REVIEW

Min 20 en Minx X300

Marc Brekelmans | 27 januari 2011

De Min 20 bestaat op het oog uit twee op elkaar gestapelde Min 10 satellieten. In werkelijkheid heeft de Min 20 halverwege de hoogte van het kastje een ‘inkeping’ gekregen om die illusie te wekken. De behuizing meet in de hoogte 15,4 cm en in de breedte nauwelijks 8cm, en is met zijn gewicht van zo’n 750 gram relatief zwaar. De behuizing is netjes in hoogglans zwart afgewerkt maar is eventueel ook in hoogglans wit leverbaar. De afwerking is volgens Cambridge Audio goed bestand tegen krassen en de door mij gebruikte exemplaren lijken dat te bewijzen.


Min 10 op bijbehorende voet en een Min 20 in hoogglans wit

Op de achterzijde vind je twee eenvoudige bout/moer luidsprekerklemmen. In de bout van de luidsprekerklem is een gat gemaakt waarin, relatief makkelijk, luidsprekerdraad tot zijn 2,5mm gestoken kan worden. Met de moer klem je de draad vast. En dan ontdek ik een bijzonder handige feature van de Minx. De aansluitterminals kun je namelijk uit de kast trekken, waardoor het monteren van de luidsprekerkabel een fluitje van de spreekwoordelijke cent wordt. Na montage van de kabels kun je de terminals weer eenvoudigweg achterin de luidsprekers schuiven. 

Als je de frontjes van de Min 20 satellieten verwijdert komen er twee bijzondere luidspreker-units tevoorschijn. Het zijn volledig vlakke panelen met een doorsnede van zo’n 6cm (inclusief rolrand). Deze units zijn zogeheten BMR-units: een combinatie van een NXT-paneel en een dynamische unit. Mocht je meer willen weten over deze techniek, neem dan een kijkje op de NXT site of kijk voor een minder technische uitleg op de Cambridge Audio site. De voordelen van een BMR-unit zijn divers, maar de belangrijkste zijn het grote frequentiebereik en de enorme spreiding van het geluid, terwijl de unit - in tegenstelling tot traditionele NXT panelen - ook een uitslag kan maken, waardoor een voller geluid geproduceerd kan worden.


Minx X300

De X300 is de middelste subwoofer in het programma. Hij meet 311 x 266 x 278mm (HxBxD) en is voorzien van een 300 Watt versterker en twee 8” woofers waarvan er één actief en één passief wordt gebruikt. Hiermee zou de X300 in staat moeten zijn om frequenties tussen 33Hz (-6dB) en 200Hz weer te geven. Achterop de X300 komen we weer een slimmigheidje van de mannen van Cambridge Audio tegen. Om het instellen van de overnamefrequentie voor de subwoofer te vereenvoudigen zijn er bij de optimale frequenties voor de Min 10 en Min 20 satellieten pictogrammen in de schaalverdeling geplaatst. In combinatie met de voelbare stapjes op de regelknop is snel en trefzeker de juiste instelling te maken.

Daarnaast heb je nog controle over het volume van de subwoofer en is ook de fase traploos in te stellen. 
Het aanbieden van signaal kan helaas uitsluitend met behulp van cinch-stekkers. Hiervoor moet je versterker beschikken over een pre-out of een regelbare tape output. In home-cinema opstellingen heb je daarvoor natuurlijk de specifieke subwooferuitgang. Vanuit de X300 kun je het signaal ook weer uitsturen.


Close-up:met handige pictogrammen op het crossover

In sommige gevallen - zoals in mijn primaire set - zou een aansluitmogelijkheid met behulp van luidsprekerkabels handig zijn. Maar die ontbreekt helaas.

Op de achterkant van de sub is ook nog een aansluiting voor een draadloze verbinding te ontdekken en een schakelaar om de X300 automatisch in te laten schakelen bij het detecteren van een inkomend audio-signaal. 


EDITORS' CHOICE