NIEUWS

De scanconverter

Ulco Schuurmans | 06 november 2014

Videobeelden kunnen qua het aantal weergegeven beeldlijnen en afmetingen flink uiteenlopen. Neem bijvoorbeeld het afspeelvenster op internet (Web-tv, YouTube) en bronnen als iPads, smartphones of computers. Ook bij de Social media, het Skypen of FaceTime, Google Earth en de grote diversiteit en mediaplayers doen zich regelmatige problemen met de videoweergave voor. Al snel ontstaan er dan lelijke (kleur)randjes, wegvallende beeldlijnen of vervorming. Lastig en visueel storend als je deze videobronnen in de eigen videoproductie wil meenemen.
De scanconverter verzorgt de signaalomzetting naar het juiste afspeelformaat. Een handige en kwalitatief goede oplossing in deze is een DVI (standaard digitaal video interface)  naar HD-SDI scanconverter. Aanvullende interessante en heel nuttige functies zijn het via een scanconverter uitvoeren van snap-to-window support (maakt het afspeelvenster direct passend) en het invoegen van beelden via een keyer (plaats grafische of chroma keybeelden in de videostroom).
Scanconverters verzorgen zowel het realtime opwerken naar een hogere beeldkwaliteit upscalen als naar een lagere resolutie formaat (downscalen) van het videobeeld op kwalitatief goed niveau. De input van een iPad, computer of smartphone kan direct als schermbron voor de montage, virtuele studio of uitzending in de bijpassende vensterafmetingen worden meegenomen. In combinatie met een groene of blauwe chromakey-achtergrond zijn er zo pakkende nieuwsuitzendingen, onderwijssessies en productpromoties mee op te bouwen.
Hetzelfde geldt als toepassing ook voor de integratie van webfilmpjes en YouTube in tv-programma’s, nieuwsuitzendingen, documentaires en (speel)films. Bij Google Earth zijn de getoonde geografische kaartjes precies op maat te maken en in de juiste resolutie weer te geven. En bij het gebruik van Skype of FaceTime maakt de scanconverter het beeld passend voor tv-uitzendingen en het opnemen in videoproducties.


Als videoswitcher
Een videoswitcher schakelt tussen verschillende video-ingangen. Bijvoorbeeld de input van twee of meer opnemende camera’s. Videoconverters zoals de Matrox MC-100 beschikken over een aantal handige en praktische switcherfuncties. Uiteraard kan een videoconverter nimmer de complete functionaliteit van een volwaardige studioswitcher vervangen maar dat is in de veldpraktijk voor het omschakelen tussen bron- en uitgangssignalen vaak niet nodig.
De switcherfuncties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:
- Het schakelen tussen verschillende ingangs- en uitgangsbronnen. Bijvoorbeeld welke (HD)SDI in, 1 of 2 SDI-uit, of 1 of 2 SDI naar HDMI;
- Het detecteren van een weggevallen signaal en naadloos overschakelen naar het andere inputkanaal;
- Het schakelen bij 3D naar twee gescheiden HD-SDI of één HDMI-uit.
Er is veelal een adequate vorm van Time Base Correction (TBC) aan boord en de switch is niet of vrijwel niet in het output-beeld waar te nemen.

Voor de distributie en correctie
Belangrijke functies bij videoconverters zijn het versterken en verbeteren/fouten corrigeren van het signaal. Met name bij het overbruggen van grote afstanden zijn videoconverters in deze goud waard. Afhankelijk van het type output kunnen 70 meter (standaard 3G), 200 meter (HD), 300 (SD) meter of wel meer dan 30 kilometer (3G glasvezel) overbrugd worden. Zo halen bijvoorbeeld de Black Magic ATEM Camera en Studioconverters over de optische kabel 28 mijl. En dat ook nog eens tweezijdig (heen en weer) met audio talkback voor gesproken instructies van het camerapersoneel. Het versterken (amplifying) houdt het videosignaal in optimale conditie. Fouten corrigeert de videoconverter on the fly. En een voor stereo-scopisch videofilmen geschikt model analyseert het type 3D/formaat en corrigeert op Horizontal Image Translation (HIT), vertical offset en andere veel voorkomende afwijkingen.


Conclusie
De hardware videoconvcerter is allerminst slechts een oubollig kastje voor signaalomzetting en het conserveren van oude analoge opnamen. Het gaat om een onmisbare component in tal van situaties voor signaalconversie, switching, monitoring, correctie, versterking en distributie voor zowel bij de opname in het veld als in de montagestudio. Een investering die zijn geld bij regelmatig gebruik vaak dubbel-en-dwars waard is.

Capture devices
Voor het omzetten van analoge video naar digitaal is een zogenaamd capture device meestal de eenvoudigste oplossing. De term capture slaat op het vangen van de analoge videobeelden en deze vervolgens omzetten in een digitaal signaal. Dat digitale video (en audio)signaal gaat vervolgens naar de montagecomputer (Windows pc of Apple Mac) voor verdere bewerking of naar een digitale recorder.
Meer dan een simpel kastje met wat kabeltjes of zelfs gebouwd op een USB-stick is niet nodig. Dit type hardwareconverter kunt u onder andere betrekken van Canopus, Roxio, Cyberlink, Dynno, Pinnacle/vid en diverse Aziatische vreemdmerken. Een alternatief is het inbouwen van een capturekaart in de montage-PC.
Een capture device werkt als volgt: aan een kant sluit u de toespeler aan. Veelal een analoge camcorder maar dat kan ook een video-taperecorder zijn. Het analoge signaal gaat via het juiste kabeltje de converter in. Daar zit dan een Analoog/Digitaal-omzetter met aanvullende elektronica in. Het digitale signaal komt uit de andere zijde uit het capture device en via een USB-connector de computer in. Aldaar verzorgt de meegeleverde software voor het verder bewerken en opslaan van de digitale AV-bestanden.


EDITORS' CHOICE