NIEUWS

Z-Wave

Ulco Schuurmans | 28 februari 2015

De huisautomatisering standaard Z-Wave lijkt veel op Zigbee. Eenzelfde tweeweg-functionaliteit en mesh-structuur. Z-Wave is een paradepaard van Sigma Designs en Mitsumi (plus ruim 160 andere fabrikanten) en is ontwikkeld door Sensys. Dit type huisautomatisering en domotica is vooral bekend van lichtschakelaars, rookmelders en beveiliging. De apparaten zijn lekker compact, fraai vormgegeven en niet duur. Er is een rangetester om het bereik van het PAN te kunnen controleren. Een bekend Z-wave merk is bijvoorbeeld Fibaro naast Aeon Labs en Everspring.



De Z-Wave USB stick is bedoeld voor de notebook of desktopcomputer en bestaat zoals de naam al aangeeft uit een USB-stick met volledige Z-wave software. De USB-stick zelf werkt als een Z-wave communicatie antenne. Middels deze USB stick kan je in totaal 232 modules bedienen via het Z-Wave protocol. Binnen de Z-Wave software fungeert de stick als een statische controller met uitgebreide (SUC/SIS) netwerk functies. Om volledig gebruik te kunnen maken van de USB-stick is het inzetten van applicaties zoals Z-Cloud of Z-Way gewenst. Deze Z-Stick ondersteunt software gebaseerd op de Zensys Seriële API. Met deze gecombineerde Z-Wave, Me stick/Z-Way voor Windows koopt u een volledig werkend Z-Wave systeem en User Interface. Eenvoudig via een muisklik te installeren.



Voor het Z-Wave home automation-systeem zijn beschikbaar:
- Lamp of verlichtingsschakelaars, stekkerdozen en dimmers.
- Energiebesparende modules. Thermostaten, temperatuur- en vochtigheidssensoren, timers en het instellen van de airco.
- Apparaten voor personal en woning security. Onder andere trillingsmelders, alarmsirenes, rooksensor, sensoren voor koolmonoxide, IP-camera’s, lekkagedetectoren en automatische deursloten.



In de kleinste vorm bestaat een Z-Wave netwerk uit een controller en daarmee bestuurbaar apparaat. Er kunnen een groot aantal apparaten en controllers met elkaar samenwerken. De frequentie is 868,48 en de reikwijdte rond de 30 meter. Het aanmelden van een nieuw device gaat bij pairing en adding. Ook smartphones zijn compatibel voor Z-Wave te maken.



KlinkAanKlikUit
KlikAanKlikUit (KAKU) is van Nederlandse origine en een heel populair en relatief goedkoop systeem voor huisautomatisering en domotica. Vaak gewoon verkrijgbaar in de bouwmarkt. Het gaat om een 433 MHz netwerkje dat niet kieskeurig omtrent de aan te sturen devices is. Tal van fabrikanten leveren hiervoor compatibele domotica. De meest gebruikte toepassingen betreffen zijn lichtknoppen/schakelaars of dimmers, besturing van de zonwering, het bedienen van kookeilanden, deurbellen, bewegingssensoren, zonwering, tuinpompen, energiebeheer met timer, garagedeuren plus verlichting van de oprijlaan en beveiliging in het algemeen.



In het eenvoudigste geval gaat het weer om een zender (netstroom) en ontvanger (batterijen). De reikwijdte binnenshuis is circa 30 meter. Er zijn bij de modernste releases 67 miljoen unieke codes en zes zenders per systeem beschikbaar. Het aantrekkelijke van KlikAanKlikUit is de doorgaans heel eenvoudige installatie van de kleinere toepassingen. Zo uit de doos van de bouwmarkt of webshop. Heel handig zijn ingebouwde wandschakelaars die je zowel op afstand als conventioneel met de vinger op de schakelknop kan bedienen. Bij de smartphones kan je KAKU-devices via de iPhone en Android-modellen besturen. Tevens compatibel met de iPad.
Bekende KlikAanKlikUit  merken zijn Intertechno, DI-O, Home Wizard, KlikAanKlikUit zelf en HomeEasy. KlikAanKlikUit heeft een gelijknamige website waarop je veel nuttige informatie kunt vinden.



Voor het volk
Iedereen kan zich tegenwoordig een PAN veroorloven. Niet duur, relatief simpel te installeren, veelzijdig en flexibel. Out of de box vanaf internet of uit de bouwmarkt vrijwel meteen te gebruiken. Domotica en home automation voor het volk dus.

www.zigbee.org
www.zwavenederland.nl
www.klikaanklikuit.nl


EDITORS' CHOICE