Voorbereidingen
Doordat de LessLoss Firewall module alleen maar over passieve componenten beschikt en er ook geen condensatoren en spoelen aanwezig zijn, zou er volgens de fabrikant geen sprake kunnen zijn van negatieve klank en dynamiekbeïnvloeding. Theoretisch zou het dus zelfs mogelijk moeten zijn om een praktisch onbeperkt aantal in serie achter elkaar te schakelen en dat zonder aan geluidskwaliteit in te boeten. Om dit ook op kleine schaal voor mijn test uit te kunnen proberen, heeft Louis mij van acht identieke modules voorzien. Nog een aanvullend positief effect is dat de Firewall module ook een uitstekende isolator is. De filtering kan dus evengoed worden gebruikt om apparaten onderling van elkaar op het gebied van ruis en storingen te scheiden. Vooral digitale bronnen en klasse D versterkers hebben doorgaans de neiging om veel rommel weer terug het lichtnet in te sturen. Door het gebruik van meerdere Firewalls zou dit probleem verregaand opgelost moeten kunnen worden en kan de energiestroom bovendien effectief in beide richtingen worden gereinigd.
Praktijkervaringen en luisteren
Tja, daar zit je dan met je aversie voor tweaks en een grote verpakking met acht keurig verpakte LessLoss Firewall modules voor je. Heel prettig is dat in dit geval ieder van de kastjes keurig is voorzien van twee korte uitstekende stukjes netsnoer. Kabels die respectievelijk zijn voorzien van een IEC C13 en C14 plug. In meer begrijpelijkere taal kunt u plug C13 in de net entree van uw apparaat stoppen, terwijl u op de C14 plug uw netsnoer aansluit.
Om vooraf in ieder geval zoveel mogelijk beïnvloedende zaken als bijvoorbeeld het inspelen uit te sluiten, hang ik eerst voor een maand vier van de acht exemplaren aan verschillende apparaten in ons huis. Na deze maand is het tijd om het nu ingespeelde viertal met de nog immer maagdelijk nieuwe exemplaren vergelijken. En hoewel redelijk subtiel, is het verschil verder wel goed te horen. Hoewel ook een nieuw niet ingespeeld exemplaar zijn ‘ontrafelende’ werking al prima kan laten horen, is er bij het gebruikte kwartet toch aanzienlijk meer leven, losheid en kleur te bespeuren en is de weergave gewoon veel meer in balans. Maar er zaten toch geen spoelen en condensatoren in het kastje - hoe kun je dan toch dit soort verschillen waarnemen? Dat komt doordat ook weerstanden, kabels, stekkers en verbindingen een wezenlijke invloed op de geluidskwaliteit hebben.
Volgende stap is om nu ook de overige vier in te spelen door ze gewoon dagelijks te gebruiken. Wanneer ook dit proces is afgerond besluit ik op een dag om ze alle acht hup aan elkaar te koppelen en dan maar eens te luisteren wat er gebeurd. De werking is nu ontegenzeggelijk nog veel sterker, maar wel sterk afhankelijk van het apparaat. Bij versterkers hoor ik het meeste effect, bij DAC’s aanmerkelijk minder en bij broncomponenten zoals een cd drive, nóg weer minder. Aan de hand van één of meer Firewall-modules per apparaat, kunt u overigens wel prachtig de mate aan filtering naar uw smaak en behoefte aanpassen.
Wisselend succes
Toch heeft deze eerste generatie Firewall module helaas nog wel het zwaard van Damocles boven zich hangen. Want mede gezien mijn eigen ervaringen wordt de hoogste effectiviteit bereikt bij gebruik van minder goede en vooral minder hoog oplossende apparatuur. Hoe hoger het oplossend vermogen is, hoe nadeliger ik de toegevoegde invloed van het filter ervaar. Waar het bij meer ‘down to earth’ producten heerlijk en zelfs bevrijdend kan zijn om eindelijk eens verlost te zijn van de rafelige randjes, vervelende hardheid en soms ook glazigheid verlost te zijn, is het bij high-end producten eerder precies andersom. Want bij gebruik van de Firewall module wordt bij deze kostbare en vooral zeer uitgebalanceerde componenten, ook ineens de fijnste resolutie helaas teveel met de mantel der liefde bedekt. Daardoor wordt de mooie uitgewogen samenhang net wat teveel geweld aangedaan en komt het geheel wat kunstmatig over. Uiteraard heb ik hier ook met Louis Motek uitgebreid van gedachten over gewisseld en precies deze kanttekeningen bij werkelijke topapparatuur, zou juist met de nieuwe generatie opgelost moeten zijn.
Conclusie
Opnieuw een leuke, sympathieke, interessante en eigenlijk ook wel eenvoudigweg geniale vinding van het LessLoss ontwerpteam. Je moet er maar opkomen om een soort van effectief lichtnetfilter dat in beide richtingen werkzaam is, in een piepklein kastje te verpakken zodat iedereen het in zijn of haar behoefte op de eigen gewenste locatie kan toepassen. Uitwendig zoals ik ter test aangeboden heb gekregen, direct achter een apparaat, maar ook onzichtbaar ingebouwd in het inwendige van een audiocomponent of in een stekkerblok.
Hoewel ik het daarvoor niet heb gebruikt, schijnt deze Firewall-module ook een heilzame werking te hebben op de beeldkwaliteit van videotoepassingen. In ieder geval nodigt het bijzonder handzame kastje hoe dan ook uit tot eindeloos experimenteren en variëren. Iets waarbij eigenlijk alleen the sky uiteindelijk de limit is. Vooral voor de wat meer eenvoudige en minder kostbare componenten die doorgaans veel baat hebben bij wat extra opschoning, zie ik in ieder geval voor deze eerste generatie de beste toepassingsmogelijkheden. Voor echte high-end producten die in staat zijn om veel meer informatie goed en uitgewogen te presenteren, zou ik zelf toch wat voorzichtiger zijn. Het kan natuurlijk goed uitpakken en dan is er niets aan de hand. Maar de kans is ook wezenlijk aanwezig dat u ergens een deel aan informatie gaat missen en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.
Gelukkig is de LessLoss Firewall-module niet bijzonder duur en wanneer u hem onverhoopt niet aan apparaat A kunt gebruiken, zijn apparaat B en C misschien juist wel heel succesvol. Dus voor nu is het product zeker de moeite van het proberen waard, maar wel met bovenstaande restricties. In de tussentijd hoop ik de opvolger hier thuis te ontvangen en ben ik zeer benieuwd of het Louis daadwerkelijk is gelukt de allround toepassingsmogelijkheden nog verder te laten toenemen.