REVIEWAudioQuest

AudioQuest JitterBug - Do's & Dont's

Max Delissen | 02 november 2015 | AudioQuest
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 20 oktober 2015

Hoe gebruik je de AudioQuest JitterBug optimaal? Mijn bevindingen komen wat dat betreft volledig overeen met wat AudioQuest zelf aanbeveelt. Begin, als je gebruik maakt van een USB d/a-converter, altijd met een JitterBug in de signaalweg. Dat is simpelweg een kwestie van de op een niet al te grote USB-stick lijkende JitterBug in je computer te steken en daar de USB kabel die naar je DAC gaat op aan te sluiten. Dat geeft het meeste resultaat omdat je dan zowel de voedingslijn als de datalijn opschoont.



Maar het kan nog beter klinken: de JitterBug werkt namelijk ook als een ‘noise-sniffer’. Dat betekent dat hij (extra) ruis en vervorming kan wegsluizen uit het apparaat waar hij op aangesloten is. Wees daar echter niet te scheutig mee, het optimale aantal is niet meer dan twee JitterBugs per USB-Bus. Een USB Bus is overigens niet hetzelfde als een USB poort, vaak zitten er twee USB poorten op één Bus, en soms zelfs nog meer. Sommige computers hebben twee USB Bussen aan boord, maar als je niet weet hoe je dat moet uitzoeken, is het het veiligst om altijd uit te gaan van twee JitterBugs per computer: eentje in de signaalweg, en eentje in een ongebruikte USB poort. Als je er drie aansluit heeft dat juist een negatief effect op de geluidskwaliteit. Het geluid wordt bedompt en saai en mist sprankeling. Als je die regel van ‘niet meer dan twee’ maar aanhoudt kun je elk apparaat in je netwerk dat een USB poort heeft van één of twee JitterBugs voorzien, dus óók je router, NAS of netwerkspeler.

En tot slot kun je de JitterBug naar verluidt ook heel goed gebruiken in combinatie met een autoradio die een USB aansluiting op het front heeft zitten. Ik heb dat zelf niet kunnen uitproberen, maar ik zie links en rechts enthousiaste reacties verschijnen van mensen die het hebben getest.

MERK

EDITORS' CHOICE