CD6006Â Â Â Â Â Â Â Â Â
Net als de PM6006 versterker, blijkt ook de opvolgende nieuwe CD6006 over illustere voorouders te beschikken. De PM6005 blijkt het namelijk in verschillende landen herhaaldelijk tot beste cd-speler onder de 500 euro te hebben geschopt en dat schept natuurlijk extra hoge verwachtingen voor troonsopvolger CD6006. Voor mij als rechtgeaarde high-ender is het in deze prijsklasse eigenlijk altijd eerst even slikken als ik de vaak vederlichte componenten in mijn rek wil tillen. Ook in dit geval is het 6,5 kg wegende apparaat natuurlijk geen zwaargewicht te noemen, maar gezien de hoge kwaliteit die de PM6006 versterker al weet te bereiken, heb ik daar in dit geval geen enkele moeite mee.
Ook omdat de CD6006 (44 cm breed, 34 cm diep en 10,5 cm hoog) voor mij zulke sterke visuele overeenkomsten met de vroegere legendarische SA-11S1 op weet te roepen. Diezelfde verhoudingen, hetzelfde herkenbare lijnenspel met het centraal geplaatste Marantz logo en last but not least, de probleemloze en ongecompliceerde bediening. Het is er weer allemaal. Hoewel voldoende stabiel voor modaal dagelijks gebruik, roept de vrij dunne en hoorbaar voortbewegende kunststof disclade dit gevoel niet bij mij op.
Marantz is altijd goed in staat gebleken om eigen loopwerken te vervaardigen, maar het zou mij niets verbazen als het mechaniek dit keer ergens anders zou zijn ingekocht. Toch is het verder gelukkig wel behoorlijk snel qua werking en reactietijden. Een serieuzer minpuntje vind ik het te kleine lettertype van het LCD display. Terwijl het met de lichtintensiteit nog wel goed zit, zijn de cijfers, letters en overige indicaties al op een afstand vanaf drie meter eigenlijk niet meer voldoende goed afleesbaar. Gelukkig hebben de drukknoppen dan weer wel een precies drukpunt en net als bij de PM6006 versterker is ook hier een opvallend hoogwaardige hoofdtelefoonuitgang met in dit geval zelfs drie verschillende versterkingsstanden aanwezig. Naast de zeven drukknoppen en één draairegelaar voor het volumeniveau aan de voorzijde, oogt de achterzijde bijna verbluffend overzichtelijk en eigenlijk best leeg. Zelfs daarna duurt het nog even voordat het pas echt tot mij doordrong: deze CD6006 is eindelijk weer eens een echte, pure cd-speler is en durft daar op trotse wijze voor uit te komen! Heel goed Marantz.
Voor dagelijks gebruik is er overigens wel een kleine concessie aan dit (terechte) purisme gedaan. Want op de voorzijde van het apparaat is namelijk nog een USB aansluiting te vinden voor mensen die met een iPhone of iPad de daarop opgeslagen muziek middels de CD6006 willen afspelen. Als DAC staat daar dezelfde mooie en veelzijdige 192 kHz 24-bit Cirrus Logic CS4398 converter voor klaar, terwijl de achterzijde naast een enkel paar analoge cinch uitgangen, nog met een optische en coaxiale digitale uitgang is uitgerust. De grote, degelijke en zeer uitgebreide systeemafstandsbediening wordt identiek bij zowel de versterker als cd-speler geleverd en is er duidelijk één van het betere soort. Zo is de indeling duidelijk en logisch, zijn de knoppen groot en wordt er van verschillende kleuren gebruik gemaakt. Prima!
Techniek
Hoewel ik het bij Marantz bijna als standaard ben gaan ervaren, is de CD6006 toch enkel maar een cd-speler en is sacd dit keer niet aanwezig. Uiteraard vind ik dit jammer. Vooral omdat sacd bij dit merk als één van de weinigen altijd een duidelijke klankmatige meerwaarde heeft gehad. Maar de reden is natuurlijk volkomen duidelijk en volgt hetzelfde heldere pad als de PM6006 versterker. Om maximale geluidskwaliteit binnen een bepaalde prijsklasse te bereiken, moet je nu eenmaal altijd ergens concessies doen. Marantz heeft gekozen om dan maar liever cd weergave top te doen, dan een sacd loopwerk te monteren en op alle overige onderdelen te moeten bezuinigen. Dit met een mindere totaalkwaliteit tot gevolg.
In plaats van de standaard in deze prijsklasse veel toegepaste IC’s, is ook de CD6006 weer uitgerust met de zelfontwikkelde HDAM circuitkaarten. Deze elementen werken exact hetzelfde als op-amps, maar hebben een veel betere stijgtijd en een lager ruisniveau dan deze veel gebruikte standaardonderdelen. Hierdoor wordt de weergave volgens Marantz niet alleen veel dynamischer en natuurgetrouwer, maar ontstaat er ook meer nuance en detail in de weergave. Door de jaren heen heeft het merk verschillende types HDAM’s ontwikkeld met als doel de kwaliteit te verbeteren en te voldoen aan de speciale vereisten binnen bepaalde productcategorieën zoals in dit geval cd-spelers en versterkers. De CD6006 speelt naast het fysieke medium cd, ook MP3, WMA, WAV en AAC vanaf elk apparaat verbonden via de aan de voorzijde geplaatste USB ingang af. Daarbij gebruikmakend van dezelfde Cirrus Logic 4398 DAC zoals die ook in de PM6006 versterker te vinden is, een mooie ringkern/EI transformator en extra verstevigingen van het chassis.
