(Gesponsord artikel)



HI-VISITAudio Artistiek

Pressand

Bert Dekker | 03 mei 2007

“Die opmerkelijke en eigenzinnige merkenkeuze is voor mij zeker een belangrijke aanleiding geweest nader kennis te maken met Audio Artistiek”, zegt Teun de Boer van Furnaud, die inmiddels is binnengekomen en deelneemt aan het gesprek. “En dat niet alleen”,  geeft Teun aan, “tijdens mijn bezoeken aan de zaak viel me steeds meer op hoe serieus Edwin het thema muziek en muziekweergave neemt. Dat maakte dat ik meer en meer geïnteresseerd raakte  in zijn werkwijze. Gaandeweg  kwam ik tot het inzicht dat onze samenwerking zeker toegevoegde waarde zou kunnen hebben.”

We maken nader kennis met elkaar. Teun is directeur/eigenaar van Furnaud, een specialist op het gebied van geluidsverbeterende audiomeubelen. De uitvalsbasis van de zaak is gelegen in Schouwerzijl, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Groningen. Aangezien Teun zelf geen showroom heeft werkt hij veel samen met Audio Artistiek waar een deel van de apparatuur ook staat opgesteld op de audiomeubelen van Furnaud. Ook Teun blijkt vanaf zijn vroege jeugd een voorliefde te hebben voor muziek en de betere muziekweergave. Dat maakt me benieuwd naar zijn verhaal: hoe komt het dat iemand die van muziek en de betere muziekweergave houdt er voor kiest meubels te ontwerpen in plaats van een audiozaak te starten dan wel audioapparatuur te ontwerpen?

“De keus ligt eigenlijk voor de hand”, vertelt Teun met een glimlach, “we hadden thuis een meubelmakerij. In de jaren dat ik in het familiebedrijf  werkte heb ik natuurlijk veel kennis en ervaring kunnen opdoen op dat vlak. Ik heb er in ieder geval een mooi vak geleerd. Ondertussen bleef muziek en muziekweergave me mateloos boeien, en gaandeweg de jaren als meubelmaker kwam ik meer en meer tot het besef dat goede audio ook niet zonder een stevige basis, een goed meubel kon. Naarmate mijn eigen set beter werd bleek deze steeds gevoeliger te zijn voor negatieve omgevingsfactoren die het fragiele audiosignaal ernstig kunnen storen. Zo kon ik constateren dat mijn eigen Audio Labor voorversterker en de daarbij behorende losse eindversterkers plots beter gingen presteren als ze op een stabiele, stevige ondergrond stonden.”

Edwin vult aan: “Teun geeft het ook heel terecht aan: een topklasse audiosysteem presteert dan pas maximaal als alle storende invloeden tot een minimum zijn gereduceerd. En zo zijn er nogal wat. Denk aan een slechte stroomvoorziening, een slechte akoestiek. Maar ook, slechte kabelverbindingen en een wankele ondergrond. Geluidstrillingen die een set produceert zijn er dan de oorzaak van dat het systeem even hard meetrilt, op de maat van de muziek zogezegd. En het laatste dat we willen is een extra klankkast in het systeem. De apparatuur moet datgene doen wat er van wordt verwacht zonder een eigen deun mee te spelen. En het is nu eenmaal zo: hoe beter de kwaliteit van de set, des te meer aandacht er besteed moet worden aan alle storende factoren die direct afbreuk doen aan het totale prestatieniveau van de set.”

