Rega Mira 3 geïntegreerde versterker
Als tweede apparaat is de Mira 3 geïntegreerde versterker aan de beurt. Hmm, ziet er goed uit. Weer diezelfde karakteristieke behuizingvorm als de Planet CD-speler maar wel met één belangrijk verschil. Aan de onderzijde bevindt zich nu een fraai vormgegeven koelprofiel dat niet alleen zorgt voor de warmteafvoer maar ook voor (nog) meer mechanische stabiliteit. Vreemd is wel dat een koelprofiel zich aan de onderzijde bevindt, warmte heeft toch immers de neiging om op te stijgen?! Maar ach, veel maakt het niet uit want zelfs na een week onder spanning te hebben gestaan is het lichaam nog niet eens handwarm.
Met zijn 2x60 Watt’s is de Mira 3 geen echte krachtpatser maar zijn stroomleverantie blijft ook bij lagere impedantie’s mooi stabiel en het afgegeven vermogen is in de dagelijkse praktijk meer dan genoeg. De achterzijde ziet er overzichtelijk uit met ruim voldoende aansluitingen. Uitstekend en bijzonder in deze prijsklasse is de mogelijkheid voor- en eindversterker gescheiden te kunnen gebruiken wat de weg openlaat voor mogelijke meerkanaals weergave. De stevige chassisdelen staan ver genoeg uit elkaar om ook dikke ‘audiofiele’ kabels te kunnen accepteren. Ook hier vinden we weer vernikkelde in plaats van vergulde connectoren en dat vindt ik toch echt een minpuntje. Een groter nadeel vindt ik de veel te kleine luidsprekeraansluitingen welke ook aan dunne luidsprekerkabels maar matig plaats bieden zodat ik mijn toevlucht moet zoeken tot de oude trouwe banaanstekker. Zoals het een goed audioapparaat betaamt kan er van losse netkabels gebruik worden gemaakt. Wel zit deze netstroom entry naar mijn zin veel te dicht bij de luidsprekeraansluitingen waardoor de kabel van het linkerkanaal altijd over de netkabel heen zal moeten lopen. Hmm, bovengenoemde punten zijn dus wel voor verbetering vatbaar.
Wanneer we de voorzijde bekijken zien we een rustige lay-out met maar weinig knoppen. Buiten de aan/uit schakelaar en de grote volumeknop is er verder nog een tape monitor en een mute schakelaar te vinden. Op het eerste gezicht dus een normale versterker geschoeid op audiofiele leest. Wat wil zeggen - zo min mogelijk signaaldegradatie en dus ook geen balans- en toonregeling. Bij nadere beschouwing blijkt de versterker toch een aantal opzienbarende eigenschappen te hebben. Zo is de volumeregelaar multifunctioneel. Bij normaal draaien gaat het volume zoals gewoonlijk hoger of lager. Na éénmaal op dezelfde knop te hebben gedrukt is het mogelijk een bron te kiezen. Nogmaals drukken hersteld de volumeregelaar weer. Hoe werkt dit nu in de praktijk? Het is even wennen maar het werkt op zich best goed. Toch veroorzaakt het ook regelmatig vergissingen en dan vooral als je de knop vastpakt en er per ongeluk iets te hard op drukt waardoor je ineens de bronkeuze wijzigt in plaats van het volumeniveau. Zeer veel belangrijker vindt ik dat de versterker in het bezit is van een actieve digitale volumeregeling! Het bereik ervan is onderverdeelt in 80 stappen van 1 decibel per stap. Door actieve controle blijft ook bij lagere niveau’s de weergave resolutie gehandhaafd. Met de nauwkeurigheid is het ook dik in orde, opgegeven is een afwijking van 0.2dB over het gehele bereik - prima dus! Om de volumestand te illustreren zijn er langs de rand van de draaiknop een aantal rode led’s aangebracht waarvan er voor iedere 4 stappen van 1 dB, één led oplicht. Aangezien deze rode led’s nogal fel oplichten zit er op de