We sloten de Spektor 6 aan op de nieuwe NAD C338, een heel betaalbare klasse D-versterker met een krachtige Hypex-output stage. Interessant aan dit apparaat is niet enkel dat hij interieurvriendelijk slank is, maar ook Chromecast heeft ingebouwd. Je kunt er dus in relatief hoge kwaliteit naar streamen, wat we ook deden vanuit Qobuz in cd-kwaliteit. We luisterden ook wat naar vinyl vanaf een ELAC Miracord 90. In een toekomstige test gaan we verder in op dit NAD-product (dat overigens ook door Dali Benelux verdeeld wordt). Met een prijskaartje van 699 is de C338 prijstechnisch in elk geval heel compatibel met de Spektor 6, die voor net geen 600 euro per paar te koop is.
Al bij al is de Spektor 6 geen kleine luidspreker, al kan het natuurlijk altijd (veel) groter. In de behuizing is er ruimte voor twee 16,5 cm woofers aan de voorkant met twee bassports aan de achterzijde die recht achter de woofers voorzien zijn. Dit zorgt er voor dat energie van de woofers direct naar buiten kan, wat je eigenlijk god goed merkt bij het luisteren. De Spektor 6 onderbouwt de vrije goede middenweergave namelijk met een potent laag, wat we zelfs merken bij het aanhoren van ‘Something Else’, de gloednieuwe heruitgave met akoestische versies van de hits van de Ierse The Cranberries. Het is daarom een speaker die je echt wel wat van de muur wil houden, meer dan pakweg de Mission LX5 of Monitor Audio Bronze 5 die we eerder testten. Dit is niet echt een nadeel, maar iets om toch wat nadrukkelijker rekening mee houden. Wij vonden uiteindelijk dat de Spektor 6 op een 80 cm het best klonk in onze ruimte – maar dat is natuurlijk wel kamerafhankelijk. Wil je de Spektor 6 echt dicht tegen een muur plaatsen, dan kun je overwegen om de bassports misschien wat te dempen, naargelang je smaak. Dat doe je dan op eigen initiatief, het resultaat zal wel wat doffer zijn dan wat Dali leuk vindt.
De klank van de Spektor 6 is even publieksvriendelijk als zijn uiterlijk. Ik durf zoiets een ‘vriendelijke’ tuning te noemen: hij is detailrijk, ook off-axis, maar niet overanalytisch. Gekoppeld aan het mooie midden en het krachtige laag, krijg je een speaker die gewoon lekker relax speelt, wat je hem ook voedt. Bij snelle elektronische muziek is hij misschien net té ontspannen, al is de Dali niet zo wollig als pakweg de duurdere Bowers & Wilkins’ 684 S2. Dat brengt leven in de brouwerij. Als we bijvoorbeeld Oumou Sangaré’s ‘Mogoya’ opzetten, brengt de Spektor 6 de muziek van deze Malinese ster zwoel en swingend over. Ook rock - even nostalgisch wat Soundgarden spelen, en nog even stilstaan bij die unieke stem van wijlen Chris Cornell - jaag je met plezier en aan hoge volume door deze speakers.
Je mag de Spektor 6 gerust een heel universele speaker noemen die klankmatig precies doet wat het belooft. Namelijk, het brede publiek dat minderwaardige speakers gewoon is (terecht) het gevoel geven dat ze er echt op vooruitgaan. Toch zijn er nog voldoende vlakken zijn waarop hogere Dali’s beter uit de hoek kunnen komen. Zeker op vlak van de hoogweergave zijn de duurdere Opticons superieur. Maar dat gezegd zijnde: voor dit prijssegment presteert de Spektor 6 op een hoog niveau.
Dali Spektor 6: conclusie
De Dali Spektor 6 is een behoorlijk goede (maar grotere) vloerstaander die ronduit goed presteert. Dat je hem gelijk met de muur kunt plaatsen is een mooie troef die deze speakers bruikbaar maakt in settings waar looks niet onbelangrijk zijn. De bijhorende brede uitstraling betekent dat je ook een goede weergave krijgt in een niet-klassieke luisterpositie. Goed nieuws dus als je met meerdere gezinsleden naar muziek wil luisteren. Maar je moet wel rekening houden dat je de Spektor 6 best niet te dicht bij een muur plaatst – en al helemaal niet als er in de buurt een beweeglijke Ikea-stijl tv-meubel staat.
De Spektor 6 doet veel zaken goed, waardoor hij een mooie upgrade vormt als je komt van budgetspeakers. Je krijgt iets waardevol voor de meerprijs. Maar ook als je het segment overschouwt en vergelijkt met de concurrenten staat de Spektor 6 zeer sterk. In zijn categorie zit deze Dali bij top en is het een aankoop die je zeker niet zal berouwen. Tenzij je echt net dat meer hoogdetail wil en een vollere, gedetailleerde laag. Dan moet je nog even doorsparen voor Opticon, als je nog bij Dali blijft. Wil je kiezen tussen twee echte alternatieven, dan zou je nog een vergelijksessie met de Spektor 6 en de Monitor Audio Bronze 5 kunnen overwegen. Beiden zijn prima, maar leggen andere accenten.Â