REVIEWFocal

JM Lab Cobalt 816 S

Jan de Jeu | 16 augustus 2002 | Focal

JM Lab Cobalt 816 Signature

De Cobalt lijn bestaat uit een 3 weg bas reflex vloerstaander, de 826, de hier geteste 2 ½ weg bas reflex 816 vloerstaander, de 2 weg boekenplank speaker 806, de SW 800 subwoofer, de als achterkanaal speaker bedoelde 2 weg SR 800 en de 2 weg center speaker CC 800. Standaard zijn alle typen leverbaar in Classic, Style, en Technic uitvoering. De prijs van de
816 in één van deze drie uitvoeringen is € 625,- Daarnaast zijn alle typen tegen meerprijs leverbaar in een Signature uitvoering zoals de hier geteste 816. Technisch is er het verschil dat de Signature uitvoering dezelfde tweeter gebruikt die in de Electra lijn standaard is. Verder wijkt deze lijn af qua uiterlijk en prijs. De persoonlijke mening van deze liefhebber van design? Het is de meerprijs zonder meer waard. De 816 Signature gaat voor € 750.- per stuk over de toonbank.

Hoewel, over de toonbank? Dat zou U nog wel eens tegen kunnen vallen. Met zijn gewicht van 19,5 kg is het veel eenvoudiger, en raadzamer, om even om die toonbank heen te lopen. Maar waar praat ik eigenlijk over. Ze worden, in geval van een aankoop, waarschijnlijk toch
thuis bezorgd en voor U geïnstalleerd door een gespecialiseerde dealer. Die vakman, maar ook de gemiddelde consument, zal met het aansluiten geen moeite hebben. Elke luidspreker staat op vier rubberen pootjes en in de verpakking zijn als alternatief per speaker vier spikes bijgevoegd; aan U de keus. De mate waarin de luidsprekers naar de luisterplek toe gedraaid dienen te worden zal variëren per luisterruimte. In mijn situatie was een lichte indraai al voldoende. Op de achterkant van deze 980 mm hoge, 220 mm brede en 308 mm diepe luidspreker zit aan de onderkant een dubbele luidsprekeraansluiting. Hierdoor kunt U de speaker in bi-wire of bi-amp configuratie aansturen. Door de lage plaatsing van de aansluitingen kijkt U dus niet tegen hangende luidsprekerkabels aan. Jammer vind ik wel dat de stevige, vergulde aansluitpunten schuin omhoog wijzen zodat de kabels, wanneer er (zoals in mijn geval) gebruik gemaakt wordt van banaanstekers, altijd het eerste stuk vanaf de speaker in een boog omhoog staan alvorens zij naar beneden af kunnen buigen. We blijven nog even aan die achterkant waar eveneens, een stuk hoger, een ruitje zit waardoor het OPC crossover (Optimum Phase Crossover) te zien is. Volgens collega René van Es, die afgelopen jaar in Saint Etienne aanwezig was bij een presentatie voor de pers, meldde Jacques Mahul bij die gelegenheid dat JM Lab op deze wijze de leek duidelijk wil maken dat een luidspreker meer is dan alleen maar een kastje. Onder het motto; kijk er zit bij ons meer in voor Uw Euro’s. In ieder geval ziet het met propyleen condensatoren uitgeruste filter er netjes verzorgd uit en kleurt het koper fraai bij het kersen fineer van de zijkanten.

JM Lab Cobalt 816 Signature 2En daarmee ben ik aangeland bij het uiterlijk van deze luidspreker. Bij het open maken van de dozen wist ik niet goed wat voor effect dit op mij zou hebben. In het Arsenaal was de kennismaking te vluchtig geweest waardoor het uiterlijk niet echt was blijven hangen. Toen ik hoorde dat in de Signature uitvoering een aluminium front gecombineerd wordt met zijkanten waarop een kersen fineer laag aangebracht is vreesde ik het ergste. Een combinatie die ik zelf nooit verzonnen zou hebben en er verscheen een beeld à la, excusez moi, Rotel Michi versterkers voor mijn geestesoog. Ik had natuurlijk beter moeten weten. We praten hier over een luidspreker die ontworpen en gebouwd is in Frankrijk; het land waar het begrip elegantie vandaan komt. En elegant is exact het woord dat ik op deze verschijning wil plakken. Aluminium en kersen fineer blijken wonderwel met elkaar te kunnen harmoniëren en misstaan zelfs in mijn strakke interieur niet. Ze worden geleverd met een afneembaar, akoestisch transparant, in grijs gespoten “grille métallique” dat, zoals U verderop zult lezen, perfect is om kindervingertjes bij de kostbare units vandaan te houden. Ook met deze aankleding is de speaker een echte “beauté”.  Maar haal hem er wel af tijdens het beluisteren van muziek want mijn ervaring is dat het verschil duidelijk hoorbaar is.

MERK





EDITORS' CHOICE