Teun: “Edwin schetst ongeveer dezelfde ervaring als die ik had naarmate ik meer betrokken raakte met muziek en hoogwaardige muziekweergave. Daarbij moet inderdaad veel aandacht aan de aspecten worden geschonken zoals Edwin deze benoemd. Stroom, kabels en akoestiek. Zaken die helaas in veel sets onderbelicht zijn. Dempen van trillingen en ontkoppelen van apparatuur is voor veel muziekliefhebbers nog een onbekend terrein, terwijl ook hier veel aandacht aan geschonken moet worden. Trillingen van bijvoorbeeld een transformator in een versterker kunnen het signaal in de versterker negatief beïnvloeden. Ongewenste trillingen hebben in een cd-speler het effect dat de aftasting van de laser minder accuraat wordt. Hierdoor moet de foutcorrectie onnodig vaak bijspringen en het is een ieder duidelijk dat dit ernstig ten koste gaat van de kwaliteit van het fragiele muzieksignaal.”

We vestigen onze aandacht op een aantal audiomeubelen van Teun. Deze dragen de aansprekende naam “Pressand”. Het `Pressand` assortiment is een compleet assortiment audiomeubelen. Daarbij kent men ook een speakerstand voor zowel monitor luidsprekers als wel zuilluidsprekers, wat toch redelijk uniek is. Alhoewel de merknaam Furnaud en het woord Pressand doen vermoeden dat we met een op-en-top Frans ontwerp te maken hebben, is dat niet het geval. De oplettende lezer zal misschien zijn opgevallen dat het woord Pressand een samenvoeging is van twee Engelse woorden, namelijk Press en Sand. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet die tegenwoordigheid van geest had toen Teun me op deze woordspeling attent maakte. Veel belangrijker: deze twee woorden vatten op een heel creatieve wijze het werkingsprincipe samen van de meubels die Teun ontwerpt. Het ontwerp is, zoals de naam dus aangeeft, gebaseerd op de dempende werking van zand. Het dragende vlak wordt gedempt en ontkoppeld van elke ondergrond. Twee schijven die onafhankelijk van elkaar aan een dempende massa, in dit geval zand, zijn gekoppeld zitten verpakt in een behuizing. Deze behuizing is tevens ook het belangrijkste frame-element.
Door het eigen gewicht is het meubel ontkoppeld van de ondergrond en wordt gedragen door de dempende massa.  De plateaus worden elk, door het gewicht van een apparaat, onafhankelijk van elkaar ontkoppeld en gedempt.

We bekijken het systeem wat nauwgezetter, en het valt me op hoe ingenieus het ontwerp in elkaar steekt. Teun: “Het principe is dan wel eenvoudig maar de assemblage en productie ervan niet. Met name de afdichting van het zand in de kolom dient met zorg te geschieden”. Een opengewerkt frame laat goed zien hoe e.e.a. in elkaar steekt. “Door het gewicht van het component wordt er op zowel de onder- als de bovenkant van het systeem druk uitgeoefend. Niet alleen van de bovenkant is het een dragende zandkolom maar als het ware ook van de onderkant. Vandaar ook dat het systeem ook zeer effectief werkt, in wezen is de werking in het systeem dan ook “dubbel” gezien het feit dat demping/ontkoppeling zowel aan de boven- als de onderkant van het systeem plaatsvindt.

Behalve effectief is het systeem ook nog eens heel veelzijdig. Het modulaire systeem laat een brede toepassing toe afhankelijk van het model waarvoor men kiest. Zo kan het systeem worden gebuikt als een soort driebenig draagsysteem waar een component op geplaatst kan worden. Niet alleen versterkers of cd-spelers, zeker ook de luidsprekers hebben veel baat van een goede ontkoppeling/demping ten opzichte van de ondergrond. De winst die men hier kan maken kan enorm zijn.

Het systeem is niet alleen als draagsysteem uitgevoerd maar ook als geheel audiorack. En wil men dan het onderste uit de kan halen, dan kan men er nog voor kiezen onder ieder component dat in een Pressand rek is geplaatst een draagsysteem te plaatsen. Waar men ook voor kiest, het toepassen van het Pressand systeem in een topklasse opstelling geeft goede resultaten. Dit is zeker ook de reden geweest dat Frits de With van STS Records besloten heeft zijn hele systeem te plaatsen in en te voorzien van Pressand systemen.”






EDITORS' CHOICE