De gestreken Cello klonk veel schoner en duidelijker en de verleidelijke zang van Aoife `O Donovan was meer prominent aanwezig. De bas kwam vrolijk knorrend naar voren en het geheel werd met een goede muzikale samenhang gepresenteerd. De ritmische timing was met de Icon als versterker bijna even goed als met de Exposure (en dat zegt wat; de Exposure is praktisch een electronische metronoom) waardoor de up-tempo track Little Sadie als een trein liep. Gezien de Icon en de Studio 2SE`s het goed met elkaar konden vinden werd er besloten om meer muziek met deze combo te beluisteren.
Tijd voor vinyl. De LP Illinoise van Sufjan Stevens werd uit de platenkast gehaald om de track Decatur af te tasten. Deze muziek werd met een mooie tonale rijkdom gepresenteerd, waardoor met name het gitaarspel erg goed uit de verf kwam. De harmoniëring van de samenzang werd duidelijk uitgelicht en alhoewel de weergave aan de vriendelijke kant was, werd zowel de flow als het boeiende van deze muziek goed gecommuniceerd. De NuForce Upgrade Powersupply was aan de beurt en net als bij de standaard voeding werd eerst de optimale lichtnetfase gekozen. Decatur werd weer afgetast door de Gyger II tip en meteen was er een duidelijke toename in helderheid merkbaar. Daarnaast werd de muziek met meer `drive` en een betere focus weergegeven. Het stereobeeld liep verder buiten de weergevers door en leek minder ingekaderd te zijn. Al met al zorgde de Upgrade PSU voor een meer open en zelfverzekerd werkende Icon. Niet gek voor een 45 euro opwaardering maar het werd natuurlijk wel beoordeeld met zeer hoogwaardige randapparatuur.
Dus werden de S-1 weergevers en de standaard voeding weer aangesloten en werd een mooie Blues CD beluisterd; Voice + Story van Harrison Kennedy. Deze meeslepende muziek werd met een goede flow en timing weergegeven maar kwam wat tekort aan overzicht en drive. Bij de percussie braken de units van de S-1`s weer op... jammer. Toch werd de Upgrade PSU beluisterd in deze configuratie en dat bleek ook bij de S-1`s een aardige verbetering met zich mee te brengen; het overzicht was terug. De stemmen werden vrijer afgebeeld en het stereobeeld was weer gegroeid. Er was zelfs sprake van een verbeterd dynamisch contrast. Geen subtiele verbetering dus en met name aan te bevelen voor mensen die de Icon met meer daadkrachtige luidsprekers gaan gebruiken.
Gelukkig zijn er goede en betaalbare alternatieven voor de S-1`s te vinden zoals de Energy RC Mini, de Mordaunt Short Avant 902i en de Wharfedale Diamond 9.1. Het blijft jammer dat -in een HiFi-afluister situatie- het zo gauw mis gaat met de S-1 weergever, een onderwerp wat tijdens een gesprek met de importeur naar voren kwam. Rogier van Crusade Audio benadrukte dat de S-1 specifiek voor low-level, nearfield desktop afluisteren is bedoeld en daarom minder geschikt is voor een typische `HiFi` luisterafstand en de geluidsdruk die daarvoor moet worden opgebouwd. Een desktop opstelling werd gemaakt en het moet gezegd; bij een 75 centimeter luisterafstand en bescheiden afluisterniveau`s bleken de kleine S-1`s zich echt thuis te voelen. Ze bleken ook voor on-PC achtige prestaties te kunnen zorgen -wat natuurlijk mede te danken is aan de Icon versterker.
De Icon-combo werd als een typisch computersysteem ingezet met onze Toshiba laptop als bron en er werden verschillende MP-3 bestanden (in de hoogste resolutie) afgespeeld. Maura `O Connel`s Hit The Ground Running kwam met een sprankelend weergegeven gitaarspel uit de NuForce luidsprekers. De samenzang werd op vriendelijke wijze gepresenteerd en het geheel klonk opmerkelijk uitgewogen. Het acrobatische halsspel van Billy McLaughlin op zijn beroemde gitaartrack Fingerdance rolde op vloeiende wijze uit de breedbanders. De percussie werd met een goede elasticiteit maar enigzins soft weergegeven en de afbeelding was aan de vage kant. Afijn, geen `werkelijkheids-weergave` maar wel met een vrije en ontspannen presentatie. Echt een PC-set om mee te ontstressen.
Conclusie
Het Icon/S-1 systeem is duidelijk de tegenpool van een brutaal knal-setje. Men moet het dan ook zien als een geraffineerd budget-systeem voor muziekgenieters die vloeiendheid en rust meer waarderen dan een hoge geluidsdruk. Met name wanneer men voor lichte akoestische sessies kiest, trakteert dit micro-systeem de luisteraar op een ontspannen en coherente weergave met een vrij luchtig, open stereobeeld. De Icon is ongetwijfeld de meest breed inzetbare van dit duo en heeft qua resolutie genoeg in huis om met meer kostbare (maar redelijk gevoelige) weergevers te worden gebruikt. De ingebouwde USB D/A omzetter maakt zijn value-for-money des te hoger en deze fraaie micro-amp verdient daarom een warme aanbeveling.
Importeur NuForce: Crusade Audio; wwwcrusade-audio.nl
NuForce Icon: 249 euro
NuForce Icon Power Supply Upgrade (45 V/A): 45 euro
NuForce Icon Binding Post Connector: 99 euro
NuForce S-1 (paar): 249 euro
Toegpaste apparatuur: Analoge bron:
Digitale bronnen:
Versterkers:
Weergevers:
Kabels:
Lichtnet:
|