REVIEWFiio

In gebruik

Jamie Biesemans | 04 februari 2016 | Fiio

Beschrijven wat de X7 allemaal kan is een hele brok. Gelukkig is deze speler in de praktijk helemaal niet zo ingewikkeld. Omdat de interface gebouwd is op Android komt de gebruikerservaring zelfs vertrouwd over, maar wel wat complexer dan bij een speler die een ‘pure’ interface enkel gericht op muziek heeft. Die complexiteit kun je echter ook vertalen als flexibiliteit, want met een klein beetje moeite kun je apps installeren (zoals Qobuz en Tidal) van streamingdiensten. Niets houdt je tegen om ook apps zoals Twitter of Facebook aan te brengen, maar daarmee doe je afbreuk aan de essentie van een digitale speler, zijnde een ervaring die helemaal gericht is op het beluisteren van muziek. Zonder de zoveelste notificatie van een like op Facebook. De X7 gebruikt een relatief oude versie van Android, wat op zich geen probleem is. Maar toch hoop ik dat Fiio op termijn voor een update zorgt, want Android 6.0 heeft een aantal verbeteringen die goed zijn voor de autonomie. Met zijn batterijduur van 8 uur is de X8 op dat vlak geen hoogvlieger, al raak je er wellicht wel een werkdag of een vliegreis mee door.

Het ingebouwde geheugen van 32 GB (reëel heb je circa 28 GB) vullen is een kwestie van de X7 met een USB-kabel aan een computer te hangen en de nodige bestanden te verslepen. Begin je met DSD-bestanden of PCM-bestanden met heel hoge samplingrates, dan loopt het geheugen snel vol. Best een extra microSD-kaart aanschaffen – veel kosten die niet – en die in de geheugenkaartsleuf stoppen in dat geval. Zo kan je het geheugen tot over 200 GB pompen, genoeg voor zelfs een vrij uitgebreide muziekbibliotheek.

Fiio Music
Omdat de X7 Android draait kun je altijd zelf een favoriete muziekspeler-app aanbrengen. Neutron of Poweramp bijvoorbeeld. Maar de meegeleverde Fiio Music-app is op zich een prima keuze. Het uiterlijk is wat sober en donker, maar voor de rest zit de app goed in elkaar. Vanuit het hoofdscherm raak je snel bij de muziekcollectie op de X7 of zoek je muziek op DLNA-bronnen, zoals een NAS. Met een tik op het scherm raak je ook meteen bij favorieten, recente liedjes en meest gespeelde tracks. Het enige wat je zou kunnen opmerken is dat je soms een paar keer meer moet tikken om bepaalde menu’s te bereiken. Omdat FiiO Music bijvoorbeeld niet onthoudt dat je graag je muziek per artiest bekijkt, moet je bij elk nieuw gebruik opnieuw overschakelen van een opsomming van liedjes naar de artiestenlijst. Toegegeven, het is een actie die nog geen seconde van je tijd vereist, maar een paar tweaks zoals deze zouden de interface net iets beter maken. Dat gezegd zijnde reageert Fiio Music lekker soepel en kom je snel bij de muziek die je zoekt. Het biedt ook handige extra’s, zoals een 10-bandsequalizer die je vrij fijnmazig kan aanpassen.

Uitgebreid getest
Net omdat de X7 zo ongelooflijk veelzijdig is, vroeg het testen wel wat tijd. HDPHNS.com leverde met de X7 de Fiio EX1-in-ears mee, maar ik combineerde de speler eveneens met de Audio-Technica CRK10, Audioquest Nighthawk, HiFiMAN HE-400i en zelfs een Sennheiser HD650 (dat met een impedantie van 300 ohm best uitdagend is voor een mobiel toestel). Ondanks dat de meegeleverde versterkermodule op papier gericht is op hypergevoelige IEM’s, werkte het ook vrij goed met meer veeleisende hoofdtelefoons. Ok, die HD650 kon echt wel wat meer gebruiken en klinkt waarschijnlijk veel levendiger met de hi-power module die nog moet verschijnen. Maar wat mij betreft kan je met de X7 in standaardconfiguratie al ver raken. De hoofdtelefoonuitgang op de X7 is sowieso heel zuiver en ruisvrij, wat je bij goede in-ears echt merkt.

Ook als ik hem inzette als externe DAC voor mijn iMac kwam de X7 sterk uit de hoek. Bij het beluisteren van de ‘Star Wars: The Force Awakens’-soundtrack klonk die bekende ‘Main Title’ (op dit album naadloos gevolgd door ‘The Attack on the Jakku Village’) van John Williams op de HE-400i heel dicht bij perfectie qua dynamiek en de openheid van het klankbeeld. Ik waande me meteen weer in de bioscoopzaal. Het is een prachtige opname met veel bombast, maar eveneens met delicate, fijne toetsen (zoals bij ‘Rey’s Theme’) die de DAC van de X7 foutloos aanleverde. Ook analoog aangesloten via de line-out met een Marantz PM11S2 en Teufel Ultima 800 Mk.II-speakers verraste de X7 aardig. Het is geen conventionele toepassing, dat is waar, maar als bron kan hij echt wel dienen. Dat is zeker zo als er in de toekomst een Bluetooth-afstandsbediening verschijnt en een dock, zoals Fiio gesteld heeft. In de opstelling met de Marantz-versterker vergeleek ik ‘Roscoe’ van Midlake eerst op de X7 en daarna op een Marantz NA8005-speler, en hoewel er verschillen waren (de NA8005 is net iets voller in het laag bijvoorbeeld, de X7 meer aanwezig in het hoog en met een minder krachtige analoge output) gaapte er geen enorme kloof tussen de twee.

Eén advies wel: je kunt de X7 in volle Android-modus of in een Music Only-modus. Kies die laatste of schakel de WiFi uit in de eerste, want in Android-modus merk je af en toe een licht storende volumedaling als er een notificatie van het besturingssysteem binnenrolt. Music Only spaart de batterij iets meer.

Conclusie
Met de X7 betreedt Fiio een segment waar al een aantal andere indrukwekkende spelers present zijn. Sony met zijn NW-ZX100 bijvoorbeeld, maar ook Astell & Kern met zijn AK Junior. Die toestellen zijn eveneens mooi afgewerkt en zelfs wat compacter dan deze forse Fiio. Maar wat de X7 echt laat opvallen is de mogelijkheid om hem te upgraden met nieuwe versterkermodules, de analoge/digitale line-out en de DAC-functie – eigenschappen die je voorheen enkel op duurdere spelers tegenkwam.

Blijft natuurlijk de vraag of je nood hebt aan een speler aan dit prijspunt. Laten we eerlijk zijn: het antwoord is “neen” als je muziek beluisteren niet serieus neemt en als je niet beschikt over een (of meerdere, want zo zijn hobbyisten) betere hoofdtelefoon. Wil je wel een premium-speler die werkelijk alles afspeelt, onwaarschijnlijk toekomstgericht is, kan dubbelen als DAC, inzetbaar is als bron in een hifi-keten, en heb je geen nood aan een autonomie van langer dan een stevige werkdag, dan is de X7 een uitstekende keuze.

Fiio X7
€ 799 hdphns.com

MERK





EDITORS' CHOICE