REVIEWEsoteric

Conclusie

Kilian Bakker | 07 augustus 2008 | Esoteric

Het expressieve stemgeluid van zangeres Ronnie Gilbert kwam qua emotionele overdracht echter niet geheel uit de verf en hetzelfde gold voor de zang van Sandy Denny toen een Fotheringay CD werd beluisterd. De weergave kwam bij bepaalde zangeressen soms wat tekort aan expressiviteit terwijl de weergave van mannenstemmen zonder uitzondering bovengemiddeld goed was. Er werd met kabels gewisseld maar dat bleek geen duidelijke invloed te hebben op dit facet van de weergave. Alhoewel er sprake zou kunnen zijn van een bepaalde mismatch met de gebruikte Exposure en NVA versterkers is dat niet erg waarschijnlijk gezien de genoemde zangeressen via twee andere voorhanden zijnde cd-spelers met een sterkere emotionele expressie naar voren kwamen. We hebben het hier echter over nuances; de stemmenweergave was met de X-05 steeds zeer transparant en gearticuleerd.



Tijd voor SACD. Met de Mode knop op het front of de Area-toets op de afstandbediening kan bij hybride SACD`s tussen de cd- of SACD-laag worden gekozen. Er werden verschillende schijven beluisterd, maar de SACD prestaties van de Esoteric kwamen het meest duidelijk naar voren met de Stockfisch (hybride) SACD The Bassface Swing trio Plays Gerschwin. De cd-laag kwam met een wijds en open stereobeeld naar voren, met sprankelend klinkende bekkens en een opmerkelijk vloeiend weergegeven pianospel. Bij het uitlezen van de SACD-laag kreeg het geheel nog meer lucht mee en was het stereobeeld geheel vrij van enige vorm van inkadering. De subtiel bespeelde bekkens kwamen met meer verfijnde `zuchten` naar voren en het trommelspel klonk zowel meer organisch als levendiger. Het plukspel van de bassist kwam krachtig over, met goede soliditeit en een sterke ritmische drive. Normaliter is dit niet de meest favoriete muziek van deze schrijver maar met de X-05 in SACD mode werd er echt genoten van deze topartiesten. Met name het virtuoze pianospel klonk zó natuurlijk, dat er lang werd geluisterd. De swing van dit swing-trio werd dusdanig goed gecommuniceerd dat deze schijf nu een meer prominente plek in de platenkast heeft gekregen. Dankzij de Esoteric speler werd een op zich gerespecteerde opname ook muzikaal zeer gewaardeerd.    


Conclusie


Esoteric spelers kunnen worden gezien als de Rolls Royce Phantoms en Range Rovers onder de cd-spelers; Groot, statig en solide maar ze dragen helaas een navenant prijskaartje. De bovengemiddeld goede prestaties van de X-05 zijn mede te danken aan het fraaie VMK-5 loopwerk. Deze digitale speler laat zich zowel mechanisch als klankmatig niet van zijn stuk brengen en dat betekent dat hij zelfs zeer complexe muzikale passages met een vanzelfsprekende rust vertolkt. Een digitale rots in de audiofiele branding dus en een echte aanwinst voor muziekliefhebbers met een grote collectie zilveren geluidsdragers.

Importeur Esoteric: Servi-Q; www.servi-q.nl / 033-2537193
Verkoopprijs Esoteric X-05: 5499 euro

Toegepaste apparatuur:

Digitale bronnen: 

  • Marantz CD 72II/MicroDAC, SimAudio Moon CD-1

Versterkers:      

  • Exposure Super XXV rc, NVA AP-10

Weergevers:       

  • Monitor Audio Studio 2SE, Stirling Broadcast LS 3/5a-V2

Kabels:           

  • QED Qunex 2, Oehlbach NF (PCOCC), Monster M-1000

Lichtnet:         

  • Lapp/Kopp strip, Belden IEC, Kemp SNS Plug
             

MERK

EDITORS' CHOICE