Cambridge Audio Evo 75: bediening met knoppen op front, IR-afstandbediening en StreamMagic App.
De Evo 75 kan op drie manieren worden bediend.
1. Bediening met knoppen op het front: de grote ronde zwarte volumeknop aan de rechterkant is niet te missen. De aluminium ring ook niet en daarmee kan een bron worden gekozen. Beide knoppen zijn dus voor het grijpen en reageren direct op een verdraaiing. Een versterker en ook een streamer hoort wat ons betreft een direct toegankelijke volumeregeling te hebben en een volumeregeling op het schermpje van een smartphone of tablet is dat niet. Cambridge heeft dit heel goed begrepen.
Aan de rechterkant van het scherm op het front zijn een zestal drukknopjes geplaatst. Muziek kan bijvoorbeeld worden gepauzeerd of er kan een muzieknummer vooruit of terug worden gespoeld. Alle knopjes reageren zonder vertraging. Zijn er ook beperkingen? Ja, met de knopjes op het front kan niet worden gebladerd door een muziekverzameling op een NAS, USB-schijf of streaming-dienst. Gekozen en spelende muziek kan dus wel worden gepauzeerd of vooruit of teruggespoeld, maar nieuwe muziek kiezen en de liedjesrij manipuleren kan niet.
2. Bediening met de IR-afstandbediening: de IR-afstandbediening biedt dezelfde functies als de knoppen op de frontplaat van de Evo 75, plus nog een paar extra functies, zoals regeling van de helderheid van het display en het onderbreken van het muzieksignaal (Mute). De knopjes voor regeling van het volume kunnen op de tast worden gevonden. Standby en Mute zijn bovenaan geplaatst en kunnen ook makkelijk op de tast worden gevonden.
Voor versterkers is de toevoeging van een IR-afstandbediening tamelijk normaal, voor een streamer niet, alhoewel we een trend menen te kunnen zien dat steeds meer fabrikanten van streamers een functionele IR-afstandbediening meeleveren. Een IR-afstandbediening verslaat iedere smartphone of app als het gaat om (reactie)snelheid. Een IR-afstandbediening hoeft immers niet ontgrendeld of uit slaapstand gehaald te worden en reageert direct. Een IR-afstandbediening is ook nooit even de verbinding met het netwerk kwijt. Om snel het volume aan te passen of de muziek te pauzeren is een IR-afstandbediening op de luisterpositie onmisbaar. Cambridge heeft dat heel goed begrepen. Nee, muziek kiezen of de liedjesrij manipuleren kan ook niet met de IR-afstandbediening. Dat kan alleen met de StreamMagic app.
3. Bediening met de StreamMagic App: Cambridge heeft de Evo 75 en Evo 150 voorzien van zijn welbekende StreamMagic app die al eerder was te vinden in de streamers van de fabrikant. Cambridge heeft dus al de nodige ervaring met streamers en alle uitdagingen die bij het maken van een goede app komen kijken. De Stream Magic app is beschikbaar voor zowel iOS als Android. De StreamMagic app biedt alle functies die ook met de knoppen op het front en met de IR-afstandbediening worden geboden plus – uiteraard – nog een heleboel meer.
We installeren de StreamMagic app op een tablet van Samsung type Galaxy S6 Lite. Tijdens de installatie vraagt de tablet om toestemming voor toegang tot de contacten op de tablet. Huh, waar is dat voor nodig? Cambridge heeft niets te maken met contacten op de tablet, dus het antwoord is “nee”. “Nee” blijkt voor de werking van de StreamMagic app niets uit te maken.
We hebben een Western Digital USB-schijf van 1 TB op de Evo 75 aangesloten en de Evo 75 is met een LAN-kabel verbonden met een Gigabit switch. Op het netwerk bevindt zich een NAS van Synology. In beide gevallen kan probleemloos door de op de geheugenschijf aanwezige mappenstructuur van geordende WAV-bestanden worden gebladerd. De mappenstructuur op de USB-schrijf is precies gelijk aan de mappenstructuur op de NAS. De aanwezigheid van meta-tags is niet nodig. De gebruiker kan door zijn muziekverzameling bladeren net zoals in Windows Verkenner. Wel valt op dat de app geen albumhoesjes vertoont die zich in de mappen op de NAS bevinden. Precies dezelfde albumhoesjes op de USB-schijf worden zonder morren getoond in de StreamMagic app en ook op het display op het front van de Evo 75.
We hebben tijdens de testperiode enkele keren stabiliteitsproblemen ervaren maar waren niet in staat het probleem te reproduceren. Volledig foutvrije en stabiele apps bestaan helaas niet. De StreamMagic app behoort tot de betere apps. Desgevraagd heeft de importeur laten weten dat de firmware van de Evo 75 inmiddels is vernieuwd. Stabiliteitsproblemen zouden daarmee tot het verleden moeten behoren.
De Android-versie van de StreamMagic app ondersteunt geen landscape-modus (de iOS-versie ondersteunt volgens de importeur wel landscape-modus). We zijn gewend om de tablet schuin in landscape-modus naast ons neer te zetten, maar dat kan dus niet. Het is overkomelijk, maar Cambridge zou er goed aan doen om de Android-versie van StreamMagic app te voorzien van een landscape-modus.
Verder werkt de StreamMagic app gemiddeld genomen naar tevredenheid. De volumeknopjes van de tablet regelen het volume van de Evo 75, maar er is ook een apart scherm in de StreamMagic app om het volume te regelen. De indeling van de StreamMagic app is intuïtief en alles wijst min of meer zichzelf. Uiteraard is het in het begin even wennen en soms even zoeken, maar dat geldt voor iedere nieuwe app. Sommige aanduidingen zijn aan de kleine kant, zoals bijvoorbeeld bitdiepte en samplefrequentie van een spelend muzieknummer. Waarom zo klein terwijl er genoeg schermruimte is?
Cambridge Audio Evo 75: groot en informatief kleurendisplay op het front
Het relatief grote display op het front van de Evo 75 verdient een dikke pluim. Het display is helder en vertoont albumhoesjes van muziek van een USB-schijf en van streamingdiensten. Bovenaan staat de bestandnaam of de meta-tag naam van het spelende nummer. Op de regels daaronder staat nog meer informatie. De letters worden steeds kleiner naar onder toe, maar afhankelijk van de ogen van de gebruiker is het display leesbaar van een paar meter afstand, in elk geval de bovenste regel. Wie de kamer binnenloopt, kan op het display meteen zien wat er speelt en hoeft niet eerst de tablet te pakken en wakker te maken. Een lichtblauwe horizontale zandloper geeft een indruk van de verstreken tijd van het spelende muzieknummer. De verstreken tijd en totale lengte van een muzieknummer worden onder de horizontale zandloper in minuten en seconden aangegeven.
Het fraaie display went snel en dat heeft een nadeel: er is geen weg meer terug of de weg terug is een stap terug. Een streamer zonder display of met een klein monochroom display dat geen albumhoesjes vertoont doet meteen een beetje armoedig aan. De Cambridge Evo 75 onderscheidt zich met zijn fraaie kleurendisplay van de meeste van zijn concurrenten.
We gaan luidsprekers aansluiten en muziek luisteren.