Eenvoudige interface
De interface die de Solo’s op tv tonen mag je eenvoudig noemen, maar is wel effectief. Vier basisiconen leiden je naar de belangrijkste zaken: activeer de discmedia, netwerkmedia, de instellingen en een bronselectie.
Bij overschouwen van de instellingen bij de Solo Movie stoten we op een resolutiekeuze, waarbij de hoogste instelling '4K2K' is. Merk op dat hier geen Ultra HD staat. Dat komt omdat de Solo’s nog komen met HDMI 1.4-poorten, waardoor ze wel 4K-video kunnen doorsturen maar niet materiaal dat HDMI 2.x nodig heeft. We denk dan vooral aan Ultra HD Blu-rays met HDR-content en mogelijke toekomstige content aan hogere framerates.
Net zoals bij onze test van de Philips Fidelio B8-soundbar moeten we opmerken dat HDMI 1.4 geen HDCP 2.2 ondersteunt. Deze beveiligingsmechanisme op Ultra HD Blu-rays, sommige consoles en streaming video blokkeert de weergave van Ultra HD-video via een toestel dat de HDCP-norm niet ondersteunt. Het resultaat is wisselvallig. Soms krijg je geen beeld, soms krijg je enkel een Full HD-resolutie te zien, soms een 4K-stream minus HDR. Het hangt van het bronapparaat en van de televisie af. Als je overweegt om Ultra HD Blu-ray's te bekijken op een Ultra HD-tv, dan moet je die speler dus rechtstreeks op de tv aansluiten (de audio komt wel via HDMI-ARC binnen) of vooraf je gewenste setup testen. Ben je allemaal niet zo geïnteresseerd in 4K of HDR, dan moet je je geen zorgen maken: HDMI 1.4 volstaat perfect voor alle andere scenario's.
De Solo-interface op de tv zal misschien geen schoonheidsprijzen winnen maar werkt wel zoals het hoort. Je kunt het toestel ook bedienen via de veel fraaiere Arcam Control-app, die helaas enkel voor iOS beschikbaar is. Op een iPad ziet hij er in het bijzonder er geslaagd uit. Er is wel een officieuze app voor Android (Arcam Media Control) die voor 79 eurocent te koop is.
Kijken en luisteren
Het ingebouwde videogedeelte van de Solo Movie mag je best handig noemen. De drive van de Movie is vrij stil, stiller dan de meeste consoles en Blu-ray-spelers. Enkel onze Marantz UD7007 is echt geruislozer, en dat is toch een referentie. Qua snelheid en weergave lijkt er weinig kritiek mogelijk op de drive van de Solo Movie en het zelfde is waar voor de SACD-speler in de Solo Music. Ook de ingebouwde videostreaming via DLNA is handig. Dit is een functie die op verbazend veel AV-receivers niet aanwezig is of mank werkt.
Arcam heeft zijn eigen klasse G-versterkingstechnologie die best interessant is. Klasse G kan je beschouwen als een combinatie van klasse A (zeer transparant, maar ook zeer inefficiënt) en klasse AB (veel efficiënter, maar meer vervorming bij lage volumes). Door het gebruik van verschillende voedingen kunnen de Solo’s bij dynamische liedjes overschakelen van A naar AB als het luider wordt. “The best of both worlds”, zegt Arcam daarover.
De Solo’s tonen zich bij filmsoundtracks en bij muziek in elk geval zeer gecontroleerde, expressieve versterkers. Veel dynamiek is inderdaad geen probleem, en dat is handig zowel bij soundtracks van actiefilms die veel luide geluiden met stillere details combineren als bij klassieke, orchestrale muziek. De vinnigheid die de Arcams karakteriseert maakt de Solo’s ook heel geschikt voor elektronische muziek. De Solo’s zijn veelzijdig, klinken ook zeer goed in een neutrale zin, maar vereisen wellicht aan speakerzijde luidsprekers die wat meer karaktervoller zijn en misschien ook een tikje warmer overkomen. Dankzij het krachtig versterkerluik kun je de Solo's ook combineren met veeleisendere speakers.
Conclusie
De Solo-toestellen hebben enkele merkwaardige tekortkomingen, waarbij het gebrek aan HDMI 2.0-ondersteuning de grootste is. 4K-video kunnen de Solo’s wel aan, maar HDR en HDCP2.2-media is een probleem. Maar als dat gebrek je niet stoort, bijvoorbeeld omdat je de stap naar een 4K HDR-compatibel scherm niet gaat zetten, en je zoekt iets dat bovengemiddeld goed klinkt, dan zit je met deze Arcams behoorlijk goed.
Het zijn slimme toestellen die Arcams klasse G-versterking inzetten om in de eerste plaats muziek en dan filmgeluid dynamisch en vloeiend neer te zetten. En dat zowel in aan lage als hoge volume. Het blijft ook een vrij uniek concept, waarbij je toch wel heel veel krijgt in de vorm van één apparaat. De Music krijgt een halve punt meer van ons. Niet omdat het echt beter is dan de Movie, maar vanwege het prijsverschil en het feit dat de Music in het stereolandschap vrij uniek is. De Movie is door de ingebouwde Blu-rayspeler ook bijzonder, maar moet zich toch meten met traditionele AV-receivers die je kunt uitbreiden met een schijfjesspeler. Een stuk van ons had gewenst dat Arcam nog een paar maanden langer had gewacht om minstens HDMI 2.x te implementeren en misschien zelfs de ingebouwde drive van de Movie te vervangen door een Ultra HD Blu-ray-speler. Ok, dat laatste is misschien een te grote wensdroom, want OEM UHD Blu-ray-drives zijn nog zeer zeldzaam op de markt.
De Arcam Solo’s lijken ons daarom perfecte toestellen voor mensen die vooral willen inzetten op een betere geluidskwaliteit voor muziek (in de eerste plaats) en film, maar niet bereid zijn om daarvoor heel hun woonkamer op te offeren aan het altaar van hifi-apparatuur en –kabels en grote speakeropstellingen. De Solo's onderscheiden zich toch ook wel apparaten zoals slimline AV-receivers door hun hoogwaardige afwerking en een véél beter versterkerluik. Kortom, je moet deze Arcams op de juiste manier bekijken. Oftewel bieden ze iets dat echt bij je past - en dan krijg je een apparaat dat veel doet wat je verlangt en dat op een high-end niveau - oftewel is het een recept dat vanwege bepaalde keuzes je niet ligt.