De Chromecast-functionaliteit vereist dat je de C338 verbindt met het netwerk. Er is geen ethernetpoort, dus het moet draadloos. De koppeling leg je via de Google Home-app. Dat kan zowel op iOS als op Android. Wij hebben het gevoel dat het altijd net iets vlotter gaat via Android, afgaande op vorige testervaringen.
In dit geval waren er op een Huawei P10 wel wat pogingen nodig om de C338 aangemeld te krijgen. De Google Home-app vond de versterker heel snel, maar de laatste stap – waarbij het wachtwoord van je draadloos netwerk wordt doorgestuurd – mislukte altijd. Maar niet opgeven als het niet meteen lukt. Breng je smartphone dicht bij de versterker en verander niet te veel van apps. Het kan ook een goed idee zijn om eventuele spaarstanden op je telefoon even uit te schakelen.
NAD C338: handige Auto Sense-functie
De C338 heeft een handige Auto Sense-functie die de versterker niet helemaal uitschakelt maar een oogje laat houden op het netwerk. Je moet het toestel dus niet handmatig inschakelen om muziek te spelen. Selecteer de NAD in een app met Chromecast en hij schakelt automatisch in. Deze functie verbruikt wel wat meer energie dan als je Auto Sense zou uitschakelen.
In de praktijk kan de app van Spotify, Tidal, enzovoort dus functioneren als remote voor de C338. Een goede zaak, want de meegeleverde mini-remote is van het type dat je snel kwijtraakt.
Maar wat als je niet streamt en bijvoorbeeld van ingang wil veranderen? Daarvoor is er de NAD Remote-app, die via Bluetooth een verbinding maakt met de versterker. Je kunt het dus ook gebruiken als je de C338 niet met het netwerk laat verbinden. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld via de Remote-app het volume regelen terwijl je ondertussen cast vanuit een streaming-app. We ondervonden wel op een Samsung Galaxy S7 dat de app de verbinding met de C 338 permanent verloor toen we even in de keuken een kopje koffie haalden. Bij onze terugkeer leek in de NAD Remote-app zelf de verbinding nog in orde te zijn, maar de controls reageerden niet langer.
De Remote-app is niet bijzonder uitgebreid, maar is ideaal om snel van ingangen te veranderen en het volume te regelen. Je hebt ook toegang tot de enkele instellingen die de C338 heeft, zoals Auto Sense en een Bass EQ-boostfunctie.
NAD C338: Luisteren
De NAD C338 is een 2 x 50 watt versterker die de Hybrid Digital-technologie gebruikt die we kennen van de D 3020. Het is klasse D, zoals je zou verwachten van NAD, waardoor die 2 x 50 watt ook iets betekent. In onze testopstelling sloten we de Dali Spektor 6-speakers op de C338 aan, wat ons een prima combinatie leek. De Spektor 6 kan wat meer aanwezig zijn in het laag, wat een mooi complement vormde voor de neutralere, open klank van de C338. Je hebt bij andere speakers die wat zwakker staan qua bassen (zoals veel boekenplankspeakers) altijd wel de Bass EQ-functie, maar we echt spectaculair vonden we die niet. De bass-boost is niet overdreven, dus je kunt proberen of het je wat zegt. Even drukken op het knopje vooraan en je schakelt de Bass EQ in of uit.
Bij het beluisteren van ‘The Soul of Spain’ (voornamelijk via Qobuz over Chromecast) van het sterk onderschatte Spain werden we getroffen door de openheid die de C338 tentoonstelt. Ongelooflijk uitdagend is dit album niet, maar bij ‘I Love You’ worden de tergend trage vocals van Josh Haden (de zoon van de bekende jazz-muzikant Charlie Haden) met hun volle warme textuur gebracht. Het gitaarspel dat bij het einde van de track klinkt ook heel natuurlijk, en helemaal niet hard zoals tegenstanders van klasse D soms vrezen. Vooraleer we in slaap vallen, schakelen we over naar de snelle beats Deadmau5. De C338 geeft geen krimp en weet zelfs de snelle ritmes ook snedig te brengen. Toevallig hadden we een paar dagen eerder hetzelfde Deadmau5-album gehoord op een KEF LS50 Wireless. Dat is natuurlijk een heel ander ding en veel duurder. De KEF’s maakte toen grote indruk, maar de combinatie van C338 en Spektor 6-speakers is zeker ook niet slecht. Het is heel dynamisch en ritmisch goed in orde.
NAD C338: Conclusie
De C338 is geen klassieke versterker en dat maakt hem net boeiend. Visueel mag de NAD niet enorm spannend zijn, qua klank is hij meer dan competent. De Hybrid Digital-technologie stuurt zelfs grotere vloerstaanders verrassend goed aan. Maar wat deze versterker echt interessant maakt is zijn veelzijdigheid. Dankzij Chromecast is de C338 compatibel met nagenoeg alle streamingdiensten en de vele ingangen (incluis voor een draaitafel) zijn er voor alle andere muzieknoden. Zelfs de hoofdtelefoonuitgang is meer dan okee.