REVIEWIS

Is ie ’t of Is ie ’t niet


Philip van Deijk | 30 augustus 2001 | IS

Testopstelling

De luidsprekers worden door de fabrikant met een soort rubberen voeten afgeleverd. In mijn luisterruimte gaf dit wat problemen met het laag. Mijn luisterruimte is voorzien van een plavuizen vloer en zogenaamde spachtelputz wanden. Niet echt bevorderlijk voor de akoestiek, maar daar wordt nog aan gewerkt. Het laag was in mijn luisterruimte niet strak genoeg. Ik heb dan ook de kegels welke onder mijn eigen luidsprekers zijn geplaatst onder de = geplaatst. Dat heeft een aanmerkelijk strakker laag tot gevolg. Verder heb ik de luidsprekers op zo’n 70 cm van de achterwand staan, wat het dieptebeeld ten goede komt. De luidsprekers heb ik mede op advies van Frits met de fronten recht naar voren geplaatst. Dat bleek ook na enig schuiven met de luidsprekers het meest optimale resultaat te geven.

Genoeg theorie over de luidspreker. Het belangrijkste deel, hoe klinkt deze luidspreker of hoe onthoudt het product zich van een eigen klank en benadert hij de werkelijkheid. Zoals gewoonlijk heb ik een groot aantal cd’s als test-cd’s gebruikt, zowel audiofiele als gewone opnames. Veel muziek is nu eenmaal niet op audiofiele labels verkrijgbaar en iedere doorsnee luisteraar wordt maar al te vaak geconfronteerd met slechte opnames. Toch draait men die puur vanwege de muziek of in geval van klassieke muziek de uitvoering en/of de interpretatie. Zoveel mogelijk wordt beschreven en genoemd welke tracks ik van de cd’s heb gebruikt.

Aangesloten en spelen

De luidsprekers hebben geruime tijd meegespeeld in mijn set en kan u vertellen dat het geen straf was om te luisteren. De luidsprekers zijn open en dynamisch. Het aanzetten van de instrumenten is zelfs bij zachte passages goed te horen en het geluidsbeeld stortte hierbij niet in maar bleef mooi overeind staan. Dat is een belangrijk kenmerk van een goede luidspreker. Er trad bij de luidsprekers een voor mij vreemd fenomeen op. En dat met name met live cd’s ten opzichte van de in studio opgenomen cd’s. De luidsprekers spurten bij live opgenomen cd’s zo’n beetje iedere luidspreker in deze prijsklasse voorbij die ik ken en gehoord heb. Bij de in studio opgenomen cd’s is de geboden kwaliteit van de weergave als één die thuishoort is z’n prijsklasse, gewoon goed.

De cd van The Eagles met het nummer Hotel California, zo’n beetje iedereen kent deze cd, lijkt het net of je midden in de zaal zit. Je hoort en “ziet” als het ware de mensen om je heen joelen, schreeuwen, fluiten en in hun handen klappen. Iedereen die wel eens naar een live concert is geweest weet wat ik hiermee bedoel. Op een gegeven moment hoor je links achterin een paar harde klappen op de trom en hoor je het vel duidelijk natrillen en uitsterven. Iets wat bij de meeste luisprekers toch niet zo makkelijk waarneembaar is. Je hoort op veel andere systemen wel de klappen maar daarna is het vrij snel afgelopen. Echter deze luidsprekers laten je horen wat er in een opname zit.

EDITORS' CHOICE