Het Britse audiomerk Cambridge Audio heeft in april 2021 een nieuwe productlijn aangekondigd genaamd Evo. De eerste twee leden van de nieuwe productlijn zijn een tweetal geïntegreerde versterkers genaamd Evo 75 en Evo 150. Beide toestellen zijn voorzien van een uitgebreide streaming client en zijn dus meer dan een versterker. De gebruiker moet alleen nog luidsprekers toevoegen. In onze testruimte staat de Evo 75, die 75 Watt per kanaal kan leveren. Wat kan de Evo 75 allemaal en hoe is de klank? Dat gaan we onderzoeken.
Cambridge Audio Evo: mooi gebouwd en makkelijk te bedienen
Cambridge Audio is een Brits audiomerk dat zijn oorsprong heeft aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw in de Britse plaats Cambridge. Het eerste product van het bedrijf was de P40, een geïntegreerde versterker die twee keer twintig Watt kon leveren. Cambridge Audio is naar buiten toe een stabiele fabrikant maar heeft de nodige reorganisaties en overnames achter de rug. Dit neemt niet weg dat het portfolio van aanvankelijk alleen versterkers is uitgebreid naar luidsprekers, tuners, cassettedecks, eindversterkers, DA-converters, cd-spelers en streamers. Ja, cassettedecks zijn al een tijd geleden verdwenen, evenals losse tuners
Vanaf 1994 is Cambridge Audio onderdeel van Audio Partnership, een Britse investeringsmaatschappij, die als één van de eerste audiobedrijven productie en assemblage naar China verplaatste. Het verschil met veel andere bedrijven is dat Audio Partnership, en dus Cambridge Audio, voortdurend zijn eigen ingenieurs toezicht liet en laat houden op het productieproces. Cambridge Audio heeft zijn hoofdkantoor in Londen waar ongeveer 25 ingenieurs werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en de verbetering van bestaande producten.
Net als bij veel andere audiomerken zijn de versterkers van Cambridge tegenwoordig veelal ook voorzien van digitale aansluitingen. Met de introductie van de Evo 75 en de Evo 150 presenteert Cambridge twee versterkers die niet alleen zijn voorzien van zowel analoge als digitale aansluitingen, maar ook van streaming functies en de aansluitingen en verbindingsmogelijkheden die nodig zijn voor het gebruik van streaming functies, zoals een LAN-aansluiting (RJ45), wifi en bluetooth-connectiviteit.
We hebben de Cambridge Audio Evo 75 over de vloer, een geïntegreerde stereoversterker die 75 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren. De Evo 75 (en ook diens grotere broer Evo 150) is voorzien van Cambridge’s eigen StreamMagic streaming client. Wat heeft de Evo 75 allemaal in zijn mars, is de bediening fijn en hoe is de klank? We gaan de Evo 75 van dichtbij bekijken en daarna muziek luisteren.
Cambridge Audio Evo 75 en Evo 150: kiezen uit twee meegeleverde modellen zijpanelen
Ontworpen in de Londense studio van Cambridge Audio, koos hoofdontwerper Ged Martin volgens de fabrikant voor hoogwaardige materialen. De houten afwerking van de P40, Cambridge Audio's allereerste product uit 1968, is naar eigen zeggen als inspiratiebron gebruikt. De walnotenhouten zijpanelen van de Evo 75 complementeren de strakke zwart geanodiseerde aluminium behuizing. De afmetingen van de Evo 75 zijn 317 x 89 x 352 millimeter (B x H x D). Het gewicht is vijf kilogram.
Bovendien worden zwarte zijpanelen meegeleverd gemaakt van Richlite, een innovatief nieuw materiaal dat voornamelijk is gemaakt van gerecycled papier. De zijpanelen worden magnetisch bevestigd en zijn dus zeer eenvoudig verwisselbaar, dus misschien komen er in de toekomst nog meer modellen zijpanelen.
Het ontwerp van de Evo’s wordt voltooid door een dubbele concentrische draaiknop en een 6,8-inch kleuren LCD-scherm waarop albumillustraties en andere informatie te zien zijn. Het zwarte deel van de draaiknop is de volumeregeling, de draaibare aluminium kleurige ring om de zwarte draaiknop is de bronkeuzeknop. Aan de rechterkant van het display zijn kleine drukknopjes geplaatst waarmee muziek o.a. kan worden gepauzeerd of een nummer terug of vooruit kan worden gespoeld. Straks meer over de bediening van de Cambridge Evo 75.
