REVIEWMeridian

FM/AM of FM/DAB tuner

Michel Hazen | 15 september 2005 | Meridian

De G91 heeft naar keuze een ingebouwde FM/AM of FM/DAB tuner. Omdat de interne werking volledig digitaal is wordt het analoge radio signaal (van FM of AM) geconverteerd naar een digitaal 96 kHz/24 bits signaal die het weer mogelijk maakt het door een aantal DSP programma’s te laten lopen. Voor het digitale DAB signaal is natuurlijk geen analoog-digitaal conversie nodig en dit wordt volledig digitaal verwerkt.


Upsampler


Ja, ja, de Meridian doet aan upsampling. Analoge bronnen worden intern digitaal omgezet naar een 176,4/192 kHz digitaal signaal en een 88,2/96 kHz signaal wordt weer uitgegeven. Allemaal in 24 bits. Op deze manier vindt de filtering plaats boven de grens van het menselijke gehoor wat ten goede komt aan de geluidskwaliteit.

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo


Videoswitcher/videoscaler


De G91 heeft 2 composite, 3 s-video en 1 (interlaced) component video ingangen. Gebruik makend van Meridian’s eigen video technologie en de inmiddels bekende Faroudja DCDi chip worden deze video signalen progressive via een component uitgang of via een scaled HDMI uitgang weergegeven. Dat is een hele mooie oplossing die in de praktijk goed uitpakt omdat je geen rekening hoeft te houden met de oorsprong van het videosignaal en dit op je monitor of beamer te selecteren. Ik heb even mijn Playstation2 geprobeerd die ik via een simpele s-video aansloot om deze later progressive op mijn beamer te bekijken. Ik blijf een kluns met het spelen van die spelletjes maar optisch het ziet er wel indrukwekkender uit…


De MSR+ afstandbediening

Zoals ook al in de inleiding aangegeven kom ik specifiek even terug op de afstandbediening die bij de G91 geleverd wordt, de Meridian System Remote (MSR)+. Buiten de besturing van Meridian componenten (natuurlijk) valt de MSR+ ook te programmeren voor de bediening van ander AV spul. Dit gebeurt via het ingeven van een aantal systeemcodes, een soort van zelflerend vermogen of het programmeren van de infraroodcodes. Allemaal mooi maar wat me opvalt is de werkelijk prachtige vormgeving van dat ding met z’n blauwe achtergrondverlichting. Ik heb avonden lang hiermee zitten spelen en aangezien hij ook op mijn eigen Meridian 500 apparatuur werkt ga ik er asap één aanschaffen…dan maar een keer minder uit eten J

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi


Concurrentie

Concurrentie is gegeven het concept van de G91 te verdelen in twee kampen: de losse componenten en de geïntegreerde ontwerpen (zoals de G91 zelf). In de laatste categorie valt dan bijvoorbeeld de Linn Undisk SC (geen tuner, wel SACD) die ik zelf ook onder handen heb gehad. Voor de Linn spreekt dat je ‘m kan combineren met niet Linn specifieke versterkers en luidsprekers en de lagere prijs. De Meridian is echter de meer geavanceerdere machine van de twee en heeft een neuslengte voor met betrekking tot de bouwkwaliteit (en een fikse voorsprong m.b.t. de meegeleverde afstandbediening). Gehoormatig heeft de Linn het bekende ritmische Linn geluid, de Meridian heeft een meer high-endig, mooi gedetailleerd karakter.


Conclusie


Ik heb tijdens de logeerpartij van de G91 een soort van respect voor deze machine gekregen. Het concept, de techniek, de mogelijkheden, het uiterlijk en de klank laten mij een buiging maken richting Meridian. De heren Boothroyd en Stuart en hun team laten zien dat Meridian in het topsegment een van de (weinige) partijen is die bepalend is. Bepalend voor wat er nu en in de toekomst op AV gebied gebeurt. Velen zijn volgers, Meridian is leider.

Wat me opvalt aan de Meridian is de ‘gelaagdheid’ waarmee het apparaat te bedienen valt: wil je je niet bezighouden met alle technische zaken, mogelijkheden etc dan is het, eenmaal ingesteld, een zeer eenvoudig te bedienen apparaat. ‘Set and forget’. Maar wil je je wel helemaal laten gaan dan biedt de G91 bijna ongekende mogelijkheden voor het experimenteren met instellingen door de veelheid aan parameters. De vergelijking met een intelligente videogame komt bij me op: steeds weer nieuwe interessante levels om te onderzoeken.

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi

Ook qua uitbreiding zijn de grenzen niet snel bereikt. Buiten de genoemde software upgrades is de rol van de G91 steeds weer te upgraden. Van analoge voortrap tot digitale surround processor. Wel dient opgemerkt te worden dat in de multikanaals route vooralsnog Meridian DSP luidsprekers aanwezig moeten zijn. Vanuit Meridian’s productstrategie een begrijpelijke keuze maar wel iets om rekening mee te houden in het budget.

De G91 is een prachtig vormgegeven machine, die voortreffelijk presteert. Gezien de prestaties, technische geavanceerdheid en combinatie van verschillende functies die de G91 vervult is die 5995 euro opeens een stuk relatiever dan dat het op het eerste gezicht lijkt. High end in een mooie jas, beauty AND brains…


EDITORS' CHOICE