielerei fase achter zich liet en uitgroeide tot een volwaardig hifi medium, waren de meeste van die merken echter kennelijk in een diepe slaap verzonken. Wat de weg vrijmaakte voor interessante nieuwkomers zoals Aurender...
Het merk dat we vandaag kennen als Aurender noemde zich oorspronkelijk Widealab. Maar na een overname door het bedrijf TV Logic, die onder meer HD videomonitoren vervaardigen, veranderde dat in 'Aurender'. Aurender heeft op dit moment één product in het gamma: de S10. Onze tweede test – na de Sooloos-oplossingen van Meridian – in een drieluik van high end-streamers.
Look & Feel
Het eerste wat je opvalt als je met de Aurender S10 aan de gang wil gaan, is het gewicht. Deze knaap weegt zo maar eventjes veertien kilogram. En dat terwijl er niet eens een loopwerk of iets dergelijks inzit. En ook geen DAC. Bizar. Maar wanneer je de tijd neemt om het apparaat eens goed te bekijken, ben je het verhaal over z'n gewicht zo weer vergeten.
Dat komt omdat de afwerkingskwaliteit ronduit fenomenaal is. Het is natuurlijk wel een beetje sneu voor Aurender dat je die meerwaarde nauwelijks of niet opmerkt als je naar foto's van het apparaat kijkt. Je moet hem echt 'in the flesh' ervaren, wil je het afwerkingsniveau van deze machine kunnen zien. Als het zover is, vergeet dan vooral niet om hem ook aan de bovenkant, aan de zijkanten en aan de achterzijde te bekijken. Het ziet er namelijk allemaal bijzonder fraai uit. Met het 'pride of ownership' gevoel zit het wel goed als je de eigenaar wordt van deze machine.
De S10 is volledig in aluminium opgetrokken, met een boven- en onderpaneel van elk een halve centimeter dik. Links en rechts zijn over de hele diepte en hoogte koelvinnen aangebracht. Begint het stilaan een beetje te dagen waar die veertien kilogram zoal in gekropen zijn?
Aansluitingen
Op de achterzijde zit links een aan/uit tuimelschakelaar, met daarnaast een aansluiting voor een losse stroomkabel. In het midden vindt je drie digitale uitgangen: coaxiaal (cinch), optisch (Toslink) en AES/EBU (XLR). Onderaan rechts heb je dan nog twee USB 2.0-poorten en een LAN-aansluiting. De USB-poorten kunnen enerzijds worden gebruikt om extern geheugen – sticks, harde schijven, dat soort werk – aan te koppelen, en anderzijds kun je er ook een cd-rom lezer op aansluiten. Op die manier kan je je cd-collectie rippen zonder tussenkomst van een computer. De LAN poort dient om firmware upgrades te downloaden, en je kan er de S10 ook mee verbinden aan een NAS.
Best wel opmerkelijk, gezien de S10 eigenlijk zelf al over meer dan voldoende opslaggeheugen beschikt. En gebruik je de LAN-poort dan ook niet om internetradiostations te beluisteren of om gebruik te maken van de bekende muziekdiensten à la Spotify en Deezer? Eh neen, want daar doet de S10 allemaal niet aan.
En welke analoge uitgangen zijn er zoal? Geen. Logisch, aangezien we hier te maken hebben met een apparaat dat geen DAC aan boord heeft.
Voorzijde
De voorzijde wordt grotendeels ingevuld door een 'kingsize' display, met links een aan/uit toets en rechts een groepje van drie transporttoetsen en een toets waarmee je tussen twee display modi kunt switchen. Een fijn aardigheidje is dat dat mooie – want zeer scherpe – display niet alleen kan gebruikt worden om trackdata weer te geven, maar dat je er ook van die heerlijk nostalgische decibelmeters met 'naalden' op kunt weergeven.
Die virtuele naalden springen helaas niet perfect in het ritme van de muziek heen en weer, zoals echte naalden dat doen. Bij de Aurender zit er ietsje vertraging op.