Stuart George, Managing Director bij Cambridge Audio, zegt over de Evo: “bij Cambridge Audio denken we dat Evo meer is dan het verbeteren van de kwaliteit van het geluid dat u hoort en het vergroten van uw muziekplezier. Evo gaat ook over het transformeren van het gemak en de bruikbaarheid van hifi zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Bij Evo gaat het erom hifi in de toekomst te brengen, het bij uw levensstijl te laten passen en ervoor te zorgen dat het er net zo goed uitziet als het klinkt.”
De Evo 75 en de Evo 150 hebben alleen luidsprekers nodig om muziek te kunnen maken. Cambridge Audio heeft een paar luidsprekers genaamd Evo S ontwikkeld om de Evo-productlijn compleet te maken. Er is op termijn ook de mogelijkheid om een speciaal Evo cd-loopwerk toe te voegen. De Evo S luidsprekers zijn inmiddels verschenen en het cd-loopwerk zal later dit jaar verschijnen. Uiteraard zijn deze apparaten ontworpen om esthetisch in de Evo-productlijn te passen.
We bekijken even de technische aspecten van de Evo 75, en ook die van de Evo 150.
Cambridge Audio Evo 75 en Evo 150: technische aspecten, aansluitingen en functies
De versterkingstrappen van beide Evo’s werken in klasse D en zijn van het type Hypex NCore. Klasse D versterkers zijn compact, energiezuinig en efficiënt. Cambridge Audio stelt dat bovendien expliciet is gekozen voor klasse D omdat het goede audioprestaties biedt en voordelen zou opleveren op het gebied van helderheid, resolutie en muzikaliteit. De Evo 75 kan maximaal 75 watt per kanaal aan acht Ohm leveren en de Evo 150 gaat – zoals de typeaanduiding al verraadt – tot 150 Watt per kanaal. Beide toestellen zijn voorzien van een voorversterkeruitgang en een subwooferuitgang.
De Evo-versterkers hebben zowel analoge als digitale aansluitingen. De Evo 150 heeft er wat meer dan de Evo 75. De Evo 150 heeft ook een ingebouwde phono-trap voor mm-elementen, evenals een asynchrone USB-ingang (type B) voor audio, gebalanceerde ingangen (XLR) en twee sets luidsprekeraansluitingen. Het hart van de DA-converter van de Evo 75 is een chip van ESS Sabre type ES9016K2M. De Evo 150 heeft een ESS Sabre ES9018K2M aan boord. Cambridge geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz (-3 dB).
Verder hebben beide Evo’s een HDMI-aansluiting, een RJ45 LAN-aansluiting en een USB-aansluiting (type A) ter aansluiting van USB-geheugen (HDD, SSD of stick), alsmede wifi en bluetooth-connectiviteit.
De Evo 75 en de Evo 150 ondersteunen AirPlay 2, Chromecast, internetradio en de streamingdiensten Qobuz, Spotify Connect en Tidal Connect. Deze opties zijn allemaal toegankelijk via de StreamMagic app. Voorts zijn beide apparaten Roon Ready en geschikt voor het afspelen van MQA-bestanden.
Ook heeft Cambridge een hoofdtelefoonaansluiting van 3,5 millimeter geplaatst. Bluetooth aptX HD biedt de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met de hoofdtelefoon of met een draaitafel met bluetooth-connectiviteit. Als bluetooth wordt gebruikt voor een hoofdtelefoon kan niet tegelijkertijd muziek via bluetooth naar de Evo worden gezonden.
Cambridge levert een goed in de hand liggende en relatief zware IR-afstandbediening mee waarmee het volume kan worden geregeld, een bron kan worden gekozen en de muziek kan worden gepauzeerd of er kan naar het vorige of volgende muzieknummer worden gespoeld. De IR-afstandbediening kan de Evo’s ook in slaapstand zetten of wakker maken.
En wat kost al dit fraais? De Evo 75 wisselt voor 2.000 euro van eigenaar. De Evo 150 gaat voor 2.500 euro over de toonbank. We gaan de bediening van de Evo 75 bekijken en daarna gaan we muziek luisteren.