Luisteren


Kilian Bakker | 20 augustus 2009 | Kemp Elektroniks

Omdat de SNS plug in kwestie nieuw was kreeg het eerst de tijd om te acclimatiseren aan een ongebruikt stopcontact voordat het in het residentiële Lapp-Kopp stekkerblok werd gestoken voor de A/B luistertesten. Later werd de SNS plug met een meer betaalbare set in een standaard kwaliteit stekkerblok getest. Al gauw werd duidelijk dat het volle effect van de SNS plug pas na zo`n 20 minuten merkbaar wordt. Dat maakte het A/B vergelijk in eerste instantie minder overzichtelijk maar de klankmatige resultaten spraken desondanks zeer duidelijk voor zich.

Met de CD Introducing van Talk Talk in de CD-speler werd eerst zonder de SNS plug geluisterd naar de track John Cope. Die track kan qua PRaT-factor (Pace Rhythm & Timing) heel goed uit de verf komen bij systemen die op dat punt hoog scoren en dat was ook hier het geval. De weergave had een uitstekende tonale coherentie en meeslepende souplesse. De SNS plug werd met de juiste lichtnetpoling in het Kopp stekkerblok gestoken (de correcte lichtnetfase wordt aan de onderzijde van de fraaie kunststof behuizing aangegeven) waarna de Talk Talk CD nogmaals zijn ronde mocht doen in de Marantz CD-speler.

Er was meteen een verhoogde verfijning van de hogetonenweergave merkbaar. De hi-hats en shakers kwamen met meer presence naar voren en het stereobeeld was ruimer van opzet geworden waardoor de gitaar in het rechter kanaal verder buiten de luidspreker werd afgebeeld. Het subtiele snarenspel kwam zelfs expressiever over en de verschillende instrumenten werden met een betere scheiding en focus geplaatst. Het ingehouden drumspel was met groter gemak te volgen maar het meest opvallende was een verhoogd gevoel van correcte timing en dynamisch contrast waardoor de weergave aanstekelijker werkte.


De MND, oftewel Mains Noise Detector (Foto: Kemp)

Met de track By My Side van Ben Harper`s album Fight For Your Mind was de weergave zonder SNS plug vloeiend met een natuurlijke tonaliteit en goede afbeelding. Met de SNS plug in de stekkerdoos (naast de stekker van de versterker) werd Ben Harper`s stem vrijer afgebeeld en kregen de handklappen op de trommelvellen een betere articulatie mee. Het Hammond orgel werd zowel in ruimtelijke als klankmatige zin royaler neergezet, waarbij het kenmerkende gorgelende vibrato des te aanstekelijker in het gehoor lag. Het snarenspel van de akoestische gitaar kwam eigenlijk vanaf de eerste tel duidelijker naar voren maar het instrument bleek die presence ook te behouden. Bij deze onvolprezen Ben Harper track was het gevoel van een toegenomen ritmische accentuering weer aanwezig.

Van de lastig verkrijgbare MCA Heavy Vinyl LP Buddy Holly (de simpele titel dekt in feite de lading) werd de tijdloze track Everyday afgetast. Zonder de SNS plug was de weergave van Buddy Holly`s stem al opmerkelijk natuurlijk en werd de xilofoon met een prettige ronde klank en ruimtelijke afbeelding neergezet. De `Pace, Rhythm & Timing` was hier echt van hoog niveau, niet geheel verbazingwekkend gezien de LP op een ritmisch gezegend Schots loopwerk draaide. Met de SNS plug ingestoken naast de lichtnetstekker van de phono-voorversterker werd de typerende hand/schoot-percussie van Everyday op een meer natuurlijke en plastische wijze weergegeven waardoor er een nog betere benadering van het aloude audiofenomeen  `werkelijkheidsweergave` ontstond.

Buddy Holly`s zang werd met SNS Plug met toegenomen helderheid weergegeven en het tamelijk direct opgenomen xilofoonspel kwam nog iets levendiger uit de muzikale verf. Het plukspel op de staande akoestische bas (double bass) klonk net wat krachtiger en het stereobeeld was ook bij deze muziek ruimer van opzet waardoor er een gevoel van verbeterd overzicht ontstond. Toen de SNS Plug dienst mocht doen in een standaard kwaliteit stekkerblok (type bouwmarkt aanbieding) waaruit een betaalbaar audiosysteem de elektrische voeding ontving, werden goede maar minder spectaculaire resultaten behaald (quelle surprise).

De grootste auditieve winst zat vooral in een verbeterde articulatie bij stemweergave, bij enkele CD`s in een toegenomen ruimtelijkheid en in een sterkere ritmische `drive`. In het hogetonen bereik werd de weergave zowel wat directer als helderder waardoor complexe passages minder snel dichtliepen. Verrassende resultaten en een bij verschillende configuraties waargenomen klankwinst zonder eindeloos gepruts. Gewoon plug & play. Dat zouden we graag vaker zien -en horen.


EDITORS' CHOICE