We hebben het nu heel uitgebreid over de designaspecten van deze twee Denons gehad. Maar het Japanse merk hamert in zijn marketing er op dat dit echte hifi-producten zijn. En dat klopt ook wel. De Design-familie is om te beginnen een reeks losse componenten. Ze zijn wel compact, maar toch zijn het geen alles-in-één muzieksystemen die vaak worden aangeraden voor eetkamers, keuken en studentenkamers. Dat je beschikt over een aparte versterker die je eventueel uitbreidt met een cd-lezer of netwerkspeler heeft zijn voordelen. Je bent om te beginnen flexibeler, want je koopt enkel wat je nodig hebt. De PMA-30 bijvoorbeeld, komt met Bluetooth en voldoende ingangen, zodat je niet noodzakelijk ook moet investeren in de DCD-50. Dat hoeft enkel als je echt nog muziekcd's wil beluisteren. Theoretisch is het ook beter om heel andere
 functies in verschillende behuizingen te houden.
De PMA-30 is een 2 x 40 watt (bij 4 ohm, tot 16 ohm aansluitbaar) digitale versterker. Daarmee bezit je al aardig wat vermogen om een set boekenplankspeakers maar ook vloerstaanders aan te sturen, afhankelijk van hun gevoeligheid. Je kunt één set luidsprekers aansluiten en eventueel een aparte actieve subwoofer, om zo een 2.1-systeem te bouwen. Dat kan interessant zijn, bijvoorbeeld als je opteert voor heel compacte speakertjes en/of de PMA-30 ook wil gebruiken als oplossing voor tv-geluid. Dat kan perfect, want er zijn twee optische digitale ingangen voorzien. Nagenoeg elke televisie is voorzien van een optische uitgang. Daarnaast heeft de PMA-30 nog één coaxiale ingang die net als de optische aansluitingen audiostreams tot 24-bit / 192 kHz kan verwerken. Voor de meeste potentiële consumenten is dat ruimschoots voldoende. Wil je toch hoger mikken, dan is de PMA-60 een betere keuze, aangezien deze grotere broer van de PMA-30 uitgerust is met een USB klasse B-poort.
De PMA-30 heeft ‘slechts’ één analoge cinch-ingang én een Bluetooth-ontvanger. Positief is dat deze beschikt over ondersteuning voor aptX low latency. Vertraging bij het streamen over Bluetooth bleek inderdaad geen probleem toen we de PMA-30 via Bluetooth verbonden met onze Samsung UE60KS7000 en een aflevering van ‘Defenders’ via Netflix bekeken. Dat is weliswaar wellicht niet via de aptX-codec (Samsung onthult niet welke Bluetooth-codecs hun tv’s ondersteunen en aptX is nog altijd een optionele technologie), maar ook dan leken lipbewegingen en dialogen perfect gesynchroniseerd. Volgens ons is dat wel slim gezien, want een toestel als de PMA-30 is perfect geschikt om pakweg in een kleiner appartement bij een tv te plaatsen zodat er meteen één oplossing is voor muziek en film.
Denon DCD-50 en PMA-30: Cd-speler of transport
De DCD-50 is een cd-lezer die je als speler of als transport kunt inzetten. Het kan immers geluid naar buiten sturen via analoog (waarbij de Burr-Brown PCM5102 DAC van de DCD-50 wordt gebruikt) of via de coaxiale uitgang. Het is uitgerust met een slot-loading speler die de schijfjes naar binnen ‘hapt’, niet met een lade die naar buiten schuift. Mooi, want zo blijft het design strak en wordt er wat minder stof naar binnen gebracht.
De speler bedien je via de knopje aan de voorkant of via de meegeleverde remote. Het is een klein ding dat toch voorzien is van heel wat knopjes, voornamelijk omdat het ook kan dienen om de PMA-30 te bedienen. Maar we vinden de remote bij de DCD-50 toch wat goedkoop voelen, zeker als je hem vergelijkt met het kastje dat bij de PMA-30 zit. Deze afstandsbediening is wat korter maar wel breder, maar steekt vooral wat beter in elkaar. Aangezien je de remote van de PMA-30 ook weer voor de DCD-50 kunt gebruiken, kun je zelf beslissen welke van de twee je op de koffietafel legt. Functioneel zijn ze gelijk, tot de meer geavanceerde knopjes toe, zoals de dimmer en versterkersetup.
Die laatste functie laat je een bescheiden aantal instellingen aanpassen, zoals een bass/treble-control maar ook een gain-instelling voor de hoofdtelefoonuitgang op de PMA-30. We zijn eerlijk gezegd verrast, want dit is een instelling die je niet vaak in deze prijsklasse (of zelfs hoger) tegenkomt. Het maakt deze compacte Denon-versterker beter geschikt om te gebruiken met heel uiteenlopende hoofdtelefoons, incluis een veeleisend model als de Sennheiser HD650 met zijn impedantie van 300 ohm. Het levert ook degelijke geluidskwaliteit. Dat is toch een pluspunt, wederom ook als je ’s avonds op een appartement wil luisteren naar je muziek. De enige kleine kritiek die we hebben is dat bij het insteken van de hoofdtelefoon het volumeniveau van de speakers wordt overgenomen (en omgekeerd), wat bij het overschakelen soms verrassend kan zijn.