versterker een dimmer functie welke is onderverdeelt in 3 stappen. Jammer dat deze verlichting niet helemaal uitschakelbaar is. In de praktijk regelt de digitale volumeregelaar het volume goed en nauwkeurig met veel kleine stapjes maar vooral op lagere volumes moet er wel wat erg veel aan gedraaid worden om echt luider te komen. Ideaal zou een werking zijn zoals ook door een merk als Mark Levinson wordt toegepast. Snel draaien een grof volumeniveau (grote stappen) en langzaam een fijn niveau (kleine stappen) maar ach, misschien mag je dat wel niet verwachten voor dit prijssegment.Â
Rega P3 platenspeler met Sumiko Blue Point Special element
‘Last but not least’ wordt de set afgemaakt met een platenspeler, en wat voor één! Ook al behoort de P3 met zijn winkelprijs van 589 EUR nog tot de goedkopere draaitafels – het is wel de best verkochte en meest succesvolle platenspeler ooit gemaakt. Het apparaat is al 27 jaar in productie en is door zijn tijdloze ontwerp nog zelfs onlangs opgenomen in het Design Museum in London! Zijn leeftijd valt deze P3 beslist niet aan te zien en in tegenstelling tot het oude origineel bestaat het chassis voortaan uit een behoorlijk dikke plaat composiet materiaal met een lage massa, speciaal ontworpen om ongewenste resonanties snel af te voeren. In tegenstelling tot de CD-speler en versterker heeft de platenspeler een veel strakker, minder frivool ontwerp en het chassis is ook hier afgewerkt in een fraaie zilverkleur. De P3 is trouwens ook in vele andere (opvallende) kleuren verkrijgbaar zoals bv. purper, groen of zelfs knalgeel! Zoals het een echte platenspeler betaamd geschiedt de aandrijving door middel van een snaar. Deze snaar loopt niet om het dikke glazen, doorzichtige plateau maar omvat een kleiner, onderliggend sub-schijf. Het glazen plateau is trouwens normaal bedekt met een zwarte vilten mat. Het betreft hier bewust een starre speler zonder zwevend/verend sub-chassis welke volgens ontwerper Roy Gandy afbreuk zou doen aan de impulsweergave. Ook al zijn de voeten, net als bij de Planet CD-speler van het zachte rubberen type, ze voelen wel een stuk steviger aan en zijn speciaal op de P3 afgestemd.
De befaamde RB300 toonarm is een bijzonder exemplaar. Met zijn armbuis vervaardigd uit één stuk aluminium heeft Rega in 1983 de wereld verbaasd en de armen blijken zo goed te zijn dat je ze tegenwoordig op tal van andere draaitafelmerken kan vinden. En wanneer ik de arm nauwkeurig bekijk kan ik me dat levendig voorstellen want het is een prachtig stuk techniek. De armlift en andere instelmogelijkheden zoals de (magnetisch werkende!) dwarskrachtcompensatie voelen nauwkeurig en lichtlopend aan. In de headshell van de RB300 toonarm is het beste element gemonteerd dat importeur Joenit in zijn assortiment geeft, het Sumiko Blue Point Special ‘high-output’ moving coil element. Dit element kan zo’n 2,5mV aan de platenspeleringang van de (voor-)versterker leveren en is dus ook geschikt voor versterkers met alleen een MM (moving magnat) ingang. Het element ziet er in zijn naakte vorm bijzonder uit. Van enige behuizing is geen sprake en je kan de spoelen gewoon zien zitten. Fraai!
Â
De platenspeler is voorzien van een vast net- en signaal snoer en dat vindt ik eigenlijk best wel jammer want zo is het bijna niet voor de gebruiker mogelijk zijn signaalkabel te ‘up-graden’. Wel fijn is dat de interlink lekker lang is wat het mogelijk maakt het apparaat op een verder gelegen, trillingsvrije plek te plaatsen.