De audioweergave tunen
De Playbase komt met Trueplay, een functie die Sonos een tijdje terug op zijn speakers introduceerde. Het is een slim idee, dat rekening houdt met het feit dat hoe een speaker klinkt niet enkel van die luidspreker afhangt. Ook de eigenschappen van de kamer spelen een rol, en soms zelfs een hele grote rol. Trueplay werkt door kort testgeluiden te verspreiden en die te analyseren. Op basis van die analyse wordt het geluidsprofiel van de speaker aangepast, bijvoorbeeld om een reflectie of overdreven absorptie te compenseren.
Trueplay is enkel mogelijk via een iOS-apparaat omdat enkel bij Apple consequent dezelfde microfoons in hun mobiele toestellen worden ingebouwd. Sonos moet namelijk de karakteristieken van de microfoon van je telefoon of tablet weten, omdat via deze microfoon de testtonen die uit de Playbase komen worden geregistreerd. Bij Android-toestellen is er een veel grotere variëteit qua hardware, zelfs binnen hetzelfde model. Een Samsung Galaxy S7 in Europa is bijvoorbeeld niet hetzelfde apparaat als in Azië. Je hebt echter dat iOS-toestel enkel nodig voor de Trueplay-meting, daarna gebruik je wat je wil om de Playbase te bedienen. Je kunt dus ook een vriend vragen om even de meting bij je thuis te komen doen, daarna kun je weer verder met je Android-telefoon. Een meting duurt niet lang, circa 2-3 minuten.
De Trueplay-meting is inmiddels wel iets uitgebreider dan in het begin. Nu worden er twee metingen gemaakt: één in de kijk- en luisterpositie, en één doorheen de kamer. Bij die tweede meting moet je tijdens het afspelen van de testtonen al zwaaiend met je mobiel toestel door de kamer lopen. Het oog wat gek, maar is zo voorbij. Zwaai wel niet te snel, want dan mag je de test opnieuw uitvoeren.
De test: hoe klinkt de Sonos Playbase?
We testen de Sonos-speaker samen met een LG OLED55B6V, die echter in onze testruimte aan de muur bevestigd is. We halen er even de ongebruikte voet van de B6 er bij en kunnen vaststellen dat het probleemloos op de Playbase zou passen. De LG-tv is ook heel licht, een voordeel van de OLED-technologie, dus ook het gewicht zou geen probleem zijn. Eén nadeel: de remote bij deze tv werkt met RF-radiosignalen, niet met infrarood. We kunnen dus niet onze tv-remote koppelen met de Playbase, zoals dat met de meeste tv-afstandsbedieningen wél kan. Even rommelen in een schuif om een ongebruikte oude remote te vinden en die te koppelen, en we konden weer verder. Dat moet je echt wel doen, want het volume bijregelen via de app is tijdens tv-kijken niet praktisch.
We hebben de Playbase in een aantal configuraties geprobeerd. Je kunt namelijk net zoals bij de Playbar de Playbase uitbreiden met een Sonos Sub en een set Play-speakers achteraan in de kamer. De Play 1-speakers zijn hier het best voor geschikt: ze bieden veel waar voor geld, zijn compact en er zijn heel wat aftermarket-beugels en –stands beschikbaar. De duurdere Play:3 is wat ons betreft nog altijd de zwakste schakel in het Sonos-aanbod, al moet gezegd worden dat de rearspeakers in een surroundopstelling zelden zwaar op proef gesteld worden. Daarbij moet gezegd worden dat het geen goedkope oplossing is om een compleet home cinema-systeem van Sonos-speakers te maken. Voor ruim 2.000 euro heb je dan een 5.1-kanaals surroundsysteem staan.
Eerst de Playbase zonder iets er bij, met en zonder Trueplay. Het resultaat van Trueplay zal afhangen van kamer tot kamer, in onze testruimte scherpt het de hoge tonen iets aan en vermindert het de energie in het laag. Een subtiel verschil dat we merken als we naar ‘Thor: The Dark World’ kijken en Trueplay in- en uitschakelen. Vergeleken met de nochtans niet slechte ingebouwde speakers van de B6 biedt de Playbase al een hele stap vooruit, gelukkig maar. Eén van de grote verbeteringen is dat dialogen voller klinken en ook centraal uit de Playbase komen. Uiteraard is het laag nu ook veel meer present, want net dat is een zwak punt bij televisiespeakers. De Playbase heeft een woofer die via een S-vormig reflex lage tonen verspreidt, wat vrij effectief is. Het duikt niet extreem diep en er mist wat detail, maar dat is in vergelijking met een losse subwoofer. Voor films is dit al niet slecht, bij het beluisteren van muziek kun je soms het fijne detail in het laag missen. Maar toch, als we bijvoorbeeld ‘Between the buttons’ en ‘DDROPP’ van de Franse elektrona-artiest French 79 beluisteren, dan is er wel heel wat zin voor ritme, klinkt het niet wollig en blijft de Playbase goed op koers als we het volume verder open zetten. De Sonos-speaker begint niet te trillen of te resoneren, wat toch een indicatie is dat die behuizing heel goed in elkaar zit.
Net zoals bij de Playbar is ook bij de Playbase de Sub een goede toevoeging. Maar misschien wel voor andere redenen. We hebben de Playbar en Playbase naast elkaar kunnen vergelijken: de Sub toevoegen bij de Playbar kun je zien als een uitbreiding van het frequentiebereik, terwijl bij de Playbase het eerder een verfijning oplevert. In het laag presteert de Playbase immers out of the box sterker dan de Playbar, dankzij die woofer. De Playbar vinden we dan standaard weer net iets ruimtelijker dan de Playbase.
De meerwaarde van twee Play:1’s toevoegen voor een 5.1-opstelling is bij de Playbase en Playbar zowat gelijk. Hoewel de surroundprocessing van Sonos niet altijd even accuraat is als bij een ware surroundverwerking van een AV-receiver, werkt het wel om een meer bioscoopgevoel te geven. Veel hangt wel af van de tijd die je steekt in het juist plaatsen van de rear-speakers en ze qua volume goed afregelen. Het beste effect dat we hoorden was als de Play:1’s op oorhoogte met een beugel op 1-1,5 meter van de luisterpositie aan een muur werden gemonteerd.
Conclusie
De Sonos Playbase is een prima speaker die misschien wel net is wat je zoekt. Hij past goed bij bepaalde situaties, zoals als je een bescheiden tv-meubel hebt waar je televisie op staat. Vergeleken met bestaande soundbases is de Playbase een betere speaker, ook wel vanwege de intuïtieve bediening en goede streamingondersteuning waar Sonos voor bekend staat. Tegelijkertijd is de speaker met zijn prijs van 799 euro wel aanzienlijk duurder dan de meeste concurrenten, in zoverre dat je die nog in de winkel kunt opsporen.
Het is niet de ultieme tv-oplossing. In bepaalde opzichten vinden we de Playbar in combinatie met een Sonos Sub beter, onder meer omdat het een wijdser geluid neerzet. Maar je kiest de Playbase – die als echt alternatief voor de Playbar werd uitgebracht – omdat het als oplossing beter bij je past. De vlotte bediening en multiroom-mogelijkheden krijg je er van Sonos bij.