Naast alle genoemde aansluitmogelijkheden is de NA7004 ook nog uit te breiden met een Bluetooth-ontvanger (RX101, optioneel) op de M-XPort om bestanden via mobiele telefoons afgespeeld te kunnen krijgen. Naast de DAB+ en analoge radio biedt de vaste internetverbinding natuurlijk ook de mogelijkheid tot internetradio (vTuner, het betaalde Napster en LastFM, die voorgeprogrammerd zijn). Airplay is als upgrade verkrijgbaar, hiermee wordt de netwerkspeler van Marantz iTunes compatible.
Het display van de NA7004 is erg helder en vanaf zo’n drie meter redelijk goed te lezen - door deze recensent in ieder geval. De keuze tussen de ingangsbron is helder en éénmaal gekozen kan de gebruiker middels de afstandsbediening of de cursortoetsen op de voorzijde van het apparaat door de verschillende stations of mediabestanden scrollen. Het display geeft dan het RDS-signaal of de track weer, met daarboven de artiest en een buffergrootte in procenten alsmede de tijdsindicatie wat kleiner aan de onderkant. Voor iedere ingangsbron is er een icoon te zien op het display.
De zoekfunctie van de NA7004 is vrij eenvoudig te gebruiken en doet me denken aan die van T+A. De op de aangesloten bron aanwezige albums worden netjes in de juiste volgorde weergegeven, er kan worden gezocht op genre, artiest, alfabetisch per drie letters, playlists, tracknaam, albumnaam en componist. Een directe zoekfunctie is ook via de afstandsbediening te bereiken, maar hiervoor moet het hele alfabet worden doorlopen om vervolgens per letter een bevestiging te geven. De sms-achtige tastatuur op de genummerde toetsen van de afstandsbediening werken hier helaas niet bij. Voor bestanden die met een wat mindere kwaliteit (hogere compressie) zijn opgeslagen zit de M-DAX functie op de speler, om het geluid wat ‘op te schonen’.
Maar Marantz heeft ook een zogeheten App voor de iPhone en iPod Touch op de markt gebracht, waarmee het apparaat vanaf een afstand wat handiger bediend kan worden. Deze App heet Marantz Wizz en is gratis te downloaden.
Techniek en aansluiten
De NA7004 netwerkspeler is opgebouwd rondom een Sharc-DSP die al het rekenwerk verzorgt. De gebruikte Crystal CS4398 DAC-chip is gelijk aan die van de SA-KI Pearl Lite. Verder bevinden zich in de speler een flinke voeding en een lay-out die erg doet denken aan de Pearl Lite cd-speler. De speler weegt dan ook een ruime zes kilogram. De afspeelbare formaten (codecs) zijn MP3, FLAC, WMA, WAV en Mpeg4 AAC. De maximum bandbreedte is 96 kHz bij een 24bits verwerking. De opgegeven dynamiek ligt op 110 dB bij een frequentierespons van 2 Hz tot 50 kHz (-3dB). De opgegeven harmonische vervorming staat op 0,001 % (1 kHz hoorbaar bereik) en het stroomverbruik tijdens afspelen is 30 Watt. De NA7004 is DLNA 1.5 en UpnP gecertificeerd.
Importeur D&M heeft het apparaat al ingespeeld bij mij afgeleverd, maar gelukkig heb ik enkele weken de tijd om de netwerkspeler aan de tand te voelen. Na het aansluiten op mijn Blacknote DSA150 Signature versterker middels InAkustik Exzellenz bekabeling en de verbinding met een gefilterde stroomgroep na een fasecheck sluit ik de streamer aan op mijn netwerk. De bron is een Qnap TS-219 NAS met een in raid1 geconfigureerde set WD Caviar Green 1,5 TB (64 mb buffer) harde schijven, die middels mijn router bedraad (Icidu Cat5) verbinding kan maken met andere apparaten in het netwerk. Omdat Marantz niet gelooft in draadloze verbindingen (net als Linn, trouwens) wordt de NA7004 door middel van eenzelfde netwerkkabel verbonden met mijn router. Als weergevers dienden afwisselend mijn eigen Goldenote Reale speakers een een set Canton Karat 770.2 DC, die eveneens ter recensie mijn luisterruimte bezochten. De rest van de gebruikte hardware staat onderaan deze recensie.