ARTIKEL

Golden Earrings

Uiteindelijk ben ik popmuziek gaan waarderen dankzij The Beatles. Die maakten indruk met hun liedjes die altijd over de liefde gingen. Ik was aan de lopende band verliefd op die prachtmeisjes van het Montessori. Ik kocht mijn eerste popsingletje: That Day van The Golden Earrings. Schitterend. Ik kwam er laatst achter dat George Kooymans jonger is dan ik. Dan moet hij toen dus zeventien zijn geweest, en net iets jonger dan ik nog. Een shock!


Wasted Words
Mijn tweede singletje was van The Hollies met Look Through Any Window, vanwege de meerstemmige zang en daarna kocht ik Wasted Words van The Motions, een van de mooiste popliedjes ooit in Nederland gemaakt. Wist je dat Robbie van Leeuwen in die groep zat? Ik kwam daar laatst pas achter. Heel veel singletjes heb ik uiteindelijk niet verzameld, zo’n dertig, ik heb ze nog steeds. Ik moest er echt voor sparen, er was niet veel geld thuis. Ik had mijn vaste adresje, Glorie op de Ceintuurbaan.

Ernst Jansz


Dylan
Mijn nichtjes kwamen aanzetten met The Rolling Stones en Otis Redding. Maar ik was nog steeds erg behoudend, moest daar erg aan wennen. Begon dat later mooi te vinden. Ik hield al een tijdje van Bob Dylan, de tijd van zijn folkliedjes. Dat waren pas verhalen. Romeo & Julia-verhalen en er zat veel geschiedenis in. Ik vond het prachtig dat iemand een liedje kon zingen over de moord op president Garfield, bijvoorbeeld. Ben toen ook platen van Leadbelly en Woody Guthrie gaan kopen. Dylan is altijd gebleven, die man heeft een eeuwigheidswaarde en is een van de weinige muzikanten wiens schema’s je tien minuten achter elkaar kunt spelen zonder dat het verveelt.


Saaie piet
Eigenlijk was ik een hele saaie piet. Ik ging bijna nooit uit, dronk niet. Als ik uit ging zat ik in de Kosmos, Melkweg of Paradiso. Als vriend van Huib (Schreurs) en Joost (Belinfante) rolde ik in een bandje, CCC Inc. Jaap (van Beusekom) en Joost kwamen met Amerikaanse folk en blues op de proppen. Ik vond dat best, het lag precies in het verlengde van Dylan. Ik ben wasbord gaan spelen in de band, en later piano en drums toen we in de Peel neerstreken. Pas in 1967, het jaar dat CCC Inc werd opgericht, zag ik voor het eerst een andere band optreden. The Moody Blues op Hai in de Rai, waar we zelf ook speelden. Ik heb ook de Kinks gezien en The Who. En in 1969 Bob Dylan op het Isle of Wight. The Band kwam ook mee, en daar deed ik het voor. Ik mocht met een kennis meevliegen in een vliegtuigje zo groot als een bus. Schuddend en trillend bereikten we Engeland.

EDITORS' CHOICE