NIEUWS

Het robotmeisje

Ulco Schuurmans | 19 augustus 2014

Aanvankelijk ging het bij de echte ÔhuisrobotsÕ om een soort keukenmeisjes. Bijvoorbeeld afwas- en strijkrobots of robots om de ramen te lappen en te dweilen. Aardige dweilrobots koopt u al voor weinig geld van Scooba. Dan is er ook nog de Roboscooper die objecten van de vloer opraapt. Het vegen van de vloeren voor een prikkie kan met de Vileda Virobi. Voor zwembaden zijn er speciale waterzuigrobots.
Tegenwoordig gaat het steeds meer om all in cleaningrobots die lopen of rijden. Zij verrichten meerdere taken en ontwikkelen zich gestadig tot een allround huismeisje of zelfs huishoudster. Ook heeft Intel samen met de Carnegie Mellon-universiteit al een prototype van de serverende huisknecht, Herb (Home Exploring Robot Butler). Deze robot serveert drankjes vanuit de ijskast. Voor de echte stijve Engelse butler moet u in het hierna volgende hoofdstukje over de actroids zijn.
Panasonic was een van de eerste leveranciers van een afwasrobot in de keuken. Letterlijk een soort kraanarm die de vaatwasser vervangt. De meeste robotmeisjes zijn nog volop in ontwikkeling. Er zijn echter al funmodellen verkrijgbaar en op beurzen als de IFA en in Japan zie je steeds meer toepassingen. Een aparte tak vormen personalcarerobots die bijvoorbeeld uw haarwassen of de huid verzorgen.


Socialrobots en pets
Het robotmaatje is een serieuze zaak geworden. Er zijn diverse toepassingen. Gezelschap voor zieke kinderen en bejaarden. Dit zowel als knuffel, in een meer robotvorm of als android/actroid.
De sociale robot en huisdier (pet) blijkt een stimulerende functie te hebben op dementerende oudere en geestelijk gehandicapten. Die komen weer tot sociaal contact en activiteiten.
Wat entertainment en gaming betreft, zijn de robothondjes, vriendjes en spelfiguren in. Die kunnen steeds meer. Natuurlijk en interactief bewegen. Spreken, huilen, troosten, strelen, kopjes geven etc. Hebben geen onderhoud nodig, behoeven niet te worden uitgelaten, en zijn niet ziek of zielig.
Bij gaming, en vooral bij Augmented Reality (= door de computer toegevoegde werkelijkheid) spelen robotfiguren een groeiende rol. Zij vormen realistische medespelers en tegenstanders in de nagebouwde spelomgeving.

Carerobots
Het verzorgen van de vergrijzende samenleving en chronisch zieken wordt onbetaalbaar of toch niet? Zorgrobots kunnen tal van taken in het huis van de oudere of gehandicapte mens overnemen. En dat is beslist geen Science Fiction meer!
Carerobots kunnen de volgende taken uitvoeren:
-ÊÊ ÊTillen, ondersteunen, in bed leggen, naar het toilet helpen;
-ÊÊ ÊMedische controles uitvoeren, medicijnen toedienen/
ÊÊ Êverstrekken en de veiligheidÊ bewaken;
-ÊÊ ÊHuishoudelijke taken en de benodigde ADL uitvoeren;
-ÊÊ ÊKleine medische handelingen verrichten. Injecties,
ÊÊ Êverbinden, zalf aanbrengen, katheter leggen etc.;
-ÊÊ ÊAls social robot en stimulerend maatje functioneren.
Carerobots zijn op den duur een stuk goedkoper dan salarissen, raken niet vermoeid of ziek en nemen ook geen vakantie. Ideaal voor het langer zelfstandig te laten wonen en de thuisverzorging van zieken en gehandicapten.
Van een geheel andere orde zijn de zogenaamde (exo)skelet-robots. Dit skelet neemt bij invaliden de motorische beperkingen over. Met het skelet aan kan iemand bijvoorbeeld weer lopen of de armen bewegen.

Actroids
Op de keper beschouwd is een actroid een realistisch menselijk ogende robot. Compleet met kunsthuid, ogen, mond, vingers en netjes aangekleed. Vaak op het eerste gezicht niet van de mens van vlees en bloed te onderscheiden. Er is een echte gelaatsmimiek, oogcontact, natuurlijk klinkende spraak, interactiviteit met het beantwoorden van vragen en opdrachten plus gracieus bewegen met behulp van fluisterstille pneumatische relais en elektromotoren.
In Japan vindt u actroids al achter de receptie, als gastvrouw, verpleegkundige in het ziekenhuis, op beurzen en attracties, in films als acteur en zelfs zingend op het podium. Ook de seksindustrie krijgt oog voor de mogelijkheden van de actroid.

Drones
Een enigszins buitenissige tak bij de huisrobots is de drone. Het gaat immers toch om een soort onbemand modelvliegtuig? Dat klopt wel maar een drone kan in en om het slimme huis een aantal interessante taken uitvoeren. Met foto/videocamera aan boord kan de drone surveillances uitvoeren en de beelden rechtstreeks naar de tablet of smartphone streamen. Geschikt voor bewaking, observatie en het in de gaten houden van kinderen of huisdieren. Dit zowel buitenshuis als binnen (De drone is voorzien van botsbescherming en afgeschermde propellers).
Inspectie en onderhoud zijn een volgende dronetoepassing voor het smarthome en de tuin. Even het dak of de schoorsteen controleren? U hoeft de ladder niet op want dat doet de drone wel. Hoe ziet de tuin er van boven uit? Zitten er losse gevaarlijke takken in die hoge boom? Enz enz.
Als laatste neemt de drone deel aan leuke vlieggames al of niet met augmented reality. Een nieuwe bron van vermaak. De moderne drone valt geheel te programmeren, is te besturen via een smartphone of tablet, voorzien van GPS en houdt zich grotendeels zelf in de lucht en/of stabiel. U heeft geen uitgebreide vlieglessen meer nodig. Voor circa Û 300,- koopt u al een compleet exemplaar van bijvoorbeeld Parrot.


EDITORS' CHOICE