Om wat meer te weten te komen over de luidspreker heb ik Lentus Audio, de fabrikant van mijn eigen luidsprekers, uitgenodigd om de ION L`s eens door te komen meten. Meten aan een luidspreker is interessant en geeft meer inzicht, maar is voor de uiteindelijke beoordeling natuurlijk nooit belangrijker dan het luisteren zelf. De metingen zijn uitgevoerd in mijn akoestisch aangepaste luisterruimte. Er zijn verschillende metingen uitgevoerd:
de frequentiekarakteristiek laag/hoog gecombineerd;
de frequentiekarakteristiek op 0 en 30 graden;
de impedantie en elektrische fase;
de akoestische fase;
de waterval karakteristiek;
de vervorming.
Frequentiekarakteristiek laag/hoog gecombineerd.
Dit is een combinatiemeting van de frequentie karakteristiek (geel). Laagmeting dichtbij, geplakt aan mid-hoog meting op ongeveer 300Hz. Dit levert een mooi totaalbeeld op. De curve is redelijk vlak en loopt in het hoog mooi door. Wel zijn 2 dingen die opvallen:
-Â de wat hogere afstemming in het laag (top bij 200Hz) waardoor de ION L wat groter (warmer) klinkt dan hij in werkelijkheid is, maar waardoor het echte laag wat in moet boeten. Zie ook de toelichting bij de impedantie curve.
de onregelmatigheid rond de 2000Hz en als gevolg daarvan het dipje op 4000Hz. Dit ligt waarschijnlijk aan de hoornvorm voor de tweeter die vrij scherp aan de rand van de kast eindigt.
Frequentiekarakteristiek op 0 en 30 graden.
Meting op 0 (groen) en op 30 graden naast (geel) de as van de tweeter. Wat opvalt is weinig afnemend hoog, wat betekent dat de luidspreker niet veel last heeft van bundeling in het hoog en daardoor een mooi breed afstraalgedrag heeft. Hierdoor is de ION makkelijk te plaatsen en heeft weinig last van een zogenaamde hot-spot. Wat verder opvalt is de dip van 10 db op 140 hz. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezige basstrap in de ruimte, die op 140 Hz is afgestemd en netjes zijn werk doet. Bij ca. 140 Hz ontstaat in mijn ruimte op de luisterplaats namelijk een staande golf die roet in het eten gooit door 140 Hz ca. 10 dB te versterken.
Impedantie en elektrische fase.
Impedantie (geel) en fasemeting (rood) tot 2000Hz. Beide vertonen geen echte uitschieters. Bij de impedantie karakteristiek is wel duidelijk de afstemming van de poort in samenwerking met de kast/woofer unit te zien. In een theoretisch afgestemd systeem zijn beide pieken rond de resonantiefrequentie (hier net onder de 50Hz) even hoog. Hier is dit niet het geval en is de 2e piek duidelijk hoger. Dit zal een bewuste keuze zijn van de fabrikant en resulteert in wat meer laagvermogen op een hogere frequentie. Dit is ook goed terug te zien in de frequentiekarakteristiek. Hierdoor klinkt de ION groter (warmer/kleuring) dan dat hij is, maar geeft daardoor minder écht laag weer.
De impedantie piek rond de 1600Hz is het gevolg van het filter. Hier stijgt de impedantie tot plm. 28 Ohm. Dit is vrij normaal in een 2-wegsysteem en duidelijk is te zien dat dit niet is gecorrigeerd. Ook dat zal een bewuste keuze zijn, maar betekent wel dat niet elke buizenversterker zich hierdoor op zijn gemak zal voelen. Een buizenversterker kan namelijk last hebben van een schommelende impedantie, en dan met name in het laag. De elektrische fase blijft mooi tussen rond de +/- 30 graden schommelen en dat is prima.