REVIEWNAD

NAD C338: waarom is Chromecast belangrijk?

Jamie Biesemans | 25 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | NAD
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 mei 2017

De toevoeging van Chromecast is een geniale zet. Misschien dat ze bij NAD er wel een beetje spijt van hebben, gegeven dat de C338 maanden vertraagd werd door het naar verluidt zeer slome goedkeuringsproces bij Google. Maar nu het toestel er is en goed functioneert, wordt die lijdensweg wel gauw vergeten.

Dankzij Chromecast is de C338 meteen compatibel met tientallen streamingdiensten die op je telefoon of tablet draaien, en dat is een immense troef. Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz, Soundcloud, TuneIn en YouTube ondersteunen Chromecast allemaal.

NAD C338: Mooiste aspecten

Eén van de mooie aspecten aan Chromecast is dat je weinig moet doen om het te gebruiken: open de app van de streamingdienst en je ziet een Chromecast-icoon verschijnen als er compatibele toestellen in je netwerk aanwezig zijn. Tik op het icoontje, selecteer de bestemming (zoals de C338) en je muziek begint te streamen. Al mogen we eigenlijk dat woord niet gebruiken, want er wordt geen muziekstroom vanaf je mobiel toestel naar de C338 gestuurd.

Bij de Chromecast-functie is je smartphone of tablet enkel een afstandsbediening die de NAD-versterker vertelt welke muziek hij rechtstreeks van de server van de streamingdienst moet plukken. Je bedient het volume trouwens eveneens gewoon in de app van de streamingdienst, eventueel zelfs via de hardwareknoppen van je telefoon.

Heel radicaal is dat NAD er voor koos om Chromecast de dominante streamingfunctie op de C338 te maken. Meestal is het één van de vele streamingopties op een apparaat zoals een AV-receiver. Wel heb je nog de optie om via Bluetooth muziek door te sturen. Dankzij de aptX-ondersteuning kan dat aan redelijk goede (lossy) kwaliteit, maar Chromecast haalt zijn streams aan volle kwaliteit binnen. Welke kwaliteit? Dat hangt van de streamingdienst af. Qobuz en Tidal zullen lossless cd-kwaliteit doorsturen, Spotify en co werken vooralsnog nog lossy. In elk geval heb je geen kwaliteitsverlies door hercodering bij Bluetooth-transmissie.

NAD C338: Verrassend veel ingangen

De vele aandacht die we besteden aan de Chromecast-functie doet je misschien vermoeden dat deze NAD-versterker verder weinig te bieden heeft. Toch heeft hij alle fysieke ingangen die je maar kunt wensen, waardoor ook traditionelere hifi-fans bediend worden. Qua digitale ingangen is de C338 zelfs heel goed voorzien: twee optische ingangen, twee coaxiale. Je zou het apparaat dus via een optische kabel met je tv kunnen aansluiten. Op analoog vlak zijn er twee cinch-ingangen plus een phono-ingang. Dat lijkt meer dan genoeg voor de meeste scenario’s.

Speakers aansluiten doe je via de luidsprekerterminals. Ze zien er stevig uit en kunnen om met banaanstekkers en grotere kabeldiameters. Dat is niet altijd zo op dit prijspunt. Ook positief is de sub-out om een subwoofer aan te sluiten. Dit laat toe om de C338 te gebruiken met slanke boekenplankspeakertjes die doorgaans minder goed presteren qua laag. Voeg er een kleine subwoofer aan toe die je discreet in de woonkamer opstelt en dat probleem is opgelost.

Bij het opstellen ontdek je wel een minpunt aan de C338: de drie externe antennes. We verstaan wel waarom het zo is. Antennetechnologie inbouwen in een metalen behuizing dicht bij storingsgevoelige onderdelen als DAC-chips is moeilijk om te realiseren. Een goede ontvangst is ook lastig. Door de antennes buiten de behuizing te brengen los je veel problemen op en verhoog je het bereik.

De drie antennes – standaardmodellen die je ook op routers ziet – zorgen er wel voor dat je de C338 iets meer ruimte achteraan of bovenaan moet geven. Een aandachtspunt als je het toestel in een kast wil stoppen. Een kleine tip: de antenne-aansluitingen zijn een standaard en je kunt voor enkele euro’s verlengkabeltjes of antennes met een lange snoer vinden in elektronicazaken. Kan handig zijn als je de versterker echt netjes wil opstellen.

MERK

EDITORS' CHOICE