REVIEWCadence

Inschakelen en reinigen

Jan de Jeu | 05 mei 2005 | Cadence

Het netsnoer is snel geplaatst en de schakelaar al even snel omgezet waarna het wassen kan beginnen. De plaat wordt op de zachte kunststof mat van het plateau gelegd en vervolgens gefixeerd door de aandrukschroef op de spindel te draaien. De spindel is een fractie dunner dan het exemplaar van mijn platenspeler waardoor het zaak is – zeker bij oude LP’s die soms wat ruimer om dit draaipunt heen liggen - om de LP goed in het midden van het plateau te centreren. Gewend als ik ben aan mijn Matrix is het even vreemd dat er op dit apparaat slechts één arm gemonteerd zit, namelijk voor het afzuigen van de vloeistof. Hier ook geen druk op de knop om wat vloeistof op de plaat te brengen. In plaats daarvan moet ik handmatig wat vloeistof uit een fles gieten of spuiten.

Cadance Okki Nokki (c) Xingo

Omdat ik veel waservaring heb weet ik ongeveer hoeveel vloeistof ik moet gebruiken. Een onervaren gebruiker zal in het begin mogelijk een aantal malen te veel vloeistof aanbrengen waardoor het overtollige gedeelte op het label – de aansluitschroef heeft een beperkte diameter en bedekt dus niet, zoals bij mijn Matrix het geval is, het gehele label - of op de topplaat terecht kan komen. Met het bijgeleverde platenreinigingsborsteltje verdeel ik de vloeistof over de plaat waarna ik het plateau drie maal linksom laat draaien waarbij ik het borsteltje met lichte druk tegen het vinyl aan houd. Vervolgens herhaal ik dit rechtsom waarna al het vuil opgelost is in de nu nog af te zuigen vloeistof. Gedurende het wassen van diverse platen kom ik er achter dat het handig is om de afzuigarm tijdens het wassen 180 graden gedraaid in de vergrendeling te laten rusten. Aldus biedt de arm nu een rustpunt voor mijn hand gedurende het aandrukken van het borsteltje. Het afzuigen gebeurt gedurende maximaal twee rotaties linksom en rechtsom. De Okki Nokki biedt slechts één afzuigstand maar de motor is dermate krachtig dat telkenmale de plaat volledig droog is na de afzuigprocedure en ik de twee standen variant van de Matrix niet mis.

Cadance Okki Nokki (c) Xingo


Evaluatie

Eerlijk gezegd verwachtte ik niet zo veel van deze machine. Een platenwasser met een dergelijke – niet serieus te nemen(?) – naam en een zo lage prijs? Dat kan toch niets zijn? Ik had beter moeten weten. Johan Bezem weet uitstekend waar hij mee bezig is. De Okki Nokki - ik blijf het trouwens een idiote naam vinden – ziet er netjes verzorgd uit en doet wat hij moet doen. Na het reinigen van enkele tientallen LP’s – niet alleen nieuwe re-issues van Pure Pleasure, MFSL, Classic Records en Speakers Corner Records maar ook oude, sterk vervuilde dunne wapperplaatjes van de plaatselijke vlooienmarkt – is er maar één conclusie mogelijk. Hij maakt LP’s schoon op een wijze die niet onder doet voor de “gründlichkeit” waarmee mijn eigen Clearaudio Matrix te werk gaat.

Cadance Okki Nokki (c) Xingo

Mijn enige bedenking heeft te maken met het geluid van de wieltjes onder het plateau. Ik vraag me af of het niet mogelijk is om aan de onderzijde van het plateau een zelfde kunststof laag aan te brengen als nu op de bovenkant gedaan is. Ongetwijfeld zou het de “lärm” van de “hässliche” wieltjes dempen. Maar ook dat minpuntje kan mijn conclusie niet veranderen. Ik doe mijn Matrix er niet voor weg, maar wanneer ik nu voor de aanschaf van een platenwasmachine zou staan dan zou ik kiezen voor een Okki Nokki en het aldus bespaarde geld uitgeven aan extra exemplaren van dat heerlijke formaat genaamd vinyl.

Fabrikant:
Cadence Europe
Abbenbroekweg 98
3086 GC Rotterdam
Tel. 010-4801692
E-mail:   info@audioclassics.nl
Internet: www.audioclassics.nl

Update 20 mei 2005 - Reactie van Johan Bezem van Cadence

Beste Jan,

Ook wij hebben het probleem van de wieltjes geconstateerd. Dit euvel zal bij alle nieuwe Okki Nokki`s verholpen zijn.

Vriendelijke groet,

Johan Bezem
Audio Classics

 


EDITORS' CHOICE