REVIEWMeridian

De G91 als voorversterker

Michel Hazen | 15 september 2005 | Meridian

Een van de eerste keuze die je maakt is hoe je de G91 wilt gebruiken:

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) XiDe G91 valt op twee manieren in te zetten als voorversterker: analoog of digitaal. Als analoge voorversterker worden alle analoge bronnen intern gedigitaliseerd maar weer analoog uitgegeven aan de uitgangen. Op deze manier is de G91 aan te sluiten op een willekeurige eindversterker en dito luidsprekers of een set actieve luidsprekers. Alle meerkanaalsformaten die via de DVD drive afgespeeld worden, worden ‘down mixed’ naar 2 kanalen (eventueel met actieve subwoofer).

Als digitale voorversterker doet de G91 eigenlijk hetzelfde maar dan wordt het uitgangssignaal digitaal aangeboden. Deze setting is alleen te combineren met Meridian’s eigen DSP serie luidsprekers of een andere surround processor. (Waarom je dit laatste zou willen doen is gezien het gebodene van de G91 me op dit moment een raadsel, maar goed als je dat wil kan het dus).


De G91 als surround processor

In deze rol worden alle ‘features’ van de G91 op meerkanaals gebied (max. 5.1 kanalen) tot leven gebracht: Dolby Digital, DTS (naar keuze met of zonder THX postprocessing), PrologicII en diverse Meridian specifieke DSP programma’s zoals Ambisonic en Trifield zijn dan aanwezig. Hier komt wel een element naar voren dat specifiek voor deze G91 is: de multikanaals route met de G91 kan (nog) niet zonder dat Meridian’s eigen DSP luidsprekers betrokken zijn. Het meerkanaals signaal wordt namelijk digitaal uitgegeven waarbij slechts twee analoge uitgangen ook actief kunnen zijn. Deze zijn te configureren voor de voorkanalen, achterkanalen of center/sub. In die laatste configuratie kun je dus een actieve sub aansluiten en een actieve center of eindversterker voor het center kanaal. Een 5.1 opstelling met de G91 in deze configuratie heeft dan twee sets Meridian DSP luidsprekers nodig. (De Meridian G68AH heeft overigens wel ‘gewone’ analoge uitgangen voor surround).

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi

Het configureren van een surround processor kan soms een frusterende en tijdrovende kwestie zijn. Niet met de Meridian via de PC. Onderstaand screenshot geeft een overzicht hoe dit te doen is: alle bronnen selecteren voor de audio- en de videoconnecties…naam geven, bewaren, uploaden naar G91 en klaar. 

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi


De CD/DVD-A drive


Meridian gebruikt in haar G91 (net zoals in de top-of-the-line) 800 serie een DVD-ROM loopwerk die je ook in PC’s aantreft. Dit type loopwerk wordt door Meridian toegepast vanwege de hoge aftast nauwkeurigheid en goede foutcorrectie. Het loopwerk in de G91 beschikt over de eigenschap om de snelheid te variëren en gedeeltes meerdere malen langzamer (en dus acurater) in te lezen bij een moeilijk leesbare disc. Op deze manier wordt een zeer hoge aftast nauwkeurigheid gerealiseerd.

SACD staat niet op de menulijst bij Meridian en dus ook niet bij de G91. Ik neem aan dat dit een strategische keuze is gezien het gebruik van Meridian’s Losless Packaging (MLP) technologie bij DVD-Audio.

Meridian heeft gekozen voor een technocratische manier om digitale vervorming (jitter) te voorkomen. Sommige fabricanten zoeken dit in een mechanische demping van het loopwerk (bijv. ophangen in spanbanden of rubber), Meridian kiest voor een drievoudige buffering van het digitale signaal.

EDITORS' CHOICE