Luisteren
Zoals ik door het grote gemak en grandeur van de PM6006 versterker op het verkeerde been werd gezet qua werkelijk vermogen, weet de CD6006 cd-speler eigenlijk hetzelfde beeld op te roepen. Want meteen vanaf het eerste moment is de weergave zo stabiel, vloeiend, fijn oplossend en 3D ruimtelijk, als ik in deze prijsklasse tot op heden nog niet heb waargenomen! Sterker nog, het Marantz duo slaat niet eens een slecht figuur na maanden gebruik te hebben gemaakt van zeer veel duurdere Accuphase, T+A en Luxman componenten. Nee, ik ga niet zeggen dat deze twee prijsgunstige componenten op hetzelfde niveau spelen, want dat zou ook wel heel bizar zijn. Maar ze komen wel beduidend verder dan slechts een suggestie. Want ook de PM6006 en CD6006 gaan de techniek mooi uit de weg, laten veel muzikale informatie door, zijn tonaal uitstekend in balans en bezitten een weergave die bij laag of hoger volume nagenoeg niet veranderd. Een formidabel knappe prestatie die bij mij diep respect afdwingt. Het is ook gewoon enorm leuk om nu voor een beperkt budget eindelijk eens niet de typerende prijsklasse beperkingen in het geluid terug te horen.
Het is dus niet klein, geknepen, bedeesd, dun, grijs, schel, synthetisch, maar juist precies het omgekeerde. De klank is soepel, kleurrijk maar zeker niet te, ruimtelijk maar niet vaag, bezit zelfs een mooie slagkracht en drive in het laag. Terwijl de laagcontrole mooi in verhouding staat met de zeer evenwichtige tonale balans. Warm vind ik het geluid niet, maar het heeft wel een lichte aanstekelijke gloed en vulling die luisteren tot een waar feest maakt en tot lange luistersessies uitnodigt. Bijgaand zo’n leuke ‘achtbaanvlucht’ waarin ik helemaal onderduik in een reeks aan mooie opnamen en bezielende muziek tegelijkertijd. Ik noem maar even de volgende schitterende albums: Mees Dierdorp - Wild Window, Gare du Nord - In search of Excellounge, Fourplay - Yes, Please!, Richard Bona - Scenes of my life, Eiji Oue en Minnesota Orchestra - diverse werken Stravinsky, Kevin Eubanks en Stanley Jordan - Duets en Yerba Buena Bounce - The hot club of San Francisco. Dit is slechts één van de vele lange sessies waarbij ik een keur aan gevarieerde muziek heb gedraaid (letterlijk) en eigenlijk vooral naar de muziek heb geluisterd zonder mij om tekortkomingen te bekommeren.Â
Minpunten of storende beperkingen neem ik dit keer in het geheel niet waar en alleen als ik met veel duurdere componenten vergelijk, hoor ik meteen dat die in bijna alles nog (veel) verder gaan. Vooral in aspecten als gemak, zeggingskracht, oplossend vermogen, dynamische contrasten en een nog groter 3D panorama. Maar waarom zou u zelf dit soort dingen willen gaan vergelijken als je bij normaal luisteren eigenlijk niets mist? Een grotere aanbeveling kan ik eigenlijk niet geven - bijna uniek in deze prijsklasse.
Conclusie
Wat een prachtige producten en wat een formidabele prestatie heeft het Marantz ontwerpteam weer afgeleverd. Vooraf zag ik best wel wat op tegen een test met producten uit een (voor mij) lagere prijsklasse. Vooral omdat ik dan meestal met een hele berg (gehoormatige) tekortkomingen wordt geconfronteerd. Maar bij deze PM6006 en CD6006 is dat zo kunstig verstopt dat zelfs een doorgewinterde high-ender als ik, er nog met plezier naar kan luisteren.
Absoluut gezien zijn de twee apparaten natuurlijk best licht en zeer hanteerbaar, is de constructie niet zo solide als de duurdere componenten en dat merk je aan eigenlijk alles. Maar het werkt verder wel allemaal probleemloos, waarbij alle bedieningsorganen ook nog eens mooi subtiel regelen en precies werkend aanvoelen! Het mooie van alles is dat ik met name in de klank de minste compromissen waarneem en alles dat typische opgeruimde gevoel oproept wat ik meestal vooral bij (dure) high-end componenten terug hoor. Bij dit 6006 duo is alleen van alles minder, maar dan wel helemaal perfect terug verschaalt. Dus zelfs iemand die veel kwaliteit gewend is, zal zonder ergernis en zelfs met veel plezier naar dit Marantz tweetal kunnen luisteren. Voor mij één van de toppers uit 2016! Een diepe buiging.