De vier woofers die tezamen alle laag zouden moeten kunnen weergeven doen op bescheiden en rustige wijze hun werk. In mijn akoestisch gezien lastige kamer weten ze toch het laag binnen de perken te houden. Als verklaring kan ik daar voor vinden, dat JMLab er alles aan heeft gedaan om het laag in de pas te houden met de midden en hoogweergave. Er is niet gekozen voor een extra push maar voor kwaliteit. De ondersteuning van de basreflexpoort is bescheiden en eerder om een goed rendement te handhaven, dan om indruk te maken op toekomstige kopers. Wie de 926 ziet staan verwacht meer geweld en minder subtiliteit. In bepaalde opzichten lijkt de 926 op een monitor, we hebben het dan over spreiding, 3D beeld en detaillering. In andere opzichten is het een volwassen speaker die van hoog tot laag een flinke huiskamer kan vullen met geluid. Waarom dan toch een subwoofer? Is dat nu wel nodig als er al twee woofers aan elke zijde beschikbaar zijn? Het antwoord is, in mijn ogen en in mijn kamer, een volmondig "ja!".
Sjouwen
Ik woon drie hoog en elke importeur is altijd weer blij als alles boven staat. Zeven korte trappen zijn moordend voor het gesjouw met luidsprekers en zware eindversterkers. Maar het kan niet anders, de SW900 met zijn 44 kilogram moest en zou de trap op. Eenmaal boven sta je dan eerst tegen elkaar aan te hijgen en is uitpakken iets wat je nog uitstelt. Na het vertrek van Leo Heijmans aan de slag.
Mijn eigen subwoofer ging van zijn plaats en de met zijn 49 x 43 x 61,5 cm (HxBxD) nog een slag grotere kast mocht er staan. Met spikes eronder komt de sub nog eens twee centimeter hoger boven de vloerbedekking uit. De afwerking is gelijk aan de Electra 926, in deze uitvoering zwart met anigre zijpanelen (Classic). Andere uitvoeringen zijn grijs met zwarte panelen (Technic) of grijs met palissander (Signature). Anigre heeft wel iets weg van beukenhout, is alleen donkerder van kleur. De afwerking is in alle gevallen een perfect stuk meubelmakers werk, zonder krasje of spatje. Standaard worden de Electra vloerstaanders voorzien van rubber doppen en zijn spikes meegeleverd. Zowel voor de 926 als de SW900 gebruik ik spikes. De sub staat tegen een zijmuur, ca. 2 meter rechts en 1 meter voor de rechter speaker. Daardoor ca. 4 meter verwijdert van de linker speaker. Een opstelling die niet helemaal ideaal is, maar in mijn kamer een goed resultaat geeft.
De SW900 is voorzien van een 33 cm woofer met een magneet met een doorsnede van 17 cm. Het type plaatje vermeldt 13W8751. De “W” staat voor “Double V”, de V van verre (=glas) wat de aanduiding is voor het conusmateriaal. De Conus wordt gevormd door uiterst dunne glasvezel, aangebracht aan beide zijden van de conus, te combineren met een schuimstof. Door verhitting smelt de zo ontstane sandwich samen. Het resultaat is een uiterst stijve conus van minimaal gewicht waardoor minder kleuring ontstaat. Door het lichte conusmateriaal zijn snelle speakers te fabriceren. Het eindresultaat is een verbetering ten opzichte van het veelvuldig (ook door Focal/JMLab) gebruikte kevlar. Zowel de Electra als de Utopia reeks is in alle gevallen gemaakt met de W conus. Niet onbelangrijk detail, het conus materiaal van de subwoofer is dus volledig gelijk aan dat van de hoofdluidsprekers. Een goede integratie mag worden verwacht. De kast bestaat uit spaanplaat, gecombineerd met gefineerd MDF en inwendig voorzien van een brace. Ter ondersteuning van de woofer zijn twee reflexpoorten aangebracht, elk met een diameter van 7 cm en een lengte van 21 cm. Om er zeker van te zijn dat elke ondergrond geschikt is, heeft JMLab onder de SW900 een plaat anigre bevestigd op enige afstand van de speaker en de poorten. Onder die plaat gaan de spikes.