REVIEWScan-Speak

Maxima(al) haalbaar

Bert Oling | 01 maart 2007 | Scan-Speak

Ik zal geen toespelingen op de naam maken, laten we het er maar ophouden dat de Maxima een groot systeem is die een plaats in een grote ruimte verdient. De Maxima’s die in onze HVT luisterruimte stonden waren zéér netjes afgewerkt. Of hij een plaatsje in één van de interieurs van Schöner Wohnen zal krijgen, waag ik te betwijfelen. Naar ik heb horen verluiden, luisteren designgoeroes toch niet naar muziek. Een losse LP-hoes zou het strakke interieur eens bederven…
De Maxima is een systeem dat twee kasten gebruikt: één voor het laag met daarin een actieve aansturing voor de LF sectie en één voor het hoog met twee middenlaageenheden in een d’Appolito opstelling met de tweeter in het midden. De gebruikte componenten behoren tot de beste die de luidsprekerwereld kan leveren.


Hollands glorie

De bijzondere 25 cm lagetoneneenheid komt net als de andere eenheden uit de stal van Scanspeak. Het is een ontwerp dat hele grote conusbewegingen aankan dankzij een grote rolrand, die bijna naadloos aansluit op de gecoate aluminium conus. De motor, een grote ringmagneet en vermogensvaste 4 ohm’s spreekspoel met lange slag, helpen mee aan het mooie lineaire gedrag van deze superbe eenheid. Hij wordt actief aangestuurd door een klasse D versterkermodule die in een apart compartiment zit. Hij komt uit de vaderlandse Hypexkeuken. (Voor de nieuwsgierigen, Ruud Jansen gebruikt de UCD400 module die zo’n 400 watt aan 4 ohm kan leveren, binnenkort in deze pagina’s aandacht voor deze bijzondere versterkermodules van eigen bodem).
De kast mag er zeker ook zijn. Er is niet bezuinigd op wanddikte noch op de loodbitumen wanddemping. De frontplaat en achterwand zijn dubbel, de wanden zo’n 25 mm dik en de kast is bovendien inwendig geschoord. Jansen koos voor een gesloten kast. En bij deze keuze sluit ik me volledig aan.

Levenspartner

Ja, omdat mijn naam eerder werd genoemd, voeg ik graag mijn luisterervaringen hierbij toe. En zo je weet, doe ik ook nog wel eens wat met microfoons in de concertzaal. Wat dat betreft ben ik van de ‘oude’ stempel. HiFi is nog steeds een streven. De apparatuur is een middel en, niet onbelangrijk: luisteren naar muziek het doel. En om te weten wat er zich in de concertzaal afspeelt, is er geen betere methode om hierachter te komen dan het zelf opnemen van livemuziek. Zet maar eens twee microfoons ergens neer en ga maar eens luisteren naar het resultaat… Op deze plaats en in dit kader wil ik dat graag nog eens gezegd hebben, want als ik de reclamekrantjes van de grootgrutter en andere winkelbedrijven moet geloven is álles tegenwoordig HiFi. Nou niet dus, de meeste luidsprekers in die folders zijn meer geschikt om in het voorjaar kleurige vogeltjes een onderkomen te bieden…

En dan stip ik graag een ander punt aan: natuurlijk zijn specificaties belangrijk, maar als je niet weet wat er mee te doen of hoe te interpreteren, heb je er niet veel aan. Een vroegere werkgever zei het heel kernachtig: “Je neemt toch ook geen levenspartner op doktersadvies?”, of woorden van gelijke strekking. Toch stip ik hierbij ook graag nog even een bezoek aan DST aan. DST staat voor Danish Sound Technology, de moederfirma voor Scanspeak. Bijna twee jaar geleden was ik daar op fabrieksbezoek op uitnodiging van Audio Components, de importeur van onder andere de drivers van dit Deense huis.

Ik heb gezien met welke precisie de dubbelmembraan-units werden vervaardigd, we kregen toen de primeur te zien die je nu her en der op ziet duiken in andere top-systemen maar, als gezegd, ook in deze Maxima’s. In tegenstelling tot wat velen als imponerend ervaren bij het beluisteren naar luidsprekers, is het willen luisteren naar ‘majestueus’ laag. Nou ontbeer ik deze ‘lage lusten’ om de eenvoudige reden dat ‘laag’ voor mij een ondersteunende functie moet hebben. De muzikale informatie staat wat mij betreft in het stemgebied.

Tot slot nog even dit. Kernwoorden voor mij bij het luisteren naar deze Maxima’s zijn ‘levensechte afbeeldinggrootte’ en ‘symfonisch’. Dat laatste in de letterlijke zin van het woord: harmonisch geheel.


De MF/HF sectie

Deze kast is eveneens zonder compromis gebouwd en staat goed ontkoppeld op de baskast. De twee mid/woofer eenheden hebben een gecoate papieren conus met verstevigingen om conus break-up tegen te gaan. Ze zijn op de baffle gemonteerd in een d’Appolito-opstelling en zitten elk in hun eigen behuizing. De eenheden hebben een aantal bijzondere eigenschappen; ze kunnen een lange slag maken en krijgen daarbij de hulp van een gepatenteerde ophanging. Er zitten geen parallelle vlakken in de kast om staande golfvorming tegen te gaan. De ring-emitter tweeter zit tussen beide LF/MF eenheden in zijn eigen behuizing. De LF/MF eenheden worden in het laag niet afgefilterd, waardoor de baskast kan fungeren als ‘toevoeger van het ontbrekende’.

De passieve filtering maakt gebruik van de beste componenten zoals dubbelgewikkelde inductievrije MKP + condensatoren en met Tritec litze draad gewikkelde spoelen. Datzelfde geldt voor de aansluitingen (WBT). Uit deze componentkeuze is op te maken dat er veel oog voor detail is. Maar de afwerking van de Maxima is sowieso subliem. Wat mij betreft had Maxima ook wel ‘Statement’ mogen heten, maar dan liefst in mijn moers taal.






EDITORS' CHOICE