REVIEWPiega

Kast, drivers, techniek en bediening

Piega Premium Wireless 501: kast van aluminium



Zoals al eerder opgemerkt is de kast van de Premium Wireless 501 volledig opgetrokken uit aluminium. Aluminium is relatief licht en toch heel stijf. Wie denkt dat de luidspreker weinig weegt komt bedrogen uit. De Premium Wireless weegt 21 kilogram. Met enige voorzichtigheid is de luidspreker door één persoon te verplaatsen. De afmetingen zijn 101 x 16 x 21 centimeter (H x B x D).

De weergever is voorzien van een drietal drivers. Piega spreekt over een 2 ½-weg basreflex systeem. De baspoort bevindt zich aan de voorkant en desgewenst kan de luidspreker dan ook redelijk dicht tegen een achterliggende muur worden aangezet. Met een knopje aan de achterkant kan worden aangegeven of de luidspreker 1. dicht bij een muur staat, 2. in een hoek staat, of 3. vrij staat.

De achterkant van de kast is elipsvormig, zoals bij veel modellen van Piega. Deze vorm is bewust gekozen ter vermijding van evenwijdige vlakken die staande golven of resonanties zouden kunnen veroorzaken. De kast is heel goed afgewerkt. De bouwkwaliteit straalt een nette degelijkheid uit. Nergens is ook maar enige vorm van afwijking of onvolkomenheid te bespeuren. De Premium Wireless 501 en ook diens passieve broertje zijn slanke vloerstaanders die weinig ruimte voor zichzelf eisen. Het ontwerp heeft een zakelijk voorkomen, ook door de afwezigheid van versieringselementen. De luidspreker lijkt niet op te willen vallen.

Piega geeft de gebruiker de keus om spikes of gewone voetjes te gebruiken. Beiden worden standaard meegeleverd.

Piega Premium Wireless 501: drivers

De luidspreker is voorzien van een tweetal woofers die afkomstig zijn van de Noorse driverbouwer SEAS. Het gaat om MDS lange slag modellen met een diameter van 12 centimeter (MDS = Maximum Displacement Suspension).

Eén van de sterkste punten van de luidsprekers van Piega zijn de al vanouds in huis ontwikkelde en gebouwde lint tweeters. De Premium Wireless 501 is voorzien van een tweeter van het model LDR 2642 MKII (“MKII” geeft aan dat sprake is van een verbeterde versie). De typenaam geeft de afmetingen weer: 26 x 42 millimeter. Dezelfde tweeter zit in de 301. De 701 heeft de grotere LDR 3056.

Het membraan van de tweeter is gemaakt van een ultradunne folie. De massa van het membraan is met slechts 7 milligram zeer laag, volgens Piega 30 keer lager dan het membraan van conventionele dome tweeters. Dit heeft als nadeel dat de tweeter absoluut niet aangeraakt mag worden. Oppassen dus met het verwijderen van de frontjes in een omgeving met kleine kinderen. Er is ook een groot voordeel en dat is een lineaire en ongekleurde weergave met heel veel resolutie en details. Straks meer over de klank van de Premium Wireless 501.

Het frequentiebereik van de luidspreker loopt van 36 Hz tot 35 kHz.De tweeter is in staat om frequenties van 2 kHz tot 55 kHz weer te geven. Piega heeft de weergave echter begrensd op 35 kHz. Ook aan de onderkant hoeft de tweeter niet op zijn tenen te lopen. Omwille van een vervormingsvrije weergave ligt de kantelfrequentie tussen 3,2 en 3,5 kHz.

Piega Premium Wireless 501: versterkers

Het totale vermogen van de drie aan boord geplaatste eindversterkers is 180 Watt. Iedere driver heeft dus zijn eigen versterker. De versterkers werken in klasse D.

Voorts zijn de leden van de Premium Wireless familie voorzien van een functie die het best kan worden beschreven als een vorm van dynamische loudness. Bij lage volumes worden de lage frequenties iets versterkt en bij hoge volumes iets verzwakt. Dit werkt tamelijk subtiel want de werking van de dynamische loudness is niet opgevallen tijdens de testperiode. Vermoedelijk waren de gekozen niveaus van volume niet laag of niet hoog genoeg om de werking van de dynamische loudness te laten opvallen. Op gemiddelde niveaus doet de dynamische loudness vermoedelijk niets of vrijwel niets.

De luidsprekers hebben geen aan/uit-knop. Ze springen met een kleine vertraging aan als muzieksignaal via cinch of draadloos wordt aangeboden. Na een zekere tijd stilte schakelen ze weer uit.

Piega Connect: het hart van de draadloze verbindingen, ook voor multiroom

Zoals reeds eerder opgemerkt, zijn de Premium Wireless modellen voorzien van een cinch-ingang. Wij hebben sterk de voorkeur voor een bekabelde verbindingen (analoog of digitaal), maar wij erkennen dat draadloos verbinden handig kan zijn. Even snel een liedje vanaf een telefoon of tablet afspelen? Tja, dan is de aanwezigheid van een bluetooth-verbinding toch wel leuk en nuttig. De Piega Connect ondersteunt aptX, A2DP, AVRCP.

