Canon koos ook voor niet meer, maar wel een stuk betere pixels. Daarbij is het 18 Megapixels op een vol formaat- CMOS-sensor geworden. Meer dan voldoende voor het schieten van hoogwaardige foto’s. Geen APS-H sensor meer met een cropfactor van 1,3. Wel een geheel nieuw full frame CMOS-ontwerp. Bovendien zijn de photosites (= lichtgevoelige punten op de sensor) 1.25 microns groter dan die bij de EOS-1D Mark IV sensor en .55 microns groter dan bij de EOS 5D Mark II sensor. Dit geeft samen met de gapless microlenses voor het verbeteren van het te verzamelen licht een zeer hoge lichtgevoeligheid en extreem weinig ruis. En voor indrukwekkende snelheidsprestaties bij de databewerking (17 maal meer dan de voorganger) worden twee DIGIC 5+ processoren met 14-bit A/S-conversie in stelling gebracht. In combinatie met een carbonfiber sluiter zijn daar burstrates van 12 tot 14 beelden per seconde mee mogelijk.
De behuizing is zeer robuust en toch relatief licht qua gewicht. Zoals verwacht is de 1DX uitgerust met Canons beschermende sealing rond de bedieningsknoppen en de naden. Die kan in combinatie met de Canon waterbestendige EF-lenzen een stootje, spatwater en stofregen hebben. De functionaliteit en ergonomische bediening zijn voor zowel de fotograaf als videograaf op hoog professioneel niveau gebracht. Door deze belangrijke keuzes presteert de Canon EOS 1DX op alle professionele terreinen buitengewoon goed. In het sportstadion, bij evenementen, low-light, ruwe omstandigheden. Verslaggeving, studiofotografie, landschappen en veeleisende videoshots.
Drie hersenhelften
Op de keper beschouwd beschikt de Canon 1DX over drie hersenhelften. Naast de twee genoemde DIGIC 5+ processoren voor de databewerking is er ook nog eens een aparte toegewijde DIGIC 4 processor voor de AutoFocus en lichtmeting aan boord. Deze DIGIC 4 processor gebruikt een nieuwe 100,000-pixel RGB Metering Sensor voor een nog betere nauwkeurigheid bij de belichting, kleurweergave en gezichtsdetectie. Bij de scherpstelling wordt gebruik gemaakt van de nieuwe EOS iTR (Intelligent Tracking and Recognition) AF-methode. Het gaat om een van de meest geavanceerde scherpstelsystemen ter wereld: het 61-Point High Density Reticular AF.
Bij de belichtingsmeting worden er voor normale condities 252 zones gebruikt en bij low light 35 zones. Een andere belangrijke feature is dat met de 3 brains ook in-camera correctie van chromatische aberratie (lateraal en axiaal) en geometrische vervorming mogelijk is. Daarnaast worden ook vignettering en luminantieproblemen verholpen. De beeldkwaliteit is zodanig dat er met gemak levensgrote foto’s mee kunnen worden afgedrukt. Voor de sensorreiniging wordt een Ultrasonic Wave Motion Cleaning (UWMC) toegepast.
Video-opnamen met tijdcode
Bij video draait het om full HD 1080p bij 30, 25 of 24 bps waarbij, twee compressiemethodes intraframe (ALL-i) compression voor een editing-friendly format en interframe (IPB) compression. De CODEC is H.264. Het geluidsniveau is in 64 trappen, ook tijdens de opname, regelbaar. Er is ook een ruisfilter aan boord.
Voor HD zijn beschikbaar: Full HD resolution (1920 x 1080), recording rate options op 29.97, 25, of 23.976 frames per seconde en voor 720p (1280 x 720 pixels) 59.94 or 50 fps recording.
De EOS-1D X beschikt zelfs over twee SMPTE compatibele methoden voor het invoegen van tijdcode in de videostroom. Met Rec Run en Free Run kunnen meerdere camera’s en gescheiden geluidsopname(n) met elkaar gesynchroniseerd worden. Komen de bestanden bij video boven de 4MB CF-card (= circa 30 minuten Full HD) dan zorgt de camera automatisch voor een nieuw AV-bestand op de volgende geheugenkaart dat naadloos aan de vorige te koppelen valt. Naar keuze zijn de meeste opnamefuncties zowel handmatig als automatisch uit te voeren. De AF en live view functioneren prima.
Aansluitingen en overige specificaties
Bij de aansluitingen zitten naast USB ook een draadloos LAN (de optionele Canon WFT-E6A Wireless File Transmitter) en een 1000BASE-T Ethernetverbinding. Een handig accessoire vormt de waterproof GPS-receiver. HDMI verzorgt de externe weergave in HD.
Andere topspecificaties zijn 50/100-51200 ISO, tot H2-setting 204.800, RGB AE-meting van 100.000 pixels het Clear View II LCD beeldscherm van 8,11cm, goede monaural microphone met uitbreidingsoptie voor stereo-opnamen, lekker groot status LCD on top en een tweede op de rugzijde, 100% zoekerbeeld met 0.76 vergroting, 3,2 inch LCD-scherm met 1.040.000 fotodots. 1/250 seconde flitssynchronisatie en geschikt voor de Canon EF, TS-E, of MP-E objectieven. Als laatste noemen wij nog de mogelijkheid om een reeks van negen foto’s van het onderwerp te schieten en hiervan de best mogelijke samengestelde foto te maken. Daarbij is er onder andere keuze uit de compositing methoden. Additive, Average, Bright en Dark.
Conclusie
Met recht een strijd der Titanen. Zowel de Nikon D4 als de Canon 1DX geven elkaar niet veel toe. Beide toestellen bieden de hoogst mogelijke foto- en videokwaliteit op de Full Frame DSLR. Een echte winnaar valt dan ook niet aan te wijzen. Het is maar wat je als foto/video-graaf in de details en de beschikbare objectieven wil.
Nikon D4 Circa € 5200,-
Canon 1DX Circa € 6500,-
Nikon, www.nikon.nl
Canon, www.canon.nl