De AM100 tweekanaal eindversterker en de AV100 driekanaal eindversterker zijn rechtstreeks vergelijkbaar met elkaar. Wat voor de één geldt, geldt ook voor de ander. Het uitgangsvermogen per kanaal bedraagt aan 8 Ohm 100 Watt oplopend tot 140 Watt aan 4 Ohm. Heel kortstondig kan er maximaal 180 Watt uit de versterkerkanalen geperst worden. Twee 330 VA trafo’s met 13.600 uF afvlakking per kanaal vormen de voeding. De AM100 zit met 660 VA voor twee kanalen iets ruimer in zijn jasje dan de AV100 die 660 VA voeding heeft voor drie kanalen. De ingangsimpedantie is 47 kOhm met een gevoeligheid van 1,77 Volt voor volledige uitsturing. Ook hier, net als bij de PR5.1, het ruime frequentiebereik van 5 tot 200.000 Hz en een nog iets snellere stijgtijd van 1,3 microseconde. Intern een volledig discrete opbouw met MOS-FET transistoren, een Zobel netwerkje aan de uitgang en relaisgeschakelde luidsprekeruitgangen.
De afmetingen van de versterker zijn bij Atoll alle gelijk, 440 x 90 x 255. De eindversterkers voelen zwaar en degelijk aan. Stevig plaatwerk is toegepast. Op de voorzijde slechts een enkele groene LED die aangeeft dat het apparaat is ingeschakeld. Op de achterzijde ingangen voor resp. 2 en 3 kanalen evenals uitgangen voor 2 en 3 kanalen om door te koppelen naar bijvoorbeeld bi-amp versterkers. De luidsprekerklemmen zijn zwaar uitgevoerd en accepteren spades, draad en banaanstekkers (mits u de krankzinnige CE dopjes verwijdert). De aan/uit schakelaar zit aan de achterzijde, wat ik een nadeel vind. Er is niet voorzien in een 12 volt koppeling om de set in één keer aan te zetten. Wie het vermogen van de AM100 te klein vindt kan met een interne schakelaar de versterker bridgen en er zo een monoblok van maken. Alle drie de Atoll’s hebben een 230 Volt euroconnector voor de stroomvoorziening naast de aan/uit schakelaar.
Aangesloten
Met alle aansluitbussen voor de hand sluit ik een Marantz DV6200 DVD speler aan via de digitale ingang. Een SA-CD speler via de analoge tweekanaal ingang (mijn Marantz SA8400 is uitsluitend tweekanaal) en op de cinch digitale ingang. De decoder van de TV gaat op Toslink digitaal. Een losse Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter koppel ik met de SA-CD speler. Digitale kabels zijn Apogee Wyde-Eye en een enkele Canare Digiflex.
Het gros van de analoge verbindingen bouw ik op met Siltech MXT New York en Linn Analoge interlinks. Achter de AM100 hangt Crystal Cable Speak Reference kabel naar een set Focal-JMlab Electra 927 Be speakers. Een Ocos kabel gaat op het centerkanaal vanaf de AV100 naar een Focal-JMlab Cobalt "S" CC800 S, Supra 4 mm Classic voedt Focal-JMlab Cobalt "S" SR800 achterspeakers. De actieve subwoofer, aangesloten op de pre-out L/R en niet op de subwoofer uitgang, is een Focal-JMlab SW900. Stroomvoorziening gaat met een Kemp filter met Kemp kabel en via Crystal Cable Power Reference naar de versterkers en randapparatuur. In deze opstelling kan ik zowel CD als SA-CD tweekanaal weergeven. CD via de interne dac van de Marantz, via de externe dac en via de dac’s in de Atoll PR5.1. Omdat de DV6200 DVD speler geen multi kanaal interne processing heeft is er geen gebruik gemaakt van zes kanaal analoge ingangen. Met de PR5.1 in de hand mis ik ineens wel de optie voor multikanaal SA-CD op mijn Marantz speler.
Eerst film
Je moet wel gek zijn als je met de Atoll set in huis niet eerst naar films en muziek DVD’s grijpt. Zo vaak krijg ik geen processor in huis die eenvoudig en handig werkt. En de functie van de stereo voorversterker naadloos overneemt. Ik schuif "The Village" in de speler en waardeer de verstaanbaarheid van de conversaties via het centerkanaal. Muziek, maar vooral de dreiging die uit het bos komt en sfeervol wordt gebracht met een laag gerommel, verspreidt als een olievlek door de luisterruimte. Aan dynamiek geen gebrek. Spektakelstukjes die het altijd wel goed doen zoals in "Matrix Reloaded" of "The Fifth Element" rammen je met geluid om de oren. Meer ingetogen werk zoals "Ladies & Gentleman" met Patricia Kaas in de hoofdrol geeft aan dat ook op normale conversatie niveaus spraak en muziek zijn weg vindt. Recent ontvangen zijn twee muziek DVD’s, van Patricia Kaas en van Sarah Brightman, die ik graag via de Atoll beluister. Keer op keer niet alleen genietend van beeld en geluid maar vooral van bedieningsgemak met de remote control. Geen overbodige toeters en bellen, gewoon genieten. Pas als ik de TV decoder aanzet en surround simuleer met de Atoll valt het me tegen. De surround omzetting heb ik zeker beter en aangenamer ervaren met een eenvoudige receiver die gebruik maakt van DTS Neo: 6. Aangeboden AC-3, DTS of Prologic II signaal verwerkt de PR5.1 prima, als de filmbron stereo is zou ik hem stereo laten. Datzelfde geldt voor bronnen als CD, radio en stereo SA-CD.