Piega heeft het mogelijk gemaakt om een multiroom-configuratie op te zetten, tot drie verschillende omgevingen. De luidsprekers en ook de Connect dienen met een knopje op de achterkant in dezelfde groep geplaatst te worden. De groepen White en Blue hebben een 24-bit/48 kHz verbinding. De groep Red werkt op 24-bit/96 kHz. Luidsprekers in dezelfde groep zouden dus allemaal dezelfde muziek moeten spelen. De multiroom functionaliteit is overigens niet door ons onderzocht. We hadden maar twee luidsprekers.

Voorts kan op de Connect voor een drietal kanalen gekozen worden voor de overdracht van muzieksignaal van de Connect naar de luidsprekers. Kanaal A werkt op 5,2 GHz, kanaal B op 5,8 GHz en kanaal C op 2,4 GHz. Gebruik van het laatste kanaal wordt door Piega afgeraden vanwege de overlapping met bluetooth-frequenties en mogelijke daaruit voortvloeiende verstoringen. Op de luidspreker zelf hoeft geen kanaal te worden gekozen, alleen een groep. Voorts geeft de gebruiker met een knopje op de luidspreker aan of de luidspreker het linker- of rechterkanaal dient weer te geven. Ook kan voor mono-weergave worden gekozen.

NB: door het inpluggen van een cinch-kabel op de achterkant van de luidspreker worden alle draadloze functies uitgeschakeld. Vergeet vooral niet om de voedingskabel los te trekken alvorens een cinch-kabel in te pluggen of los te trekken.

We hebben met een Samsung Galaxy telefoon muzieksignaal via bluetooth naar de Piega Connect gezonden. Dit bleek niet helemaal stottervrij te werken. Muzieksignaal vanaf een Asus laptop werkte wel goed. Mogelijk had de laptop betere hardware aan boord. Desgevraagd heeft importeur AVtunes aangegeven geen problemen te ondervinden met Apple-apparatuur.

Wij hebben zeer verschillende ervaringen met het opzetten van draadloze verbindingen. In het ene geval werkt het vlekkeloos en in het andere geval kan een verbinding zo nu en dan zonder aanwijsbare oorzaak hikken. Mogelijk was de Samsung telefoon de boosdoener en mogelijk zal een andere gebruiker met dezelfde telefoon geen enkele last van gehik hebben.

De verbinding tussen de Piega Connect en de luidsprekers gaat relatief snel naar standby, sneller dan de luidsprekers zelf. Dit is niet echt een probleem, maar de luisteraar moet het even weten. Wie bijvoorbeeld de muziek even pauzeert om een telefoongesprek te voeren, kan na het herstarten van de muziek de eerste noten missen doordat de draadloze verbinding weer moet aanschieten.

Geen zin in draadloze uitdagingen? Pak twee lange cinch-kabels en sluit de luidsprekers op een voorversterker aan.

Piega Connect: volumeregeling en aansluitingen

De Piega Connect heeft volumeregeling aan boord in de vorm van twee knopjes aan de bovenkant. Het volume kan ook worden vastgezet in de hoogste stand met een knopje op de achterkant. De digitaal of analoog aangesloten bron zal dan het volume moeten regelen. Of volumeregeling vindt plaats met de smartphone of tablet die muzieksignaal via bluetooth aanlevert.

Om het volume te kunnen regelen zal de luisteraar naar de Piega Connect moeten lopen. We hadden graag de toevoeging van een IR-afstandbediening gezien. Het vastzetten van de volumeregeling om vervolgens met het bronapparaat het volume te regelen is daarnaast niet altijd een goed idee. Apparaten die optisch of coaxiaal digitaal signaal aanleveren, hebben immers vaak geen goede volumeregeling aan boord. Het volume van bijvoorbeeld een Sonos Connect kan wel worden teruggezet, maar dan wordt ingeleverd als het gaat om resolutie, ruimtelijkheid en weergave van microdetails. Een Sonos Connect dient op maximaal te staan en voor de beste weergave dient het volume door de DA-converter of (voor)versterker te worden geregeld.

De hoeveelheid aansluitingen van de Piega Connect is bovendien beperkt in vergelijking met een voorversterker. De Connect heeft twee digitale ingangen en een analoge cinch-ingang. Het kiezen van een bron gaat met een schuifschakelaar op de achterkant.

Wie een goede voorversterker bezit en zich niet stoort aan een tweetal cinch-kabels, kan goed beschouwd zonder de Piega Connect. De Premium Wireless 501 is dan een gewone actieve luidspreker. En een voorversterker heeft doorgaans meer aansluitingen, een goede volumeregeling en een IR-afstandbediening. Bluetooth-functionaliteit moet dan wel met een losse ontvanger worden geregeld, tenzij de gebruikte voorversterker voorzien is van bluetooth-connectiviteit.

Genoeg over vorm, functies en techniek. De luidsprekers zijn met cinch-kabels aangesloten op een voorversterker van Pass Labs. We gaan muziek luisteren want dat is waar het om gaat.


EDITORS' CHOICE