De subwoofer
De LF 150 kent een aantal aansluitingen,waarvan in mijn geval gebruik is gemaakt van de gewone prologic connection. Aan de voorzijde van de sub is het frequentie spectrum in te regelen en het volume van de bas. Een lampje tussen deze twee potentiometers laat zien of de sub staat ingeschakeld. Als er in een tijdspanne van tien minuten geen signaal wordt doorgegeven naar de sub, dan schakelt deze zichzelf uit.
De op buitenverlichting ogende Omnisat satellieten, zoals Phil dat mooi verwoordde, kunnen mede door een vernuftig bevestigingssysteem heel makkelijk aan de muur of plafond worden gemonteerd en door hun afmetingen zullen de speakers door menig speaker vijandige huisgenoot(o)t(e) gedoogd worden , zonder dat de sfeer / symmetrische aspecten in het interieur uit hun verband worden getrokken. Surround is mooi, maar niet iedereen kan het zich permitteren om een dergelijke set in de kamer te plaatsen, zonder in conflict te komen met zijn of haar partner. Met deze Mirage set, indien de sub als bijzettafeltje wordt gebruikt, krijgt de surround liefhebber het bij zijn of haar levensgezel een stuk makkelijker om een Home Cinema set in de woonruimte geplaatst te krijgen. Door de vormgeving past de set zowel in een modern als in een klassieke interieur. De neutrale kleur grijs heeft het bijkomende voordeel dat het niet te contrastterend overkomt op de omgeving.
The Sound
In een hometheater is het van belang, dat speakers goed staan opgesteld ten opzichte van de luisterpositie. Op de DVD van David Gilmour, is in het menu een gebruiksaanwijzing te vinden, die je toont waar je precies de speakers moet opstellen. Als dat is gebeurd kan door een testje iedere speaker afzonderlijk worden beluisterd en eventueel via de receiver worden ingesteld. Mijn beleving met film is totaal anders, dan wanneer er een muziek DVD in de speler wordt geladen. Bij het bekijken van een film, krijgt de center speaker een paar decibel meer en de sub wordt een stukje verder opengedraaid, zeker bij spektakel films is het heerlijk om de klappen en het geweld ook een beetje te voelen en de stemmen uit het filmdoek te horen rollen. Dat in tegenstelling tot muziek DVD’s waar de volumeknop van de subwoofer maar net een fractie is open gedraaid. Omdat het anders al snel vet in het laag gaat klinken.
Gezien het feit dat David Gilmour toch al in de DVD speler zit zal ik daarmee maar meteen beginnen. De inmiddels grijsharige David houdt zijn naam nog steeds hoog als het gaat om kwaliteit in de muziek weergave. Laten we wel zijn, net als met de CD’s, is het toch vaak om te huilen als het om kwaliteit van de opname gaat. Bij een DVD hebben we niet alleen met de geluidskwaliteit te maken maar ook met die van het beeld. Eigenlijk zou je bij de meeste geluidsbronnen een reductie bon moeten krijgen, zodat je bij Appie Hein een doos tissues kunt kopen om je ergernis in weg te janken. Nodig bij het zien en aanhoren van de kwaliteit van de meeste DVD’s. Veel producers zijn te snel tevreden met hun opnames. Dit kan gelukkig niet gezegd worden van Andy Jackson, die mede verantwoordelijk was voor de productie van de DVD “David Gilmour In Concert”. De ruim twee uur durende opname, inclusief de extra’s, zijn met zorg opgenomen en het is bijna geheel akoestisch op DVD gezet. De Omnisat zet een mooi en podiumbreed beeld neer. Het laag is in proportie en strak. Door de di-pool werking is gehoormatig niet waarneembaar waar de satelliet speakers staan. Ook een met zorg opgenomen DVD is die van mijn vriendin Diana Krall (Live in Paris). Het tweede nummer ‘All or nothing’ laat een mooie strakke niet opdringerige baspartij horen. De sub gaat klankmatig behoorlijk diep en het is iedere keer weer opmerkelijk dat het laag niet of nauwelijks te horen is uit de woofer. In dit geval een uitstekende ondersteuning voor de Omnisat satellieten. De satellieten geven een ongelooflijke spreiding en daardoor een zeer ruimtelijk geluidsbeeld. Ook zo bij een live optreden van Joe Cocker ‘Across from Midnight Tour’, de dames die Joe begeleiden, worden schitterend weergegeven en ook hier weer ruimte vullend.
De bij de (meeste) dames goed liggende Robbie Williams, is begeleid door een werkelijk groots en breed orkest. Na een tijdje geluisterd te hebben, viel het mij op dat het geluid niet meer uit de hoeken komt, maar goed gevuld van het doek afstraalt. In tegenstelling tot gewone luidsprekers is de plaatsing van de instrumenten niet loepzuiver te noemen. Mirage claimt echter dat “loepzuiverheid” in de natuur nauwelijks voor komt, omdat de verhouding tussen rechtstreeks en gereflecteerd geluid altijd 30% / 70% is. Vandaar dat Mirage Omnisat juist een enorm brede soundstage heeft en iets minder “loepzuiver” is. Het is vooral een kwestie van smaak.
Nu even over naar een film, ‘Spy Game’ met in de hoofdrollen Robert Redford en Brad Pitt. De rijkelijk rondgestrooide geluidseffecten in deze film laat de Mirage goed horen. Binnen enkele seconden zit ik in de film en geniet van de ruimtelijke effecten, die de Omnisat nog eens extra benadrukt. Een heel sterk punt is de akoestiek waarin de spelers op het doek zich bevinden, vooral de galm in holle ruimtes. Een duidelijk minpunt is dat de stemmen ook meer gespreid worden, waardoor het lijkt alsof de stemmen soms wat uit elkaar getrokken klinken. Als ik later de centerspeaker van Infinty terug plaats is de waarneembaarheid van stemmen realistischer. Dat in tegenstelling tot de Omnisat. De ondersteunende sub voor het laag is zeer aangenaam (mits zorgvuldig ingeregeld). Het laag is mooi strak en naar mijn idee directer dan van de Rell Q200, die een beetje in de schaduw wordt gezet door de snelle LF 150 van de Mirage.
Tot slot
Ik deel de mening van Phil, dat de Mirage als surroundset het waard is om in je keuzes mee te nemen. Zelfs indien je op zoek bent naar een speakerset in een hogere prijsklasse. Knoop er in ieder geval een beetje serieuze speakerkabel tussen. De Mirage dealers kunnen u hier prima bij adviseren. De afstanden tussen speakers en receiver zijn vaak erg lang, waardoor bij een dunne kabel al gauw sprake is van signaal verlies. Wil je de Mirage als complete 5.1 set aanschaffen dan moet er 2350 euro worden neergeteld, wat gezien de afwerking en prestatie’s zeer redelijk te noemen is.
Meer informatie
Importeur
Penhold B.V.
Telefoon 0345 – 588080
E-mail info@lookenlisten.nl
Web www.lookenlisten.nl
Gebruikte apparatuur Arcam AVR 200 receiverHarman Kardon DVD 25 Infinity Surround set Front speakers ATL 703S Subwoofer Rell Q200 Speakerkabels1 Sharkwire1202R OFC 4 mm2 Interlink Profi gold interconnect. Beamer QBEN DX/S650 Projectie scherm (voorlopig) rolgordijn type Gamma |