REVIEWFurutech

Het hoorbare effect van het antistatisch maken

Jan de Jeu | 19 september 2011 | Fotografie Jan de Jeu | Furutech

Tijdens de test met de originele Destat bleek dat na de behandeling het geluid `schoner` was. Dit was met name het geval bij het antistatisch maken van vinyl. Letterlijk schreef ik; "De LP klinkt na de Destat behandeling inderdaad schoner, hetgeen met name in het hoog waarneembaar is. Daarnaast klinkt het laag vooral beter gedefinieerd. Eerst klonk het – ten opzichte van de nieuwe situatie – eerder wat vaag en ongecontroleerd. Nu is het prachtig afgebakend en excellent gedefinieerd. Ook is de ruisvloer verlaagd waardoor details beter waarneembaar zijn". Ook bij het draaien van (SA)CD’s bleek het effect - weliswaar in mindere mate - onmiskenbaar aanwezig. Ik merkte dat ik daarna zowel bij vinyl als bij (SA)CD deze verbetering niet meer kon of wilde missen en besloot op dat moment om de Destat ook daadwerkelijk aan te schaffen.

Pas daarna probeerde ik de Destat uit op kabels, componenten en stekkerdozen. Ook bij componenten trad het effect op, zij het opnieuw in mindere mate. Bij kabels en stekkerdozen zou ik het effect in een blinde test waarschijnlijk niet herkend hebben. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik kort na aanschaf de Destat ook nog gebruikte bij het antistatisch maken van het draaitafelplateau, de (SA)CD en de lade van de (SA)CD speler. Zoals bij mij wel vaker het geval is, ben ik ook deze tweak in de loop der tijd steeds minder vaak gaan gebruiken. Niet omdat het niet of onvoldoende werkt maar puur omdat ik er te lui voor ben om iedere keer opnieuw alle onderdelen antistatisch te maken. Alleen bij het draaien van LP’s vormt de behandeling met de Destat nog steeds een vast onderdeel van het ritueel. Tenslotte levert dat een significante winst op.

Metingen

Over significant gesproken. De belangrijkste vraag bij deze test is natuurlijk; is de werking van de Destat II sterker dan die van de Destat. Om een eerlijk vergelijk te garanderen plaats ik in de Destat vier nieuwe AA batterijen. De prijzen ontlopen elkaar niet zo veel; de Destat kostte tweeënhalf jaar geleden 460 euro terwijl de prijs van de Destat II, een economische crisis, een tsunami en een kerncentrale ramp later, afgemaakt is op 500 euro. De Orb Sakura streefde de Destat in prestatie nipt voorbij en dat tegen een lagere aanschafprijs. Om boven beiden uit te komen moet de Destat II dus significant beter presteren dan de Destat deed. Natuurlijk ga ik dat beoordelen op grond van de optredende verbeteringen in de klankkwaliteit. Maar daarnaast heb ik met de, mij ten behoeve van deze test door Furutech importeur X-fi ter beschikking gestelde, Static Electricity Locator EG-5SET van Sunhayato een stuk gereedschap in handen waarmee ik de daadwerkelijke hoeveelheid statische elektriciteit, uitgedrukt in kV,kan objectiveren. Want; meten is weten, nietwaar?

Bijvoorbeeld; ik trek een LP uit de kast, ‘Count Basie and the Kansas City Seven’, een heerlijke jazz LP, en ik meet 0.7 mV . Na tien seconden met de Destat II is dat getal gezakt tot 0.4. En na nog eens 10 seconden arriveer ik op 0.0. Natuurlijk moet ik deze LP daarna even draaien op mijn TW Acoustic Raven Two draaitafel met SME 309 arm met Deskadel zilver bekabeling en Lyra Delos MC element. En ik geniet, de hele A kant lang. O ja, sorry, ik was bijna vergeten dat ik met een test bezig ben. Een volgende LP dan maar; ‘Willie Nelson’s You Don’t Know Me’; 4.0 en na 10 seconden met de Destat II: 1.6. Nog tien seconden en ik kom uit op 0.0. Tot dusver lijkt het alsof alle statische elektriciteit verdwenen is na 20 seconden behandeling. Dan volgt Supertramp’s ‘Crime of the Century’ en die meet bij aanvang 4.5. Na 20 seconden met de Destat lees ik op het display van de Sunhayato het getal 0.4.

En dat is de eerste meting van wat een trend blijkt te zijn; met de Destat wordt in 20 seconden weliswaar de antistatische elektriciteit gereduceerd, maar niet volledig geëlimineerd. Daarvoor moet de knop langer worden ingedrukt. Hoe lang, dat is afhankelijk van de batterijen status. De snelheid van de ventilator in de Destat doet met nieuwe batterijen niet onder voor die van de Destat II. Maar heel geleidelijk neemt die snelheid af en het is moeilijk om te beoordelen op welk moment dat proces begint en er dus langer geïoniseerd moet worden om het niveau van de Destat II te evenaren. Op dit punt is de Destat II dus duidelijk in het voordeel. Terug naar de metingen. Alleen met de Destat II kom ik, ongeacht het beginniveau, na 20 seconden uit op 0,0 mV. Daarbij heb ik het dan over waarden die gemeten zijn op een moment dat de LP zich op enige afstand van de installatie bevindt. Wanneer de LP tijdens de meting op het draaiplateau ligt veranderen de getallen en is er geen duidelijke lijn te ontdekken. Dan wordt de waarde namelijk beïnvloed door de statische lading van plateau, element en/of andere componenten waardoor de gemeten waarde - afhankelijk van de gekozen plek op de LP - sterk fluctueert. Dit pleit er dus voor om ook die andere componenten keer op keer antistatisch te maken. Tenminste, wanneer die gemeten waarden invloed hebben op de geluidskwaliteit en dat is bij de geringe waarden zeker niet het geval. In die zin mag de EG-5SET van Sunhayato voor deze test dan wel een zeer bruikbaar instrument zijn maar voor de dagelijkse praktijk zorgt hij eerder voor onrust, zeker voor de control freaks onder ons.

MERK





EDITORS' CHOICE