ARTIKELCorrect B.V.

Plasmaspeakers

Dieter van den Bergh | 01 mei 2011

Andere eyecatchers in het museum zijn de elektrostatische speakers van Quad en de plasmaspeakers van Magnat uit de jaren zeventig, toen de hifi op kwam zetten. Op een speaker van koelkastformaat is een apart versterkertje gebouwd, daarnaast een soort zwaailicht waar een blauw vlammetje in verschijnt, veroorzaakt door de ontlading en de ionisering van de lucht. "Was natuurlijk iets geks toen, een soort gadget van, denk ik, zo’n 5000 gulden per stuk. Ik heb hier nog wel iemand die ze met wat moeite aan de praat krijgt, maar misschien niet zo’n goed idee. Er komt een soort ozonlucht vrij, die niet per se heel gezond is.

De elektrostatische platte speakers worden weer gemaakt, maar zonder al teveel succes, weet De Jong. "We hebben nog een tijdje elektrostatische speakers verkocht van Jamo en Finally. Het ziet er misschien mooi uit, maar ze klonken vaak als een zinken teil.

Snoepie van een designding

In de grote reparatie- en opslagruimte van het museum hebben vrijwilligers Frank en André net een lading oude radio’s binnen gebracht. Een schenking van een particuliere verzamelaar, zorgvuldig geconserveerd. Vier tafels staan helemaal vol. "Ja, ze weten ons gelukkig te vinden”, lacht De Jong. "Kent u deze radio, mijnheer De Jong, ik heb hem nog nooit gezien”, zegt Frank, die zelf ook jaren in het vak heeft gezeten. "Da’s een Duitse Philips”, weet de wandelende hifi-encyclopedie, "als er geen Hilversum op de namenschaal staat weet je genoeg.” Dan valt zijn oog op een fraai bandrecordertje van het vage merk Juliette. Lyrisch: "Een snoepie van een designding uit 1964. Japans chroom, duur dingetje, weinig verkocht, kan zo een volgende thematentoonstelling in.

De spullen die binnen komen worden zo nodig gerepareerd, en komen soms in het museum terecht, anderen worden bewaard voor de halfjaarlijkse ruilbeurs.

VU-meters

In het Correct-filiaal aan de Bergweg - de hifi-afdeling - verruilt Harry de Jong zijn jasje voor een bedrijfsbloesje. Met verkoper Peter maken we een rondgang langs vintagedesign zoals iPodversterkers met buizenlampjes, of een buizenset van Macintosh. "Dit had dertig jaar geleden ook niet misstaan”, zegt de verkoper bij de retro-houten ‘kersenspeakers’ van KEF. "En hier hebben we Rotel-versterkers met ouderwetse ribben (de RC 1580 en 1582) en een Onkyo met zelfs VU-meters en de schakelaarselectie van vroeger.

Iets verder wijst de oud-directeur op een paar nieuwe, simpele ‘oma-radio’s, een Kenwood K1000 (549 euro) en een R-K1 (1199 euro). "Gelukkig ze zijn er weer, prima alternatieven, maar dan in stereo.

Retromeubel

"Dit is eigenlijk gewoon de ouderwetse radiogrammofoonmeubel van Philips”, zegt De Jong bij de sjieke audiomeubels van Spectral - type Scala en Catema. "Alleen moet je zelf de audio erin zetten. Bij de Catema zitten er al speakers ingebouwd van het Duitse Canton. Kijk, zelfs de prijs is bijna hetzelfde als van de oude Philips, 7500! [lachend] Oh ja, maar dan in euro’s.

Ook mooi, de platte Cascade-speakers van Infinity. "Die zijn ook altijd bezig geweest met uiterlijk.

Loewe

Veel merken kijken het kunstje tegenwoordig bij elkaar af, volgens Harry de Jong. "Ze huren allemaal een Deen of Italiaan in, zoals die jongens van Jensen.” Hét hedendaagse voorbeeld van goed design is Loewe, volgens de Rotterdammer. "Je ziet er vaak de oude B&O in terug.” Loewe gaat volgens de Correct-verkoper zeker dertig jaar terug in de tijd met platte elektrostatische speakers. In het filiaal aan de Bergweg zijn de elegante speakers gekoppeld aan een mediacenter, maar kunnen ook zo worden aangesloten op een audioset. De Jong: "Natuurlijk, deze koop je voor het zicht en het ontwerp, maar ze klinken ook nog ’s goed, luister maar.” Hij draait de volumeknop flink omhoog. Geen enkele elektrostaat kan goed laag aan, vandaar dat je ook een goede subwoofer nodig hebt, legt hij uit.

"Goh, dit klinkt echt goed, wat moet dat geintje kosten?”, vraagt De Jong aan de verkoper. "500 euro?” "Helaas mijnheer De Jong, dat gaat niet lukken”, lacht de verkoper. "Ze zijn 2700 euro. Per stuk.


EDITORS' CHOICE