Je zou denken dat iOS-apparaten gezien hun gebruiksvriendelijke touchscreen en hun uitgebreide draadloze communicatie-mogelijkheden de ideale afstandsbediening zijn. En tot op zekere hoogte is dat ook zo. Vooral om AV-apparaten te bedienen die via het netwerk (bekabeld of wi-fi) kunnen aangestuurd worden – denk aan tv's, AV-receivers, streaming apparaten en blu-ray spelers –is een iOS-device een handig hulpmiddel.
Met de iControlAV2013app van Pioneer kunnen bepaalde apparaten van deze fabrikant met een iOS device bediend worden
Het gaat nog niet zover dat fabrikanten van dergelijke apparaten niet langer een 'klassieke' infrarood afstandsbediening in de doos stoppen, maar het lijkt er wel op dat het stilaan die kant uitgaat. Over infrarood gesproken, het is niet zo dat een iOS-apparaat zomaar infrarood commando's kan uitsturen. Wel bestaan er speciale apparaatjes die commando's die via een iOS-apparaat binnenkomen kunnen omzetten naar infrarood. De Global Cache iTach IP2IR van iRule/Global Cache is zo'n apparaatje.
Dit handige apparaatje zet commando's van je iOSdevices om naar infrarood signalen
Er bestaan ook gelijkaardige kastjes die signalen kunnen omzetten naar RS-232 commando's. Dus ja, het is mogelijk om met een iOS-toestel je audio/video apparaten via infrarood commando's en eventueel zelfs via seriële communicatie aan te sturen, maar het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.
Meer en meer AV-fabrikanten ontwikkelen speciale apps waarmee je hun apparaten – soms kan je met zo'napp slechts één apparaat aansturen, soms meerdere – kunt bedienen. Dergelijke apps zijn bijna altijd gratis. De kwaliteit wisselt nogal, van sober tot extravagant. En van gebruiksvriendelijk tot gecompliceerd. We werkten al met mooie iOS-apps van fabrikanten zoals Sonos, Marantz, Philips, Pioneer, Meridian en Aurender. Maar er zijn zeker nog meer die het goed doen. En hun aantal groeit voortdurend.
Prima uitgewerkte app voor het bedienen van Sonos systemen
De opvallend complete en fraai uitgevoerde Marantz Remote App
Het grootste nadeel van het gebruik van een iOS-apparaat als afstandsbediening, is dat het vaak lang duurt vooraleer je een commando kan uitsturen. Stel bijvoorbeeld dat er iemand aan de voordeur belt, waarop je het volume van je tv of AV-receiver wil verzachten. Dan moet je, nadat je het iOS-apparaat in handen genomen hebt, eerst de Home toets indrukken. Daarop dien je, afhankelijk van de instellingen die je gekozen hebt, mogelijk eerst een code in te voeren en de ontgrendelknop weg te schuiven. Dan pas is het toestel klaar voor gebruik. Goed, de iPhone 5S scoort hier beter omdat het dankzij de biometrische vingerafdruk sensor niet langer nodig is om een code in te voeren, maar sowieso zijn we er nog niet.
De volgende stap is het selecteren van de juiste app, om dan uiteindelijk de gewenste bedieningstoets in te drukken. Op voorwaarde dat er op die tijd een stabiele wifi-verbinding tot stand gebracht werd, zal het commando dan meteen uitgevoerd worden. Dus ja, eens de app op het scherm staat en het iOS-apparaat 'wakker' is gaat het best snel en vlot allemaal. Maar het kan érg lang duren vooraleer het zover is.Veel langer dan dat met een klassieke infrarood afstandsbediening het geval is, alleszins.
Als je je iOS-apparaat wil gebruiken als universele afstandsbediening, dan kun je onder meer terecht bij de producten van iRule. Logitech heeft dan weer een echte, fysieke universele afstandsbediening in het gamma – dat is de Harmony Ultimate – waar je dan als extraatje ook een app bijkrijgt, waardoor je ook je smartphone (iOS of Android) kan inzetten als afstandsbediening.
Slim afstandsbedieningsconcept van Logitech, op basis van hardware en een iOS (of Android) app.