Veel televisies zijn voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting, een digitale uitgang of een stereo-aansluiting. Om toch te kunnen genieten van een voller geluid zonder extra apparaten (of met ruimtegebrek, bijvoorbeeld op een slaapkamer) kan worden gekozen voor een oplossing door losse luidsprekers te gebruiken.
Wie een televisie ophangt zou best wel eens naar een soundbar kunnen kijken voor een verbetering in het geluid. Soundbars zijn te verkrijgen met en zonder subwoofer, al naar gelang de wensen. Door nieuwe digitale technieken is het ook mogelijk om surrounddecoders op te nemen in een soundbar en zo kan zelfs een 7.1 geluidssignaal worden nagebootst. Let wel; een echt meerkanaals geluid haal je ook uit een meerkanaals oplossing, maar de soundbar is een goede middenweg. Er zijn veel leveranciers van soundbars, naast de bekende fabrikanten van televisies zijn ook merken als Boston Acoustics en Teufel Audio in dit segment flink vertegenwoordigd. Door HDMI met Audio Return Channel (ARC) te gebruiken kunnen deze soundbars het beste geluid decoderen en omzetten.
Natuurlijk zijn ook actieve luidsprekers aan te sluiten op een televisie. Onder andere de afstandsbedienbare stereospeakers van Dynaudio (de Xeo 3 en de Xeo 5), maar ook Teufel Audio’s Raumfeld weergevers zijn prima in te zetten voor tv-geluid. En er is meer. Ook Jamo, Adam, Dynaudio en nog meer merken hebben actieve speakers in het assortiment.
En het geheim van de smid voor een goedkope verbetering van tv-geluid: koop een goede set PC-speakers. Oké, niet audiofiel verantwoord misschien, maar door de vaak geïntegreerde HDMI- of digitale aansluiting op de ontvanger van deze speakersystemen is met relatief weinig geld een surrounddecoder neer te zetten met vijf speakers en een subwoofer. In een kleinere ruimte en met een beperkt budget kan dit best een aanwinst zijn voor tv-geluid en film. Ook de stereovariant hierop is een prima budgetoptie. En een compacte speaker die onder de voet van de televisie wordt geplaatst, met versterking aan boord, is ook een optie. Het jongste voorbeeld hiervan is natuurlijk het Bose Solo TV Sound System.
Bose Solo TV Sound SystemÂ
Een andere oplossing is een tv-meubel met daarin een geïntegreerde versterker en speakers, al dan niet voorzien van een decoder met virtuele surroundopties. Handig voor ruimtes met een strakke vormgeving en simpel te verplaatsen. Goed, ook een dergelijk meubel beperkt de kwaliteit enigszins door de mindere ruimte voor de speakers, maar het kan in sommige gevallen best interessant zijn.