MS120: klank, plaats in de markt en conclusie

Atoll Electronique MS120: hele goede klank

De klank van een hificomponent is wellicht het belangrijkste aspect en verdient om die reden wellicht de meeste aandacht, wellicht ook de meeste tekst. We kunnen echter over de MS120 relatief kort zijn. De MS120 heeft een uitstekende klank. Het verschil met de oudere maar drie keer zo dure Wadia is klein.

De MS120 is in de testruimte aan een blindtest onderworpen. Luisteraars werd gevraagd of zij de Wadia 321 konden onderscheiden van de MS120. Het antwoord was vrijwel alle keren negatief. Na lang luisteren kon wel een klein verschil worden waargenomen. De MS120 klinkt een heel klein vleugje warmer en de Wadia is wat meer analytisch. Welke van de twee het beste klinkt is een kwestie van smaak en is eigenlijk niet aan te geven. De MS120 heeft zonder voorbehoud een uitstekende klank en wie een betere klank wil horen, zal veel geld uit zijn zak moeten trekken. We hebben overigens geen verschil kunnen vaststellen tussen een muziekbestand vanaf een usb-schijf en datzelfde muziekbestand vanaf een NAS. Dat klinkt precies hetzelfde.

Het geluid van de MS120 is kamerbreed en is breder dan de afstand tussen de luidsprekers. Lage tonen zijn punchy. Zangers/zangeressen in meerstemmige zangpartijen zijn goed van elkaar te onderscheiden. Hoge tonen geven ruimtelijke informatie en worden niet weggedrukt door middentonen of lage tonen. De MS120 heeft geen voorkeur voor een muziekgenre. Gelukkig maar, want kieskeurige streamers of andere hificomponenten zijn niet meer van deze tijd. De weergave van muziek heeft gedurende de testperiode niet één keer gestotterd.

Feitelijk is de MS120 een voorbeeld van voortschrijdende DA-conversie techniek. DA-converters worden steeds beter, goedkoper en kleiner. De nieuwste DAC-chips zijn veel krachtiger dan de DAC-chips van vijf jaar of meer geleden. De prestaties van DA-converters kruipen steeds meer naar elkaar toe en DA-converters hoeven geen fullsize formaat (meer) te hebben om toch goed te klinken. DA-converters aan boord van (voor)versterkers en ook DA-converters die in een handtas of jaszak passen, presteren steeds beter en doen steeds minder onder voor de fullsize modellen. Overigens dient eenieder zich te realiseren dat de klank van een DA-converter slechts in een beperkte mate afhangt van de geplaatste DAC-chip(s). De analoge schakelingen die na de DAC-chip(s) komen en de voeding daarvan bepalen in sterke mate de klank. De prestaties van de duurste dac-chip kunnen teniet worden gedaan door een matige voeding of een matig analoog eindtrapje. De MS120 heeft een klasse A eindtrapje gebouwd van discrete componenten en dit zal in een belangrijke mate bijdragen aan de fijne klank.

We waren vergeten om bluetooth-connectiviteit en internetradio te testen. De 12-jarige zoon des huizes deelde echter tussen neus en lippen mede dat zowel bluetooth als internetradio prima werken, zonder gestotter. Dat had hij even getest. Een kind kan de MS120 gebruiken.

Atoll Electronique MS120: plaats in de markt

Als we de MS120 willen vergelijken met andere streamers, dan komen alleen streamers met een display en knopjes op het front in aanmerking als concurrenten. Apparaten van bijvoorbeeld Sonos of Bluesound zijn in deze zin geen concurrenten van Atoll’s MS120.

De eerste concurrent die opvalt is het model CXN van het Engelse Cambridge. De CXN valt een beetje in hetzelfde prijssegment als de MS120. De CXN van Cambridge heeft ook een groot centraal kleurendisplay, knopjes op het frontpaneel, een IR-afstandbediening en de mogelijkheid om het apparaat met een app te bedienen. Ook heeft de CXN een usb-ingang ter aansluiting van een computer. De MS120 heeft geen usb-ingang of uitgang voor audio. De usb-ingangen van de MS120 zijn louter ter aansluiting van usb-opslag. De CXN heeft bovendien XLR-aansluitingen. XLR klinkt niet noodzakelijkerwijs beter maar is wel minder gevoelig voor verstoringen, vooral bij het gebruik van lange kabels. Volgens de handleiding van de CXN kan echter niet door een mappenstructuur worden gebladerd. Het afspelen van WAV-bestanden, die niet voorzien zijn van meta-informatie (zoals albumnaam, artiestnaam, etc.), is dus mogelijk minder makkelijk of helemaal niet mogelijk. Het foutloos afspelen vanaf een usb-schijf en vanaf een NAS van bestanden die geen meta-informatie hebben, is een groot pluspunt van de MS120.

Verder zijn er nog de streamers van Aurender. Dit zijn fraai gebouwde apparaten met een groot centraal display en knopjes op de voorkant. De producten van Aurender zijn echter pure streamers en hebben op een enkele uitzondering na geen DA-converter aan boord. Veel streamers van Aurender hebben wel de mogelijkheid om een harde schijf in te bouwen. Dat kan handig zijn, maar wij vinden het niet hinderlijk om een usb-schijf op een streamer aan te sluiten en achter of naast het apparaat te leggen. De harde schijf kan uit het zicht worden gelegd en ook razendsnel aan een ander apparaat worden gekoppeld. Bovendien, Aurender beweegt zich in een veel hoger prijssegment en is daarom niet goed te vergelijken met de streamers van Atoll.

Een belangstellende zal voor zichzelf de afweging moeten maken welke eigenschappen en functies belangrijk zijn bij het gebruik van een streamer. En als het gaat om de klank? Zoek een behulpzame dealer waar de beoogde streamer rustig beluisterd en uitgeprobeerd kan worden. Neem een usb-schijf met muziek mee.

Atoll Electronique MS120: conclusie

Atoll’s MS120 is ook te gebruiken en te bedienen zonder netwerkverbinding. De bediening is eenvoudig en intuïtief. De gebruiker kan door de mappenstructuur van zijn muziekbestanden bladeren op een usb-schijf of NAS, ook als de muziekbestanden niet voorzien zijn van meta-informatie. Het kleurendisplay is van enige meters afstand goed te lezen. De meegeleverde IR-afstandbediening maakt de installatie van een iOS of Android app facultatief.

Als het gaat om de klank dan laat de MS120 zien dat de techniek van DA-conversie de laatste jaren weer de nodige stappen vooruit heeft gemaakt. De MS120 klinkt uitstekend voor de vraagprijs. Wie een betere klank wil, moet heel veel geld uit zijn zak trekken. De MS120 van Atoll heeft een high end klank en functies voor een redelijke prijs.


MERK

EDITORS' CHOICE