ARTIKEL

Optie 2: Home Cinema

Eric de Boer | 26 mei 2013

En daaruit kan eigenlijk geconcludeerd worden dat je met een nieuwe televisie niet onder een vorm van versterking uitkomt. Ook dat weten de meeste fabrikanten al sinds de jaren negentig. Met de komst van de surrounddecoders en de digitale vormen van beeld- en geluidopslag zoals dvd, Blu-ray en later ook streaming bronnen zijn de home cinema sets niet meer weg te denken uit de winkels. Natuurlijk zit er een groot verschil tussen de standaard gooi-en-smijt setjes die meer kunststof dan elektronica bevatten en de echte home cinema componenten. Bepalend voor wat er in huis komt te staan zijn vaak drie zaken, waarbij er altijd één de boventoon voert. Dat zijn functionaliteit, vormgeving en kwaliteit.


Home Cinema van Onkyo

Functionaliteit
In zeer veel gevallen zal een televisie gewoon in een huiskamer staan of hangen. Niet zo gek, de gemiddelde woning in ons land telt één grote ruimte waar wordt geleefd. In verhouding tot andere welvarende landen zijn de Nederlandse huiskamers nog niet eens zo groot. Dan is het logisch dat er wordt gekozen voor een niet al te groot systeem wordt gekozen. Dit systeem kan bestaan uit losse componenten gecombineerd met twee, vijf of zeven luidsprekers, al dan niet voorzien van een extra subwoofer voor ondersteuning in het laag. Het voordeel van losse componenten behoef ik op dit medium eigenlijk niet eens te noemen, maar de uitwisselbaarheid van componenten is een item dat hierbij voor veel gemak zorgt. Wie meer luxe zoekt kiest voor een complete domotica-inrichting. Een centraal aangestuurde server kan –eventueel- meerdere ruimtes van beeld en geluid voorzien en alle losse componenten zijn simpel weg te werken in één enkele kast. De voordelen en mogelijkheden hiervan zijn eindeloos, de prijzen helaas ook...

Vormgeving
Wellicht het meest doorslaggevend voor de keuze van versterking voor het geluid van een televisie is toch wel de vormgeving. Al dan niet bepaald door de –vaak vrouwelijke- wens voor ruimte en rust in de leefomgeving is het deze groep die vaak kiest voor een alles-in-één home cinema oplossing. En ja, hier spelen de fabrikanten al jaren op in (het begon ooit met de Bose Acoustimass ‘melkpakjes’). Nog steeds is op vrijwel iedere straathoek een home-cinema-set te koop en zelfs bij Aldi en Blokker is deze productgroep al jaren vertegenwoordigd. Legden de kopers van het eerste uur nog netjes luidsprekerdraden langs de plinten, zo zijn er nu best leuke draadloze surroundoplossingen te koop. En wie al een set heeft maar geen kabels meer wil zien lopen kan altijd nog kiezen voor de zenders en ontvangers van merken als JBL, Marmitek of Philips, om maar een paar voorbeelden te noemen.


 

Bose Acoustimass 10 speaker system

En zulke sets kunnen best een leuke oplossing bieden voor theater- of gewoon tv-geluid in de huiskamer. Tegenwoordig is er ook best wel een redelijke geluidskwaliteit te behalen uit deze oplossingen, die vooral mikken op de totaaloplossing in home cinema. In elk budget is wel een interessant artikel te koop, zelfs echte audiomerken als Marantz of Linn zien nog steeds brood in deze apparaten, getuige de nieuwe Kiko van het laatste merk. Maar dan wel met een streamingoplossing en hoogwaardige componenten. Er zijn natuurlijk merken die zich volledig richten op stijl (Bose), op de instapmarkt (Samsung, LG, Philips, Panasonic, Pioneer en ga zo maar verder) en merken die een beetje van beide werelden pogen te verenigen (Harman/ Kardon). Door de kleine hoeveelheid ruimte die zowel de sets als de speakers innemen is dit nog steeds de grootste groep in aantallen, hoewel de vraag naar stereocomponenten weer flink aantrekt. Want muziek klinkt nog steeds het beste over een volwaardige luidsprekerset met goede componenten, maar dat is op dit medium waarschijnlijk preken voor eigen parochie.


Linn Kiko

Een flink aantrekkende markt is die van inbouwluidsprekers. Belangrijk genoeg om te noemen want naast de overduidelijke domotica-toepassingen is de inbouwspeaker ook ideaal voor veel huizen. Inbouwluidsprekers besparen ruimte, zijn feitelijk onzichtbaar weg te werken en bieden vaak veel kwaliteit. Merken als Focal, Jamo, B&W, Thiel, Totem en ga nog maar even door, allemaal leveren ze inbouwspeakers in diverse prijsklassen. Mocht je gaan verbouwen is het best interessant om eens je licht op te steken bij een erkend dealer.

Als inbouwen geen optie is, maar vloerstaande weergevers ook niet, dan zijn er ook opbouwluidsprekers te koop. Al dan niet met een THX-certificering zijn opbouwspeakers erg makkelijk te plaatsen en zo kan een Home Theater toch gestalte krijgen. Heel veel bioscopen maken gebruik van dit type luidspreker.


B
owers & Wilkins CI 800

Kwaliteit
Als derde bepalende factor voor de keuze van versterking en verbetering van het geluid van een televisie is kwaliteit. Om het heel kort door de bocht te determineren: wie gaat voor kwaliteit kan of wil geen concessies doen aan uiterlijk of gadgets. Dit is nog steeds een nichemarkt in Nederland, hoewel de echte home cinema liefhebbers hun weg inmiddels wel weten te vinden naar de gespecialiseerde winkeliers in ons land. Naast een goede tot zeer goede kwaliteit van de componenten, is ook de ruimte geoptimaliseerd voor home theatergebruik. En dan gaat het verder dan de beste kwaliteit van het scherm (of een beamer natuurlijk). De ruimte waarin wordt gekeken naar beeld is ook geoptimaliseerd voor een goed geluid. Akoestische demping en filtratie, een optimale kijk- en luisterpositie en een goed zitmeubel zijn vereist. Een droom voor velen, slechts enkele gelukkigen hebben zowel de ruimte als de liquide middelen om het te realiseren.


EDITORS' CHOICE