REVIEWQuad

Quad ESL 57 QA

De door Quad Musikwiedergabe nieuw gebouwde heruitgave van de ESL 57 was het uitgangspunt voor de QA versie, wat is te zien aan het nauwelijks veranderde uiterlijk. Het meest opvallende aan de QA versie van de ESL is de massieve houten strip die onder de bekende metalen grille is aangebracht. Achter deze strip bevindt zich het compartiment voor de electronica, wat twee voordelen met zich meebrengt: ten eerste zit de electronica nu niet meer recht achter de weergavepanelen zodat deze een verbeterd dipool-gedrag krijgen en ten tweede werd het multiplex frame zo`n 8 centimeter verhoogd zodat de panelen een zelfde afstand verder van de vloer zijn verwijderd. Om de juiste hoek ten opzichte van de luisteraar te behouden is de achterste voet vervangen voor een langer exemplaar.

Maar hier houdt de innovatie niet op, want de ESL 57 QA heeft zelfs een `sub-frame` waar de twee lagetonen units en de mid/hoog unit op zijn bevestigd, zodat de metalen grille niet meer verwijderd hoeft te worden wanneer een ESL 57 QA terug moet naar Gering voor een servicebeurt. De bevestiging zelf is ook aangepast, want de panelen worden nu met geweven nylon banden vastgehouden die over de hele lengte de juiste druk uitoefenen zodat resonanties minder snel ontstaan. De nieuwe, stevig uitgevoerde signaal-trafo is nu gescheiden van de weerstanden-print, die samen met de cascade-schakeling op een aluminium chassis is gemonteerd. Het hoofdframe heeft iets bredere zijwanden gekregen om ruimte te kunnen bieden aan het subframe, maar oogt desondanks slank omdat de `bult` die vroeger aan de achterzijde om de electronica heen liep is verdwenen en de achterplaat nu tot aan de zijkanten recht doorloopt.

QUAD Atelier ESL 57 QA

Aan de binnenkant van de achterplaat zijn bij de ESL 57 QA dunne kokosstrippen bevestigd in plaats van het jute en dat vroeger bij QUAD werd aangebracht (ik neem aan dat dit te maken heeft met de zeer kleine verschillen tussen de originele en de huidige ESL-panelen). Achter het hoog/mid paneel zijn net als vroeger twee dunne viltstrippen aangebracht. Deze viltstrippen zijn overigens een essentieel onderdeel van het ontwerp, en hoewel de strippen achter de lagetonenpanelen in theorie kunnen worden verwijderd bij een opstelling waarbij de ESL`s verder dan 1,5 meter van de achterwand staan, is het toch altijd raadzaam de strips te laten zitten. Voor het hoog/midden paneel is de akoestische demping die door de tweevoudige strip wordt gecreerd zelfs essentieel voor de correcte toonbalans en een verhoogde controle over het mid-laag bereik. De akoestische efficientie neemt door de strippen ook nog wat toe (de afstemming is vooral in het hoog kritisch en men zal in Gering de nodige luistersessies achter de rug hebben). De mooie aluminium grille is zoals gezegd onveranderd gebleven en het recensiepaar was afgewerkt in de prachtige `Bronze` lak (naar voorbeeld van de oer-ESL). Ook de sierlijke zijlijsten zijn volgens het aloude patroon gefreesd maar zijn bij de ESL 57 QA langer uitgevoerd. De ESL 57 QA is standaard leverbaar met de grilles afgewerkt in `Bronze`, zwart of wit en de houten onderdelen in naturel Beuken of zwart Beuken, maar er zijn ook custom-afwerkingen leverbaar. De garantieperiode bedraagt twee jaar.

QUAD Atelier ESL 57 QA

De standaard Quad Musikwiedergabe ESL-57 in custom uitvoering (blauwe grille)


EDITORS' CHOICE