REVIEWMeridian

De Techniek

Michel Hazen | 15 september 2005 | Meridian

MainfraimTechniek Technisch geavanceerd is Meridian zeker. In de G-serie zijn technieken en ervaringen van zowel de top-of-the-line 800 serie als de door de G-serie vervangen 500 serie verwerkt. Als voorbeeld hiervan: Meridian digitaliseerd direct de binnengekomen analoge signalen middels een geavanceerde A/D conversie. De interne verwerking van signalen verloopt dus volledig digitaal. In de G91 gebeurt dit door DSP’s met een ‘vermogen’ van 150 MIPS. Ter vergelijking: dat is ongeveer even veel als een IBM 9672-R35 mainframe…deze jongen hiernaast dus.

Misschien klinkt dit als een gruwel voor hifi puristen die niet verder willen kijken dan ‘een rechte draad met versterking’ maar in het geval van Meridian is het meer een kwestie van weten dan van horen. Dit volledig digitale geluidspad biedt een hoop voordelen en mogelijkheden boven analoge bewerking van het signaal. Zo is er een nauwkeurigere bewerking van het signaal mogelijk, biedt het veel meer mogelijkheden tot (meerkanaals-) bewerking en is er minder degradatie van het signaal tijdens die bewerking.

Om een klein voorbeeld te noemen: vrijwel alle fabrikanten hanteren voor de balance regeling het principe van het verzwakken van het signaal van de dichts bijzijnde luidspreker. Een eenvoudige oplossing die eigenlijk niet correct is. Indien de luisterpositie niet precies in het midden is moet het geluid niet alleen zachter maar vooral later de dichts bijzijnde luidspreker verlaten. M.a.w. rekening houdend met de afzwakking en snelheid van het geluid moet er een volume- EN looptijdcorrectie plaatsvinden. Dit is de manier waarop Meridian zijn balance regeling heeft ontworpen en dat is naar mijn mening de meest correcte manier.

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi

Omdat de basis van de G91 in de kern een geavanceerde computer is met een eigen machinebesturingssysteem biedt dit de mogelijkheid tot upgrading van de gebruikte softwareversie. Zodra nieuwe standaarden ontstaan of verbeterde algoritmes ontdekt worden die bijdragen aan de geluidskwaliteit e/o mogelijkheden, zijn deze op de G91 te laden. Meridian voert gelukkig een beleid van gratis software upgrades in contrast met sommige producenten die hiervoor een rekening presenteren.

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi

De 5995 euro voor de G91 zal niet bij velen tot een impulsaankoop leiden en is in absolute termen een hoop geld. Maar als je de functies van de G91 in verschillende losse ‘dozen’ zou kopen zou de boodschappenlijst er zo uit zien:

1) Stereo voorversterker (analoog en digital)
2) Surround processor (digital)
3) CD/DVD(-A) drive
4) FM/AM of FM/DAB tuner
5) Upsampler
6) Videoswitcher/videoscaler

Ik zal de verschillende functies van de G91 punt zoals bovenstaand aangegeven doornemen mede aan de hand van mijn ervaringen met het configureren van de G91. Dit is namelijk een zeer handige aspect van de G91: de mogelijkheid de configuratie via een PC uit te voeren. Geen ingewikkeld gedoe met allerlei menu’s, instellingen, knopjes maar gewoon vanaf een PC met behulp van een Windows programma via de seriële poort de boel instellen. Gezien de vele mogelijkheden en instellingen en software upgrades is dit een goede keuze.


EDITORS' CHOICE