REVIEWPiega

Classic

René van Es | 17 juni 2015 | Piega

Tijdens het luisteren naar klassieke muziek heeft “Garden Of Early Delight” van Pamela Thorby & Andrew Laurence-King een speciale plek ingenomen. Blokfluit gecombineerd met harp is mogelijk niet ieders meug, mij bevalt het goed op Piega. De fluit is helder en zweeft door de ruimte, met dat typische blokfluit karakter dat optredens tussen de schuifdeuren zo vreselijk kan maken. Thorby is dat niveau lang geleden ontgroeid en fluit als een nachtegaal. Goed ruimtelijk neergezet, mooi losgekomen van het systeem, al zou het stereobeeld in alle dimensies een stapje mogen groeien. Buiten de driehoek van luidsprekers en luisteraar gebeurt er eigenlijk niets, daarbinnen gelukkig des te meer. Een volgend blaasinstrument is de hobo die als solo instrument wordt gebruikt in een concert van Marcello. Heel fraai neergezet in een prettige ambiance die verraadt dat men bij Piega wellicht meer gecharmeerd is van klassiek werk dan van pop muziek.



Zou dat terug te vinden zijn in de naamgeving van de Classic 40.2? Waarmee ik deze luidspreker geenszins een eenkennig type zou willen noemen, het valt alleen wel op hoe nog lekkerder klassieke muziek speelt. Gelukkig weet ik wel beter en heeft “Classic” betrekking op het kastmateriaal, even weg van de metalen behuizingen waar Piega mede beroemd om geworden is. Want zelfs al bespaart een aluminium kast 30% aan ruimte, is hij uitermate stijf te maken, is de stijl fraai en onderscheidend, dan nog mag hout nooit uit het oog worden verloren als kastmateriaal. Intussen neemt het romantische hobo concert mijn gedachten mee naar weidse uitzichten, lentezon en bevallige dames met tengere, ingeregen lijfjes. Precies wat muziek kan doen als de weergave goed genoeg is om je mee te voeren op de tonen. Wat zwaarder werk sluit het luisteren voorlopig af: Beethovens “Symfonie Nr. 9, Choral” uitgevoerd door het London Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink. Waarmee blijkt dat het grote systeem wel weg weet met een symfonie orkest. Volume halen is geen probleem, in de zachte passages de kleine elementen speels weergeven evenmin. Mijn favoriete muziek is dit niet, toch gebruik ik het om de Piega in alle facetten te belichten.



Een tevreden glimlach
Naast muziekweergever heeft de Classic 40.2 dienst gedaan als luidspreker systeem bij tv-series, documentaires en speelfilms. Juist bij tv vind ik verstaanbaarheid erg belangrijk, zeker als er geen center luidspreker aanwezig is. Op dat vlak heeft Piega de zaakjes ook goed voor elkaar. Zelfs Nederlandse series, waarbij ik mij met regelmaat afvraag waarom achtergrond geluiden niet beter onderdrukt kunnen worden ten gunste van de dialogen, vormen geen beletsel. Daarmee en met alle muziek die in de afgelopen weken is gedraaid heeft de Classic 40.2 zich bewezen als een heel erg goede luidspreker die met trots de Piega naam mag dragen. Positieve eigenschappen zijn in het bijzonder de gefundeerde basweergave, die met behoudt van details zich ferm weet te presenteren. Vervolgens de rust die in het systeem zit, waarbij de aantekening dat dit karakter kenmerk u wel moet aanspreken, en niet te vergeten de zijdezachte hoge tonen weergave van de bandtweeter. Plots realiseer ik mij dat ik die niet eerder heb genoemd. Ik weet ook waarom, de weergave is volkomen op maat, detailrijk en natuurlijk. Zo als het moet zijn en dan… dan valt het gewoon niet op. Een groter compliment is moeilijk te bedenken. Realiseert u zich met de 40.2 dat hij ruimte vraagt en nodig heeft. Het fysieke formaat is behoorlijk, gelukkig verpakt in een fraai gestileerde behuizing die eerder bewondering oogstte, dan als (te) groot werd ervaren, zelfs door diverse dames. Ik ga heel graag nog een keer een stap verder met de Classic 80.2, maar die naar mijn woonlaag brengen is een onmogelijke opgave en daarom zal ik daarvoor elders gaan luisteren. Voor de vraagprijs van Ä 5000 per paar zet u met de Classic 40.2 al een machtig systeem neer in de luisterruimte, waar weinig compromissen in aan te wijzen zijn. Vandaar dat ik de Piega Classic 40.2 met een tevreden glimlach heel graag bij u wil aanbevelen.

Prijs
Piega Classic 40.2 vanaf € 5.000,- per paar
www.avtunes.nl


EDITORS' CHOICE