Ik beperk me met deze test tot de verschillen in prestaties. Het uiterlijk van de menustructuur en de dikte van de handleiding heb ik niet mee laten wegen in het eindoordeel. Alle decoders waren voor het testen ingesteld op 16:9 beeld van RGB kwaliteit. Laten we beginnen met de Nokia. Ik weet niet hoe het komt maar het beeld van de Nokia is gewoon te donker, wel scherp maar mist kleurdiepte. Op het kastje valt er niets aan bij te stellen, dat moet op de TV gebeuren. Ik kan u vertellen dat wat ik ook geprobeerd heb, er kwam gewoon geen acceptabel beeld op het scherm. Door het plaatje lichter te maken kwam meer en meer het gebrek aan kleurdiepte naar voren.
Daarna de kleurinstellingen op de tv weer op de standaard waarden gezet en de Samsung aangesloten. Daarmee was er in een keer een ander beeld. Licht en helder. De kleuren diep, het beeld spetterde van de buis af. Toch viel me bij de Samsung weer iets anders op. Bij snelle, complexe beelden krijgt de decoder het schijnbaar niet doorgerekend. Zodra er heel veel, snel wisselende kleurschakeringen moesten worden neergezet, denk daarbij bijvoorbeeld aan bosjes gefilmd vanuit een rijdende auto, of golvend water waar de zon op schijnt of sport, werd het beeld grof en korrelig om zodra het beeld stilstond weer helemaal strak te trekken. Heel hinderlijk.
Tot slot de Panasonic. Hier ook een strak plaatje met veel kleurdiepte, net als bij de Samsung. En hoewel je, als je heel goed kijkt, ook bij de Panasonic het effect kunt waarnemen dat het beeld bij complexe passages niet zo strak is als bij een rustig en stilstaand plaatje, is dit zo’n klein verschil dat het alleen maar opvalt als je er echt op gaat zitten letten.
Geluid
Ook hier beginnen we met de Nokia. Nokia bouwt aardige mobiele telefoontjes en misschien hadden ze het daarbij moeten laten. Als ik de Nokia via de S/PDIF uitgang aansluit op de Pioneer en ik luister naar zoiets simpels als Philip Freriks die het nieuws leest, dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat de man of verschrikkelijk slist of dat de Nokia wel erg de "S" weet te benadrukken. Het bleek het laatste te zijn. De Pioneer AX5Ai kent een voorziening die DNR heet (digital noise reduction), die dat effect bijna helemaal weet uit te bannen. Helaas is ook dat verre van ideaal omdat die ook heel wat "leven" uit het geluid filtert. Zodat het weergegeven geluid onacceptabel veel dynamiek moet inleveren. De Samsung en de Panasonic ontlopen elkaar niet veel. Het geluid van beiden is goed. Niet van audiofiele kwaliteit, maar goed genoeg om lekker ontspannen TV te kijken.
Conclusie
Wij hebben op onze slaapkamer en klein, pretentieloos, tv-tje. Als ik op dit toestel om het even welke decoder aansluit dan is het beeld en het geluid in alle gevallen gewoon goed. Het is pas in een high-end opstelling dat vooral de Nokia volledig door de mand valt. Geen aanrader deze decoder. Beeld is gewoon slecht en het geluid is zo scherp dat het eigenlijk geen kijken is. Beter gewoon analoog blijven kijken dan geld uitgeven aan deze decoder. De Samsung is echt al veel beter, heeft een dubbele scart aansluiting, maar zou toch niet mijn voorkeur hebben vanwege de moeite die hij heeft om voldoende snel het beeld op te bouwen. De Panasonic is duidelijk het betere apparaat. Beeldkwaliteit op het niveau van een middenklasse DVD speler en een prima geluid. Jammer dat hij niet net als de Samsung een dubbele scart aansluiting heeft, omdat je als je hem nu op een recorder wilt aansluiten altijd moet doorlussen en twee apparaten moet hebben aanstaan om tv te kijken. Ik heb mij overigens tijdens de test verbaasd over het feit dat de onderlinge verschillen tussen de drie geteste decoders zo groot waren, gezien het feit dat het hart bij ieder apparaat wordt gevormd door dezelfde chip.
Gebruikte Hardware: Receiver/voorversterker
Speakers voor
Subwoofer
TV (Plasma)
Speakerkabel
Interlinks
Decoders
|