ARTIKELDALI

Natuurkundige innovaties...

Redactie HiFi.nl | 06 februari 2012 | Fotografie PHOTO40 | DALI

In Amsterdam dinsdagavond bestaat de bijeenkomst uit die presentatie, en een selectie tracks voor een eerste luisterindruk. De samenkomst in een warme hotelkamer (en later het restaurant) van het Holiday Inn hotel nabij de RAI blijkt een zeer welkome afwisseling van een dagje haasten in de hallen van de ISE.

Lars Worre steekt een technisch maar duidelijk verhaal af (PHOTO40)

In alle opzichten is de Dali Epicon 6 op het eerste gezicht een traditionele luidspreker, zo luidt de introductie van AND. Maar, behalve de op zichzelf al innoverende Hybride tweeter technologie en bijvoorbeeld houtfiber conussen, komt daar met de magneetinnovatie een belangrijke vernieuwing bij. De bij Dali in-huis gefabriceerde woofers moeten een maatstaf zetten in precisie, snelheid en dynamiek. Lars wijdt er uitgebreid over uit, in een presentatie van ruim een half uur, die ondanks de toch wel erg technische insteek en het feit dat er een lange dag aan vooraf ging, weet te boeien.

Wat de Epicon onderscheidt van andere luidsprekers, zo vertelt hij, en wat de speaker daarmee uniek maakt, is te vinden “in an area not visible on the outside”, namelijk de magneet van de driver. De monoloog die volgt, verhaalt over het Linear Magnet Drive System, ontwikkeld en gefabriceerd in Denemarken. De Epicon 6 is daarmee niet alleen een verfijning van bestaande technieken, maar herbergt ook nieuwe know-how. Deze innovatie brengt een aanzienlijke reductie in vervorming in het algemeen, en met name de vervorming die inherent is bij conventionele woofersystemen. Vervorming die ontstaat doordat de driver niet ‘ideaal’ kan bewegen, te wijten aan twee natuurkundige verschijnselen in het ijzer van een magneet.

Tijdens de luistersessie wijst Lars aan wat de beste opstelling is (PHOTO40)

Zonder hier ook al te technisch te worden, zijn die verschijnselen respectievelijk eddy currents (“a pretty evil one”, aldus Lars, die de hogere frequenties van een spoel tegen gaan) en hysteresis losses (verliezen die optreden als je de polariteit van een magneet aanpast; bij hogere frequentie nemen ook deze verliezen toe). Beide verschijnselen hebben dus voornamelijk invloed op hoge frequenties, zeer relevant bij de levendigheid van muziek (snelle veranderingen, onvoorspelbaar gedrag, etc).

Een proefzakje SMC (PHOTO40)

Wat de innovatie in de Epicon ‘simpel gezegd’ inhoudt, is een nieuwe samenstelling van de magneet in samenwerking met een nabij Dali gelegen bedrijf (Sintex, dochteronderneming van Grundfos), dat het goedje SMC (soft magnetic materials) heeft ontwikkeld. Dankzij deze SMC `ingrediënten` in de magneet worden beide ongewenste verschijnselen significant tegen gegaan, is waar het eigenlijk op neerkomt. Een belangrijke stap in het nastreven van de perfecte weergave, zo is de conclusie van Dali.

De innovatie blijft in eigen huis, enkel onderdelen zoals de kast worden in China uitbesteed

MERK

EDITORS' CHOICE